ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας - Μπάιντεν συζήτησαν δυνατότητα ενίσχυσης της δυναμικής συνομιλιών για Κυπριακό

Τσίπρας - Μπάιντεν συζήτησαν δυνατότητα ενίσχυσης της δυναμικής συνομιλιών για Κυπριακό

Για τη δυνατότητα ενίσχυσης της θετικής, όπως εκτίμησαν, δυναμικής στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, συζήτησαν μεταξύ άλλων σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας, και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνεται στο Νταβός της Ελβετίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει «δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος» στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Επίσης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Πληροφόρηση για το τι είπε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, στις επισημάνσεις του κ. Τσίπρα για το Κυπριακό δεν υπάρχει.
Αντίθετα, αναφέρεται η γενική εκτίμησή του, έχοντας συζητήσει με τον Πρωθυπουργό για το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, το προσφυγικό, την ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο κ. Μπάϊντεν φέρεται να υπογράμμισε ότι η σταθερότητα στην Ελλάδα είναι καίριας σημασίας «και για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη».

Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Αθήνα, ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο της ύπαρξης σταθερότητας στην Ελλάδα,  «υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας».

Για το προσφυγικό, το Μαξίμου λέει ότι χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της Ελλάδας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

Για τα ενεργειακά κρίθηκε ως θετική η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας

Για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στη συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς, και ταυτόχρονα επισήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top