ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντίνος Πετρίδης: «Πλήγμα κατά πελατειακών σχέσεων θα ήταν η μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας»

Κωνσταντίνος Πετρίδης: «Πλήγμα κατά πελατειακών σχέσεων θα ήταν η μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας»

Οι προτάσεις της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα αρχή για τη Δημόσια Υπηρεσία και πρώτο πλήγμα στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων ενώ η καταψήφιση προτάσεων χωρίς αντιπροτάσεις εξυπηρετεί μόνο τη συντήρηση, είπε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

«Μία αρχή που θα είχε συνέχεια. Θα αποτελούσαν ένα πρώτο πλήγμα στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων που κτίστηκε διαχρονικά καθώς και στην ευχέρεια των κυβερνήσεων, των κομμάτων και των πολιτικών, να χρησιμοποιούν τη δημόσια υπηρεσία ως λάφυρο εξουσίας. Διαμοιράζοντας αυξήσεις, διορισμούς, προαγωγές», πρόσθεσε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι αντιμετωπίζοντας το θέμα της μεταρρύθμισης ως θέμα εθνικής συνεννόησης χωρίς ιδεολογικό στίγμα, το κράτησε εκτός του πεδίου της όποιας πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Η προσπάθεια μας ήταν από την αρχή και συστηματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Σημείο αφετηρίας ήταν η πολύ εμπεριστατωμένη και αναλυτική μελέτη των εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Τράπεζας και του National School of Government International, η οποία απλά επιβεβαίωσε τις κυπριακές διαχρονικές παθογένειες που όλοι γνωρίζουμε, αλλά που ουδέποτε κανένας τόλμησε να αγγίξει», συμπλήρωσε.

Πρώτη διαπίστωση, συνέχισε, είναι το μη βιώσιμο κρατικό μισθολόγιο, δεύτερη διαπίστωση οι αναξιοκρατικές διαδικασίες – ρουσφέτι, τρίτη διαπίστωση το ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης, τέταρτη διαπίστωση οι κλειστές δομές (close shop), η πέμπτη διαπίστωση η περιορισμένη κινητικότητα.

«Προς αντιμετώπιση των πιο πάνω φαινομένων εργαστήκαμε εντατικά και για πολλούς μήνες, με εμπειρογνώμονες άριστους γνώστες θεμάτων διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού. Προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας με πνεύμα ενότητας, διαφάνειας και συνδιαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων», ανέφερε.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι «το να μείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή για κανένα» και πρόσθεσε ότι «το να καταψηφίζουμε προτάσεις χωρίς να καταθέτουμε συγκεκριμένες αντιπροτάσεις είτε μέσω τροπολογιών, είτε μέσω προτάσεων νόμου, το μόνο που εξυπηρετεί είναι τη συντήρηση».

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, είναι διατεθειμένη να ενσωματώσει τροπολογίες αλλά και άλλες συγκεκριμένες και πρακτικά εφαρμόσιμες προτάσεις που θα καθιστούσαν εφικτή τη δημιουργία πλειοψηφίας για ψήφιση της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top