ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουνό με πέραν των 70 νομοθετημάτων στην τελευταία Ολομέλεια πριν τις βουλευτικές

Βουνό με πέραν των 70 νομοθετημάτων στην τελευταία Ολομέλεια πριν τις βουλευτικές

Ένα βουνό νομοθετημάτων έχει να διεξέλθει η σημερινή Ολομέλεια της Βουλής που συνέρχεται στην τελευταία της συνεδρία πριν τη αυτοδιάλυσή της για τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου.

Στα σημαντικότερα νομοσχέδια περιλαμβάνονται η αναστολή των αποκρατικοποιήσεων μέχρι το τέλος του 20107, τα νομοσχέδια (τρία) για το πόθεν έσχες, το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των καθυστερημένων οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ στην Ολομέλεια βρίσκεται και πρόταση νόμου του Προέδρου του ΔΗΚΟ για ανάλογη ρύθμιση για τις καθυστερημένες οφειλές στο ΦΠΑ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση και η ψήφιση της πρότασης για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, που αποσκοπεί να αποκλείσει τις εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε χρηματισμό, υπό το φως αντιδράσεων ορισμένων κομμάτων, όπως του ΑΚΕΛ, για τη βιαστική έγκριση ενός κρίσιμου νομοσχεδίου 300 σελίδων

Παράλληλα, στην ατζέντα της Ολομέλειας βρίσκεται ο νόμος για τη λειτουργία της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο, το νομοσχέδιο για την χρηματοοικονομική μίσθωση (leasing), νομοσχέδια που θα αναμένεται να περάσουν ομόφωνα και εν τάχει. Εξάλλου η πρόταση νόμου Μαρίας Κυριακού για τον καθορισμό ποσόστωσης στο διορισμό ανδρών και γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών βρίσκεται υπό την αίρεση της σύσκεψης Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων, αφού ο καθορισμός ποσόστωσης θεωρήθηκε ως «συνταγματικά τρωτός».

Επίσης, σήμερα θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος το νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για μετατροπή των εκτάκτων στο δημόσιο τομέα σε αορίστου χρόνου. Το νομοσχέδιο που τερματίζει τους υπαλλήλους διαφόρων ταχυτήτων αναμένεται να ψηφιστεί ομόφωνα.

Τα αξιόγραφα

Κρίσιμο νομοσχέδιο είναι και ο περί ρύθμισης αναδιαθρώσεων νόμος, που αφορά στην πρόταση του απερχόμενου Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου για συμψηφισμό και διαγραφή των δανείων που συνήφθησαν έχοντας ως εξασφάλιση αξιόγραφα. Η ιστοσελίδα μας εξασφάλισε την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών με την οποία προειδοποιεί ζημιές στην Τράπεζα Κύπρου αλλά και αλυσιδωτές συνέπειες στην κυπριακή οικονομία, ενώ επισημαίνει και το ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας. Το ερώτημα, εφόσον εγκριθεί η πρόταση σε νόμο, είναι το κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά την συνταγματικότητα της πρότασης. Πάντως η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου δήλωσε χθες ότι η Βουλή μπορεί να συνέλθει για εξέταση αναπομπής, εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέξει να αναπέμψει το νόμο.

Στη νέα Βουλή οι κανονισμοί για τις προαγωγές στην ΕΦ.

Στη νέα Βουλή που θα προκύψει μετά τις 22 Μαΐου παραπέμπονται οι κανονισμοί για τις κρίσεις - προαγωγές αξιωματικών και υπαξιωματικων στην Εθνική Φρουρά, καθώς και τους κανονισμούς για την επέκταση της υπηρεσίας των Εθελοντών Πενταετούς Υποχρεώσεως (ΕΠΥ) στο 63ο έτος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Με την κατάθεση σήμερα του Ιερομόναχου Αββακούμ ολοκληρώθηκαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής οι καταθέσεις των μελών της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την υπεράσπιση να επαναλαμβάνει δια στόματος του συνήγορου Αναστάσιου Βαβούσκου της θέση περί δεδικασμένου επικαλούμενη τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top