LIKE ONLINE

Γιατί τα αναψυκτικά σε μπουκάλι έχουν διαφορετική γεύση από αυτά στο τενεκεδάκι

Γιατί τα αναψυκτικά σε μπουκάλι έχουν διαφορετική γεύση από αυτά στο τενεκεδάκι

Σίγουρα έχετε ακούσει διαφορετικές γνώμες για το πως ο καθένας προτιμά το αναψυκτικό του. Άλλος σε μπουκάλι, άλλος σε κουτάκι. 

 

Γιατί όμως σε αρκετούς ανθρώπους φαίνεται ότι το ίδιο αναψυκτικό έχει διαφορετική γεύση όταν το πίνουν από το μπουκάλι ή από μεταλλικό κουτάκι;

Η προφανής απάντηση που έρχεται σε όλους στο μυαλό είναι το υλικό. Όμως, όπως δείχνει το βίντεο του  Business Insider αυτό δεν ισχύει. 

Η συσκευασία δεν επηρεάζει το περιεχόμενο. Αυτό ισχυρίζονται οι μεγάλες εταιρίες που φτιάχνουν τα αναψυκτικά και αυτί υποστηρίζουν και οι ειδικοί που μίλησε το Business Insider. Και εξηγούν: 

Γυάλινο μπουκάλι:  Είναι η μόνη συσκευασία που δεν περιέχει κανέναν χημικό συστατικό που θα μπορούσε να αλλάξει τη γεύση. 

Μεταλλικά κουτάκια: Φτιάχνονται από αλουμίνιο, επιστρωμένο με BPA, ή αλλιώς δισφαινόλη Α. Ουσιαστικά αυτό το υλικό προστατεύσει το περιεχόμενο από το να έρθει σε επαφή με το αλουμίνιο, έτσι ο χημικός Rick Sachleben λέει ότι οι πιθανότητες να επηρεαστεί η γεύση είναι πάρα πολύ μικρές. Επίσης είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να «σπάσει» αυτή η επίστρωση. Γιατί λοιπόν κάποιοι λένε ότι καταλαβαίνουν μια μεταλλική γεύση; Σύμφωνα με τον Sachleben, η γλώσσα είναι πολύ ευαίσθητη στη μεταλλική γεύση. Η μόνη φορά που το αναψυκτικό έρχεται σε επαφή με το αλουμίνιο είναι όταν το ανοίγουμε. Επίσης, όποιοι πίνουν απευθείας από το κουτάκι, θα έρθει σε επαφή η γλώσσα τους με το μέταλλο, και έτσι θα τους φανεί ότι επηρεάζεται η γεύση.     

Πλαστικό μπουκάλι:  Τα πλαστικά μπουκάλια φτιάχνονται από PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο). Γενικά, σύμφωνα με τον χημικό, τα χημικά στοιχεία που περιέχονται στα κουτάκια και τα πλαστικά μπουκάλια δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο οι συσκευασίες αυτές έχουν ελεγχθεί στο μέγιστο βαθμό για να χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προς κατανάλωση.   

Ο FDA επίσης έχει αυστηρούς κανόνες για τις προσμείξεις που επιτρέπονται στα αναψυκτικά. Όμως σύμφωνα με την Christy Spackman, ερευνήτρια σε θέματα γεύσης, οι άνθρωποι μπορούν σε ένα βαθμό να ανιχνεύσουν κάποιες προσμείξεις. Και εάν υπάρχουν, μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση. 

Αυτό που τονίζεται επίσης στο βίντεο, είναι η σημασία του ανθρακικού στη γεύση. Το ανθρακικό, εκτός από τους γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα, επηρεάζει και τη μύτη. Όταν εξασθενεί, εξασθενεί και η γεύση. Οι συσκευασίες είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να μην αφήνουν το ανθρακικό να βγει, ωστόσο, εάν το προϊόν είναι σε ζεστό σημείο, το ανθρακικό θα βγει πιο γρήγορα όταν ανοιχτεί. 

Σύμφωνα με το βίντεο επίσης, η έκθεση στο φως μπορεί να επηρεάσει τη γεύση. Το φως μπορεί να προκαλέσει χημικές αντιδράσεις και ορισμένες από τις ουσίες που υπάρχουν στα αναψυκτικά ενδέχεται να αλλάξουν.

 

Από Huffington post

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top