ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα έτοιμα για την κρίσιμη Tριμερή της Νέας Υόρκης

Όλα έτοιμα για την κρίσιμη Tριμερή της Νέας Υόρκης

Στις 10:45 το πρωί (τοπική ώρα) θα ξεκινήσει η τριμερής συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Το Σάββατο 24/9 ο κ. Εϊντε και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ, συναντήθηκε με τον ΠτΔ και τους συνεργάτες του για προετοιμασία της συνάντησης. Όπως προκύπτει, με βάση και πληροφόρηση από διπλωματική πηγή, η συνάντηση θα ξεκινήσει με τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα, στη συνέχεια θα λάβουν το λόγο οι δύο ηγέτες και αμέσως μετά ο κ. Μπαν θα τοποθετηθεί εκ νέου για να κλείσει τη συζήτηση.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί τα 45 λεπτά. Θα ακολουθήσει σύντομη δημόσια δήλωση του Γενικού Γραμματέα, με τους δύο ηγέτες να στέκονται δίπλα του.

Η ανακοίνωση που θα εκδοθεί για τις συνομιλίες αναμένεται να αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν την εντατικοποιημένη φάση των διαπραγματεύσεων επί όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού, με στόχο να φτάσουν σε τελική λύση μέσα στο 2016. Δηλαδή κάτι ανάλογο με την κοινή ανακοίνωση Τύπου της 14ης Σεπτεμβρίου.

Το Σάββατο 24/9 ο ΓΓ των ΗΕ συναντήθηκε και με τον Τκ ηγέτη και σύμφωνα με Εκπρόσωπό του ο κ. Μπαν  καλωσόρισε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε από τους δύο ηγέτες το περασμένο έτος, όπως και την κοινή δήλωση που εκδόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου. Δήλωσε ακόμη  ενθαρρυμένος από την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση που επιδείχθηκε από τους δύο ηγέτες, καθώς και την ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αποφασιστικότητας και καλής θέλησης.

Ο ίδιος ο κ. Ακιντζί δήλωσε μετά την 15λεπτη συνάντηση πως η χάραξη ενός οδικού χάρτη, για το που θα πορευθούμε, είναι η προσδοκία του από την τριμερή.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top