ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν τίθεται θέμα περικοπών νερού διαβεβαίωσε εκ νέου ο Υπ. Γεωργίας

Δεν τίθεται θέμα περικοπών νερού διαβεβαίωσε εκ νέου ο Υπ. Γεωργίας

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα περικοπών στην παροχή νερού για σκοπούς ύδρευσης.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο περιθώριο εκδήλωσης της Πράσινης Ασπίδας στη Λεωφόρο Χριστουγέννων στη Λευκωσία ο κ. Κουγιάλης είπε ότι οι τελευταίες βροχές ήταν πολύ ωφέλιμες ωστόσο δεν έχουν ακόμη δυστυχώς εισρεύσει στα φράγματα σημαντικές ποσότητες νερού. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή η πληρότητα των φραγμάτων δεν είναι καθόλου ικανοποιητική καθώς βρίσκεται περίπου στο 20%.

Διαβεβαίωσε παρόλα αυτά ότι δεν τίθεται θέμα περικοπών στην παροχή νερού στον τομέα της ύδρευσης. Όπως εξήγησε οι αφαλατώσεις νερού θα συνεχίσουν να εργάζονται και προς το σκοπό αυτό έχουν προϋπολογιστεί επιπλέον €25 εκατομμύρια για το 2017. Δηλαδή για το 2017 θα δαπανήσουν συνολικά €65 εκατομμύρια για αγορά νερού από τις αφαλατώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι οι επιπτώσεις στον τομέα της παραγωγής από την ανομβρία είναι αλυσιδωτές, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι η Κυβέρνηση έχει σχεδιασμό για αντιμετώπιση της κατάστασης, σχεδιασμός ο οποίος περιλαμβάνει και την αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού για ενίσχυση της γεωργίας.

Στροφή στον πρωτογενή τομέα

Ερωτηθείς σε σχέση με δημοσίευμα της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος» που κάνει λόγο για 600 αιτήσεις για δραστηριοποίηση στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας ο κ. Κουγιάλης ότι τα προηγούμενα χρόνια η Κυβέρνηση προσπάθησε να διατηρήσει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής σε υποφερτή κατάσταση, ωστόσο σήμερα ο τομέας μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.

Όπως εξήγησε οι 604 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης μέσω του οποίου θα διατεθούν €150 εκατομμύρια για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέας παραγωγής αποτελούν ένδειξη ανάκαμψης του τομέα.

«Θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε τις περισσότερες από αυτές. Υπάρχουν 130 αιτήσεις για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας και το πιο ευχάριστο είναι ότι 275 νέοι συμπολίτες μας επιθυμούν να εισέλθουν στο επάγγελμα του αγρότη, του γεωργού και θα ικανοποιηθούν οι 200 περίπου από αυτούς» είπε, κάνοντας λόγο για στροφή στον πρωτογενή τομέα.

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια ύψους €250 εκατομμυρίων για την αγροτική πολιτική ο κ. Κουγιάλης είπε ότι μέχρι στιγμής έχει δαπανηθεί ένα μέρος του ποσού αυτού και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το αναπτυξιακό κομμάτι του όλου προγράμματος. «Ευελπιστώ ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα έχουν διοχετευθεί πολύ σημαντικά κονδύλια στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία» είπε.

Χαλούμι

Ερωτηθείς σε ό,τι αφορά το χαλούμι είπε ότι ο φάκελος βρίσκεται στη ΓΔ Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του θέματος αναφέροντας ότι με βάση την πληροφόρηση που έχει μέσα στον Φεβρουάριο του 2017 θα υπάρχουν εξελίξεις.

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά τέλος το Κυπριακό ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πάει στις διαπραγματεύσεις ενισχυμένος και να φέρει μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των Κυπρίων».

«Ας ενισχύουμε τον Πρόεδρο και ας αναμένουμε τις θα μας φέρει και τότε όλοι θα τον κρίνουμε» πρόσθεσε και εξέφρασε βεβαιότητα ότι ο ΠτΔ θα κάνει το καλύτερο για την Κύπρο και το λαό της λέγοντας ότι ο ίδιος στηρίζει τον ΠτΔ.


Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έθεσαν σε διαθεσιμότητα καθηγητή στη Λεμεσό που φέρεται να φίλησε μαθήτρια στο στόμα

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού του άτυχου 52χρονου στο Παραλίμνι

Στην Αστυνομία οι πρώτες υποθέσεις για ψευδείς μετοικίσεις εκλογέων - Πού προκύπτει το πρόβλημα

E-kalathi: Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες - Αξιολογούνται οι προσφορές - Πότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Πρόταση να απομακρύνονται με ρυμούλκηση τα οχήματα που σταθμεύουν παράνομα - Λεπτομέρειες

Εκπρόσωπος της Κομισιόν: Λάθος η απαγόρευση της σημαίας ΕΕ στη Eurovision



Ολγκίν: Ενημέρωσε ΠτΔ για τις αποφάσεις της - Ετοιμάζει αναφορά προς ΓΓ ΟΗΕ

Ολγκίν: Ενημέρωσε ΠτΔ για τις αποφάσεις της - Ετοιμάζει αναφορά προς ΓΓ ΟΗΕ

Δεν θα σταματήσει να πιέζει για διάλογο μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε τη Δευτέρα η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς ανακοίνωσε ότι η αποστολή της φτάνει στο τέλος της και ότι θα ενημερώσει τις επόμενες τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις επαφές της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top