ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ σε Λιβύη και Τυνησία σκόρπησε τον θάνατο σε τζιχαντιστές

Αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ σε Λιβύη και Τυνησία  σκόρπησε τον θάνατο σε τζιχαντιστές

Οι δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης σκότωσαν επτά φερόμενους ως τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σε έφοδο που εξαπέλυσαν σε ένα κρησφύγετο τους χθες, δήλωσαν αξιωματικοί.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Σαμπράτα από την περασμένη εβδομάδα, αφότου οι τζιχαντιστές κατέλαβαν για μερικές ώρες το κέντρο της πόλης και αποκεφάλισαν πάνω από 10 μέλη των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η επίθεση είχε ακολουθήσει την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΙΚ, όταν βρήκαν τον θάνατο περίπου 50 άνθρωποι.

Η Σαμπράτα είναι μια από τις πολλές πόλεις της Λιβύης όπου έχουν εμφανιστεί τζιχαντιστές που δηλώνουν πίστη στο ΙΚ, εκμεταλλευόμενοι το χάος που ταλανίζει τη χώρα αφότου ανατράπηκε ο Μουάμαρ Καντάφι πριν από πέντε χρόνια.

Ένας εκπρόσωπος του στρατιωτικού συμβουλίου της Σαμπράτα, ο Σάμπρι Κσχάντα, δήλωσε πως η χθεσινή επιχείρηση διεξήχθη σε μια περιοχή περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πόλης.

Τρεις ύποπτοι διέφυγαν, ενώ ένας Σύρος τζιχαντιστής, μια Τυνήσια τζιχαντίστρια και ο γιος της, τριών ετών, συνελήφθησαν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης χθες, δυνάμεις του στρατού στη Βεγγάζη γνωστοποίησαν ότι τέσσερα μέλη τους σκοτώθηκαν σε μάχες με ενόπλους κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Ο συνταγματάρχης Αμπντουλά αλ Σαάφι δήλωσε ακόμη πως τα κυβερνητικά στρατεύματα προέλασαν έπειτα από σφοδρές μάχες στη συνοικία Γκαργιούνις, νοτιοανατολικά του κέντρου της Βεγγάζης.

Μια ιατρική πηγή ανέφερε ότι στις μάχες σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και εννέα τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ, πέντε "τρομοκράτες" σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας στην περιοχή Μπεν Γκερντάν, στη νότια Τυνησία, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του τυνησιακού Υπουργείου Άμυνας.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας γνωστοποίησε από την πλευρά του ότι ένας πολίτης, ο οποίος χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα, έχασε επίσης τη ζωή του στη σύγκρουση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αρχές είχαν ειδοποιηθεί για την πιθανή έσοδο στο τυνησιακό έδαφος κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών "ομάδων τρομοκρατών", έπειτα από μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην περιοχή της πόλης Σαμπράτα, στη δυτική Λιβύη.

Οι αρχές της Τυνησίας, που έχουν εκδηλώσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για το χάος στη Λιβύη, ολοκλήρωσαν πρόσφατα την κατασκευή ενός "συστήματος εμποδίων" σε σχεδόν τη μισή έκταση των συνόρων με τη Λιβύη, μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο όπλων και γενικότερα την τρομοκρατία.

Αυτή την εβδομάδα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι μια ομάδα 20 Βρετανών στρατιωτών θα μεταβούν στην Τυνησία για να βοηθήσουν στη φύλαξη των συνόρων, και ειδικά να αποτρέπουν "τις παράνομες εισόδους".

Η Τυνησία, όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η λεγόμενη Αραβική Άνοιξη το 2011, βρίσκεται αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με μια κλιμάκωση της δράσης τζιχαντιστών στο έδαφός της. Έχουν διαπραχθεί επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες αστυνομικούς, στρατιωτικούς αλλά και ξένους τουρίστες.

Εξάλλου πολλές χιλιάδες Τυνήσιοι -3.000 κατά την Τύνιδα- εντάχθηκαν τα τελευταία χρόνια στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ, στη Συρία, αλλά και στη Λιβύη. Ο αριθμός των τζιχαντιστών του ΙΚ στη Λιβύη συνολικά υπολογίζεται ότι ανέρχεται πλέον σε περίπου 5.000, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για τις τρεις πολυαίμακτες επιθέσεις που σημειώθηκαν πέρυσι την Τυνησία, στοιχίζοντας τη ζωή σε συνολικά 73 ανθρώπους. Κατά τις τυνησιακές αρχές, οι δράστες των δύο από αυτές τις επιθέσεις, αυτής στο Μουσείο Μπάρντο τον Μάρτιο (22 νεκροί) και αυτής σε ένα ξενοδοχείο κοντά στη Σους τον Ιούνιο (38 νεκροί) είχαν εκπαιδευτεί στον χειρισμό των όπλων στη Λιβύη.

Οι τυνησιακές αρχές κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά από τη σειρά τρομοκρατικών ενεργειών πέρυσι. Ο πρόεδρος Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι είχε δηλώσει πως η Τυνησία βρίσκεται σε πόλεμο με την τρομοκρατία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top