ΕΛΛΑΔΑ

Λευτέρης Αντωνιάδης: O ποδοσφαιρικός θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου!

Λευτέρης Αντωνιάδης: O ποδοσφαιρικός θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου!

Η ιστορία του Λευτέρη Αντωνιάδη, αν και είναι – λίγο πολύ – γνωστή σε όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που της αναλογούν και αυτό ίσως, οφείλεται στο γεγονός, ότι έχει διχάσει τους Έλληνες (αλλά και τους Τούρκους).

Κάποιοι δεν του συγχώρεσαν ποτέ την επιλογή να φορέσει τη φανέλα της εθνικής Τουρκίας, υπάρχουν όμως και συμπατριώτες μας που θεωρούν μεγάλη υπόθεση αλλά και τιμή, ένας Έλληνας και χριστιανός ορθόδοξος να αποτελεί εθνικό – ποδοσφαιρικό ήρωα (χωρίς υπερβολή) στη γειτονική χώρα και να φέρει τίτλους, διακρίσεις και τιμές, όπως:

* Πρωταθλήματα Τουρκίας (3) : 1959, 1961, 1964.
* Πρωταθλήματα Κωνσταντινούπολης (3) : 1948, 1957, 1959.
* Πρώτος σκόρερ : 1953-1954.
* Μέλος της Μικτής Κόσμου : 1954.
* Χρυσό μετάλλιο τιμής της τουρκικής ομοσπονδίας.
* Ο δρόμος μπροστά από την πατρική οικία στην Πρίγκηπο φέρει το όνομά του.
* Το προπονητικό κέντρο της Φενέρμπαχτσέ φέρει το όνομά του(Fenerbahçe Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri).
* Στις 3 Μαΐου του 2009 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός του σε πλατεία της συνοικίας Καντίκιοϊ(Χαλκηδόνα) της Κωνσταντινούπολης.

O Λευτέρης Αντωνιάδης ή Κιουτσουκαντωνιάδης (Lefter Küçükandonyadis, 22 Δεκεμβρίου 1925 – 13 Ιανουαρίου 2012) ήταν Τούρκος ποδοσφαιριστής ελληνικής καταγωγής, από την Πρίγκηπο και υπήρξε ένας θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου.

Ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες παγκοσμίως τη δεκαετία του ’50. Αγωνίστηκε 46 φορές με την Εθνική ομάδα της Τουρκίας από το 1948 ως το 1963, από τις οποίες τις εννιά ως αρχηγός. Επίσης, είχε 4 συμετοχές με την Ολυμπιακή ομάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες 1948. Συμμετείχε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954. Μέχρι σήμερα είναι ο δεύτερος σκόρερ του τουρκικού εθνικού συγκροτήματος με 21 γκολ πίσω από τον Χακάν Σουκούρ.

Γεννήθηκε το 1925 στην Πρίγκηπο από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας του ήταν ψαράς και ονομαζόταν Χριστοφής Αντωνιάδης. Η μητέρα του λεγόταν Αργυρώ και είχε άλλα δέκα αδέρφια. Ποδοσφαιριστής υπήρξε και ο αδελφός του Παναγής Αντωνιάδης στην ομάδα του Πέρα Κλουμπ. Στον Λευτέρη, επειδή ήταν μικρόσωμος, κόλησαν το παρατσούκλι «Κιουτσούκ»=μικρός και το τούρκικο επώνυμό του καταγράφηκε ως Κιουτσουκαντωνιάδης. Ο Αντωνιάδης δημιούργησε οικογένεια με τη σύζυγό του Σταυριανή Μπεκιάρη, αποκτώντας τρία παιδιά.

Ο Λευτέρης έδειξε από μικρός τις ποδοσφαιρικές του ικανότητές και σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε την καριέρα του στη συνοικιακή ομάδα της Κωνσταντινούπολης Ταξίμ, που αγωνιζόταν στο τοπικό πρωτάθλημα.

Μετά τη στρατιωτική του θητεία(1943-1947) πήρε μετεγγραφή για τη Φενέρμπαχτσέ, με την οποία γνώρισε δόξες και τιμές.
Με τα «καναρίνια» της Κωνσταντινούπολης αγωνίστηκε συνολικά δεκαπέντε χρόνια (1947-1951 και 1953-1964). Έπαιξε σε 615 αγώνες και σημείωσε 423 τέρματα, όντας ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας, πίσω από τον Ζεκί Ριζά Σπορέλ(470).

Ο Λεφτέρ, όπως τον αποκαλούσαν οι Τούρκοι, είχε το παρατσούκλι «καθηγητής»(ordinaryus στα τουρκικά), διότι πάντα είχε τον τρόπο να ξεκλειδώνει τις αντίπαλες άμυνες και να σκοράρει. Ήταν μόλις 1,69 μ. και αγωνιζόταν στη θέση του αριστερού μέσου. Το όνομά του είναι θρύλος μεταξύ των οπαδών της Φενέρμπαχτσέ, οι οποίοι ακόμα τραγουδούν το σύνθημα : «Ver Leftere Yazsin Deftere», που σημαίνει «Δώσε στον Λευτέρη, να γράψει στο τεφτέρι».

