ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορεί τον Πούτιν για φόνο η Βρετανία!

Κατηγορεί τον Πούτιν για φόνο η Βρετανία!

Σε εσκεμμένη δηλητηρίαση με τη ραδιενεργή ουσία πολώνιο-210, «πιθανώς» με την έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν, αποδίδει τον θάνατο του Ρώσου πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο ανακριτική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί στο Λονδίνο.

Ο πρώην πράκτορας της KGB πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 2006 σε ηλικία 43 ετών στο Λονδίνο, λίγες ημέρες μετά από συνάντηση που είχε σε κεντρικό ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας με τους τότε πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοφτούν.

Ο δικαστής σερ Ρόμπερτ Όουεν, επικεφαλής της ομάδας που διενήργησε την πολύμηνη έρευνα η οποία κατέληξε σε μία έκθεση 300 σελίδων, αποφάνθηκε ότι στη συνάντηση εκείνη οι δύο πρώην συνάδελφοι του Λιτβινένκο τον δηλητηρίασαν ρίχνονταν τη ραδιενεργή ουσία στο τσάι του.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι δράστες ενεργούσαν κατ’ εντολή του τότε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών FSB της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, πιθανώς με την έγκριση του κ. Πούτιν.

Από το κρεβάτι του νοσοκομείου λίγο πριν ξεψυχήσει, ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο είχε κατηγορήσει για τη δηλητηρίαση και τον μετέπειτα θάνατό του τον Ρώσο Πρόεδρο και τους πρώην συναδέλφους του.

Ο Λιτβινένκο είχε εγκαταλείψει τη Ρωσία έξι χρόνια πριν από τον θάνατό του για λόγους ασφαλείας, έχοντας γίνει δριμύς επικριτής του καθεστώτος.

Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι ως δράστες αρνούνται ότι δηλητηρίασαν τον πρώην συνάδελφό τους, με τον κ Λουγκοβόι, μέλος πλέον της Δούμας, να χαρακτηρίζει το πόρισμα της έκθεσης «εξωφρενικό».

Η Ρωσία έχει απορρίψει το βρετανικό αίτημα για έκδοση των δύο κατηγορουμένων.

Η χήρα του Αλεξάντερ Λιτβινένκο Μαρίνα, μιλώντας αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Κάμερον να αποκλείσει όλους τους πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας από τη Βρετανία και να επιβάλλει κυρώσεις, όπως απαγόρευση εισόδου στη χώρα, στον κ. Πατρούσεφ αλλά και στον Πρόεδρο Πούτιν.

Πηγή:ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top