ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Υγείας: Σταθμός στη δημόσια υγεία η χορήγηση του εμβολίου του τραχήλου της μήτρας

Υπ. Υγείας: Σταθμός στη δημόσια υγεία η χορήγηση του εμβολίου του τραχήλου της μήτρας

Σταθμό για τη δημόσια υγεία, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, καθώς ανακοίνωσε τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου του τραχήλου της μήτρας σε κορίτσια 13 και 14 χρόνων. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και κάλεσε τους γονείς να δώσουν την συγκατάθεση τους μέχρι την επόμενη Παρασκευή για τη χορήγηση στα παιδιά τους.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Παμπορίδης είπε αρχικά πως στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης, το Υπουργείο διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων των κοριτσιών αυτής της ηλικιακής ομάδας στο σημαντικό αυτό, αλλά ακριβό εμβόλιο, που λόγω της οικονομικής στενότητας θα ήταν δύσκολο να εξασφαλιστεί από κάθε οικογένεια.

Ο Υπουργός σημείωσε πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό, τονίζοντας πως στην Κύπρο, εφτά γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από αυτή τη μορφή καρκίνου.

Επισημαίνοντας πως ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη γένεσή του είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή από άτομο σε άτομο, σημείωσε πως ο εμβολιασμός θωρακίζει τα κορίτσια από έναν καρκίνο που χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου, παγκόσμια.

Διαβεβαίωσε πως το εμβόλιο αυτό είναι απόλυτα ασφαλές, καθώς όπως είπε, επιστήμονες που παρακολούθησαν για δεκαετίες πολλές χιλιάδες γυναίκες που εμβολιάστηκαν, παρατήρησαν ότι δεν παρουσίασαν καμιά σοβαρή παρενέργεια, εκτός από τις συνηθισμένες παρενέργειες των εμβολίων όπως πόνο και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού, ενώ γενικευμένες αντιδράσεις, όπως πυρετός και κεφαλαλγία παρουσιάστηκαν μόνο σε 2% των περιπτώσεων. “Επομένως, καλώ τους γονείς να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τον εμβολιασμό των παιδιών τους”, είπε.

Παράλληλα, ο κ. Παμπορίδης είπε πως η σημαντικότητα της σημερινής ημέρας ενισχύεται επιπλέον και από το γεγονός ότι δυο Υπουργεία, Παιδείας και Υγείας, εγκαινιάζουν μια συνεργασία στη βάση της αρχής “Υγεία σε όλες τις πολιτικές”. Εξήγησε πως η αρχή αυτή, που προάγει τις διυπουργικές συνεργασίες με τελικό στόχο την προαγωγή της Υγείας, έχει αποδειχθεί ως η πιο αποδοτική μέθοδος πρόληψης.

Όπως είπε ο Υπουργός, με βάση τον προγραμματισμό η χορήγηση του εμβολίου θα αρχίσει με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, στα κορίτσια της πρώτης και δευτέρας Γυμνασίου που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ημερομηνιών 01/01/2003 – 31/12/2004.

Στόχος, όπως είπε, είναι η καθολική κάλυψη όλων των παιδιών που ανήκουν στην προαναφερθείσα ομάδα και ως εκ τούτου, το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν σε όλα τα παιδιά που φοιτούν στις πιο πάνω τάξεις, τόσο σε σχολεία του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού τομέα.

Είπε, ακόμη, ότι οι γονείς των παιδιών των συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων έχουν ήδη λάβει το ενημερωτικό φυλλάδιο της Σχολιατρικής Υπηρεσίας, ενώ με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει περαιτέρω ενημέρωση ως προς τη διαδικασία εμβολιασμού των παιδιών, δεδομένης σχετικής ενυπόγραφης συγκατάθεσης των γονέων και κηδεμόνων τους.

Ο κ. Παμπορίδης είπε πως μετά από διαγωνισμό των δυο εταιρειών που κατασκευάζουν εμβόλια, στα παιδιά θα χορηγηθεί το τετραδύναμο εμβόλιο, το οποίο προσφέρει 100% προστασία από τον ιό, και 70% προστασία από τους δυο κυριότερους τύπους του ιού, τον 16 και τον 18, που είναι υπεύθυνοι για το 70% όλων των καρκίνων, ενώ προσφέρει επιπρόσθετα προστασία έναντι των τύπων 6 και 11, που ευθύνονται για το 90% των κονδυλωμάτων.

Επίσης είπε πως το εμβόλιο χορηγείται ήδη σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως ενώ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 23 από τα 28 Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει τον εμβολιασμό έναντι του HPV και η Κύπρος γίνεται σήμερα το 24ο κράτος μέλος.

Όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο Υπουργός σημείωσε πως σίγουρα το εμβόλιο δεν υποκαθιστά το τεστ Παπανικολάου.

Εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, η Εύα Νεοφύτου, είπε αρχικά πως κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά καλούνται να εφαρμόσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, του συγκεκριμένου εμβολίου, για το οποίο υπήρξε μια εξαιρετική διυπουργική συνεργασία.

“Το εμβόλιο HPV αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα των επιστημόνων στην καταπολέμηση του δεύτερου συχνότερου καρκίνου που προσβάλει τις γυναίκες παγκόσμια”, είπε και κάλεσε εκ μέρους του Υπουργείου, τους γονείς να αποδεχθούν την δωρεάν προσφορά του εμβολίου και να συμβάλουν στην προστασία των νεαρών γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσία: Τουλάχιστον επτά νεκροί από πτώση λεωφορείου σε ποταμό της Αγίας Πετρούπολης - Δείτε απίστευτα βίντεο

Γιορτή της μητέρας: Κάντε τη μέρα της ξεχωριστή - Προτάσεις για δώρα, από γλυκά μέχρι λουλούδια και κοσμήματα - Φωτογραφίες

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Eurovision 2024: Αυτή η χώρα κέρδισε το βραβείο καλύτερου στίχου - Oι νικητές των προηγούμενων ετών - Δείτε βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top