Η μεταγραφή του στην ΑΕΚ

Η φήμη του ξεπέρασε τα τουρκικά σύνορα και το 1951 πήρε μετεγγραφή για την ιταλική Φιορεντίνα, στην οποία αγωνίστηκε τη σεζόν 1951-1952. Έτσι έγινε ο πρώτος Τούρκος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο εξωτερικό. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στη γαλλική Νις(1952-1953), προτού επιστρέψει στην Τουρκία και τη Φενέρμπαχτσέ. Το 1964, σε ηλικία 39 ετών, μετεγγράφηκε στην ΑΕΚ, στην οποία αγωνίστηκε μόνο σε πέντε παιγνίδια. Σ’ ένα αγώνα με τον Ηρακλή τραυματίστηκε σοβαρά και η ποδοσφαιρική του καριέρα έλαβε τέλος.

Το 1956 αγωνίστηκε με την Εθνική Τουρκίας στο νικηφόρο 3-1 επί της θρυλικής ουγγρικής ομάδας του Φέρεντς Πούσκας. Μάλιστα, είχε σκοράρει δύο γκολ. Μετά το ματς οι Ούγγροι παραδέχτηκαν την ανωτερότητα των αντιπάλων τους, λέγοντας πως αν η Τουρκία είχε παίξει έτσι και το 1954 στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (σκόραρε εναντίον της Κορέας), θα είχε σίγουρα τερματίσει στην τετράδα.

Αρχηγός της εθνικής Τουρκίας με σταυρό στο λαιμό!

Μάλιστα, τολμούσε να φορέσει σταυρό στο στήθος και κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Τουρκίας τον έβγαζε με περηφάνια έξω από τη φανέλα αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που προκαλούσε μία τέτοια κίνηση.

Ο Λεφτέρ ήταν εγκλωβισμένος ανάμεσα σε δύο πατρίδες και όμηρος των πολιτικών εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και είχε διχάσει και τους Τούρκους καθώς πολλοί δεν μπορούσαν να αποδεχθούν στην κοινωνία τους, έναν χριστιανό ορθόδοξο που τιμούσε τα ελληνικά ήθη και έθιμα και την ίδια στιγμή διέπρεπε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας τους.
Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, εργάστηκε ως προπονητής.

Η καριέρα του στους πάγκους ήταν σύντομη και διήρκεσε επτά χρόνια. Ξεκίνησε από την Αθήνα και την ομάδα του Αιγάλεω και τερματίστηκε το 1972 στη Σαμψούντα με τη Σαμσούνσπορ. Ενδιάμεσα δούλεψε στη Σουπερσπόρτ Γιουνάιτεντ του Γιοχάνεσμπουργκ και τις τουρκικές Ορντουσπόρ, Μπολουσπόρ και Μερσίνιντμανιουρντού.

Και ο Ερντογάν στην κηδεία του

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2012, σε ηλικία 86 ετών. Στην κηδεία του παρέστησαν δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμη και οι συντηρητικοί Τούρκοι μουσουλμάνοι έσπευσαν ν’ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη του, στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου αποδίδοντας του τιμές ήρωα.

Επαγγελματική καριέρα σε συλλόγους
1941-1943 Ταξίμ
1947-1951 Φενέρμπαχτσε
1951-1952 Φιορεντίνα
1952-1953 Νις
1953-1964 Φενέρμπαχτσε
1964 ΑΕΚ

Συμμετοχές σε Εθνικές Ομάδες
1943 Εθνική Ελπίδων Τουρκίας
1947 Εθνική Τουρκίας Β’
1948-1963 Εθνική Τουρκίας
Προπονητική Καριέρα
1965 Αιγάλεω
1965-1966 Σουπερσπόρτ Γιουνάιτεντ
1966-1967 Σαμσούνσπορ
1967-1968 Ορντουσπόρ
1968-1969 Μερσίνιντμανιουρντού
1969-1970 Μπολουσπόρ
1970 Σαμσούνσπορ
1972 Σαμσούνσπορ

LEFTERHS ANTONIADHS 01

LEFTERHS ANTONIADHS 03

LEFTERHS ANTONIADHS 04

Αποτέλεσμα εικόνας για ο ελληνικής καταγωγής ποδοσφαιριστής τουρκια

protionline.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στην Κολομβία: Διευθυντής φυλακής δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Eurovision: Η πρόβα του My Number One που ούτε η Έλενα Παπαρίζου δεν είχε δει - Δείτε βίντεο

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top