ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρους: Ο μηχανισμός επίλυσης κρίσεων αποδεικνύει ότι η ΔΔΟ είναι μη βιώσιμη

Θεοχάρους: Ο μηχανισμός επίλυσης κρίσεων αποδεικνύει ότι η ΔΔΟ είναι μη βιώσιμη

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους δήλωσε την Τρίτη (02/08) ότι «το γεγονός ότι ένα υψίστης σημασίας ζήτημα που συζητείται στις συνομιλίες, είναι η λειτουργία ‘μηχανισμού επίλυσης κρίσεων’, αποδεικνύει ότι το σύστημα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα είναι προβληματικό, δυσλειτουργικό και μη βιώσιμο».

Σε σημερινές της δηλώσεις, η κ. Θεοχάρους είπε ότι «φαίνεται ότι ο Πρόεδρος έχει αποδεχθεί την αριθμητική ισότητα στον μηχανισμό διαχείρισης –επίλυσης κρίσεων στην υπό συζήτηση λύση ΔΔΟ (δύο Έλληνες, δύο Τούρκοι) ενώ σε περιπτώσεις αδιεξόδου θα χρησιμοποιείται η διαδικασία της κλήρωσης για την εξαίρεση ενός εκ των τεσσάρων ούτως ώστε να διαμορφώνεται πλειοψηφία. Αυτό είναι δημοκρατικά απαράδεκτο και αναχρονιστικό.

“Σημαντικές αποφάσεις που θα αφορούν το κράτος και την τύχη του λαού μας θα παίζονται κυριολεκτικά στα ζάρια”, πρόσθεσε.

Η κ. Θεοχάρους είπε ότι το Κίνημα αρνείται να ακολουθήσει την πολιτική του Προέδρου και ούτε πρόκειται να γίνουν `συνένοχοι σε αντιδημοκρατικά τετελεσμένα` προσθέτοντας ότι η λύση δεν μπορεί να στηρίζεται σε αλχημείες, τριτοκοσμικές μεθοδεύσεις και αντιδημοκρατικό-αναχρονιστικό πλαίσιο.

Θα πρέπει, ανέφερε, να γίνουν συνομιλίες στην βάση του δημοκρατικού πλαισίου που μας προσφέρει με τις αποφάσεις της η ΕΕ και ο σύγχρονος δημοκρατικός κόσμος.

`Αν η άλλη πλευρά αρνηθεί, να καταγγελθεί και να πληρώσει το κόστος. Δεν μπορεί το κόστος της αποτυχίας να επιφορτίζεται στους ώμους όσων δεν αποδέχονται κληρώσεις και κληρωτίδες και ζαριές. Και δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή οποιαδήποτε ‘σύγκλιση’ εάν δεν στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας».

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι η ΔΔΟ είναι η αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και η νομιμοποίηση του ψευδοκράτους ως ισότιμου συνιδρυτικού κράτους.

«Ο Πρόεδρος δεν έχει τέτοια λαϊκή εντολή», κατέληξε.

Κατάσταση στην Τουρκία

Εξάλλου, η κ. Θεοχάρους εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την `ανάλγητη και απάνθρωπη δήλωση του Τούρκου υπουργού οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί με την οποία απειλεί με φρικτά βασανιστήρια τους συλλαμβανόμενους Τούρκους στρατιωτικούς που έλαβαν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016».

“Η δήλωση πέρα από τους εφιαλτικούς συνειρμούς που προκαλεί σε κάθε Έλληνα της Κύπρου, προκαλεί αποτροπιασμό και φρίκη σε κάθε άνθρωπο στον κόσμο” είπε.

Το Κίνημα, είπε, καταγγέλλει τις βαρβαρότητες που επιτελούνται σήμερα στην Τουρκία και εντός της ημέρας θα θέσει το ζήτημα εντός των οργάνων της ΕΕ.

Εύβοια

Εκφράζοντας την συμπαράσταση του Κινήματος στο λαό της Βόρεια Εύβοιας, που δοκιμάζεται σκληρά από την εν εξελίξει πυρκαγιά στο όρος Καντήλι και στην περιοχή Λίμνης, η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως η κήρυξη της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση με τους κατάλληλους χειρισμούς να λάβει έκτακτη βοήθεια από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ.

Θα έπρεπε, πρόσθεσε, με κάθε προσπάθεια η κυπριακή κυβέρνηση να κινητοποιήσει το Ταμείο για να λάβει βοήθεια προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν γίνει στην περιοχή της Σολέας.

Είπε επίσης ότι `η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών οδήγησε στο γιγάντωμα της καταστροφής και η προχειρότητα με την οποία επιχειρείται αυτή την στιγμή η προσπάθεια κατασκευής αντιπυρικών ζωνών με την χρήση ιδιωτικών ερπυστριοφόρων υποχρεώνει την Κυβέρνηση μας να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή και συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών –όπου υπάρχουν - και στην κατασκευή πυροσβεστικών κρουνών σε καίρια σημεία των ελαχίστων δασών μας».

Επίσης, επισήμανε την αναγκαιότητα της λειτουργίας πυροσβεστικής δύναμης άμεσης επέμβασης από την ΕΕ για την νότια Ευρώπη συμφώνως προς την πρόταση του Κινήματος, λέγοντας ότι η Αλληλεγγύη πρότεινε την Κύπρο ως κέντρο στάθμευσης αυτής της δύναμης.

Κληθείσα να σχολιάσει ανακοίνωση στελέχους του Κινήματος κ. Δωρίτη ο οποίος υποστηρίζει ότι η κ. Θεοχάρους παρακάμπτει τους συνεργάτες της, η κ. Θεοχάρους είπε ότι `δεν νομίζω ότι η δημοκρατική μου παιδεία μου επιτρέπει να παρακάμψω τον οποιονδήποτε συνεργάτη μου και δεν νομίζω ότι έχει γίνει οτιδήποτε για το οποίο να μην είμαι περήφανη από την ημέρα που ανέλαβα την προεδρία της Αλληλεγγύης”.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top