ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουγρούλ Τουρκές: «Τα ΗΕ με το ζόρι διοργανώνουν και πάλι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα»

Τουγρούλ Τουρκές: «Τα ΗΕ  με το ζόρι διοργανώνουν και πάλι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα»

«Τα ΗΕ με το ζόρι, είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, με το ζόρι, διοργανώνουν και πάλι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα», δήλωσε ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, απευθυνόμενος στους Τ/κ του Λονδίνου, στο «τ/κ πολιτιστικό φεστιβάλ».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Τουρκές κατά την ομιλία του στο φεστιβάλ αναφέρθηκε στην Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα για να πει ότι «υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να ξέρετε. Δεν αρμόζει στους Τ/κ αυτή η απομόνωση. Είναι άδικες ποινές που εφαρμόζονται και θα πρέπει να τις απελευθερωθούν άμεσα».  Για να συμβεί αυτό, πρόσθεσε, οι πολιτικοί στην Κύπρο, πρωτίστως ο Τ/κ ηγέτης, ο διαπραγματευτής και η «κυβέρνησης», κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους. «Και εμείς ως Τουρκία κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να συμβάλλουμε σε αυτό το θέμα».
 
Η Τουρκία είναι υπέρ της λύσης, το ίδιο και οι Τ/κ, ανέφερε ο Τουγρούλ Τουρκές λέγοντας ότι τώρα βρισκόμαστε στο σημείο της συζήτησης «τί είναι λύση».
 
Η άλλη πλευρά, με την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ που εξασφάλισε άδικα το 2004, θεωρεί τον εαυτό της ως «τον μοναδικό σώμα» και ότι όλοι οι άλλοι στην Κύπρο είναι μειονότητες, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχους θεωρώντας ότι αυτό είναι το πρόβλημα, από εδώ αρχίζει.  Η πρότασή τους, είπε αναφερόμενος στην λύση, αφορά μια βάση για ένα νέο ομόσπονδο κράτος, δύο ίσων κοινοτήτων. «Αυτό είναι το σωστό». Και αυτό, είπε, δεν αφορά την πληθυσμιακή αναλογία. «Όσοι και αν είναι οι πληθυσμοί, όλοι δείχνουν εντατική προσπάθεια, και οι διαπραγματευτές στην Κύπρο, και η Τουρκική Δημοκρατία, για μια ενοποιημένη βάση δύο ίσων κοινοτήτων, δύο ίσων δομών».
 
Αυτό, συνέχισε ο κ. Τουρκές, έπρεπε να το πει γιατί κάποτε στη Δύση και ειδικά στην ευρωπαϊκή Δύση, όπως είπε, «λέγονται πολύ διαφορετικά πράγματα».
 
 
Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, ο Τουγρούλ Τουρκές απευθυνόμενος στους Τ/κ είπε ότι «όταν περνάτε στο νότο και σας σπάσουνε το τζάμι του αυτοκίνητου, δεν μπορείτε να βρείτε έναν αστυνομικό σταθμό να κάνετε παράπονο. Εάν σας κλέψουν το αυτοκίνητο, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε υπόθεση στο δικαστήριο για ένα χρόνο. Αυτά δεν είναι θέματα ασφάλειας. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να λυθούν».
 
Ο κ. Τουρκές είπε ότι πριν μεταβεί στο Λονδίνο μίλησε και με τον Τούρκο Πρόεδρο και με τον Τ/κ ηγέτη και στέλνουν και οι δύο τις ευχές τους για το μπαϊράμι στους Τ/κ εκεί. Σημείωσε πως το φεστιβάλ διοργανώνεται για τα 100χρονα από τους πρώτους Τ/κ μετανάστες στην Αγγλία και είναι σημαντικό πως οι Τ/κ της Αγγλίας παρ’ ότι ζουν εκεί, είναι Βρετανοί υπήκοοι, δεν έχουν ξεχάσει την καταγωγή τους, την γλώσσα τους και έχουν τα δικά τους σχολεία. Είμαι πολύ σημαντικό αυτό που κάνετε και η Τουρκία δίδει μεγάλη σημασία σε αυτό, ανέφερε εννοώντας την διατήρηση της τουρκικής γλώσσας, εκπαίδευσης και τ/κ καταγωγής.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top