ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: «Η μισή αλήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών» - Εξασφάλισε μονάρι (!) σε τετραμελή οικογένεια

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: «Η μισή αλήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών» - Εξασφάλισε μονάρι (!) σε τετραμελή οικογένεια

Έντονη ανακοίνωση σε συνέχεια προηγούμενης εξέδωσε την Τετάρτη (3/10) το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Σε ανακοίνωση της Παρασκευής (28/9), αναφερόταν η ταλαιπωρία τεσσάρων οικογενειών, προσφύγων για δεύτερη φορά, «στους οποίους το κράτος συμπεριφέρεται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας».

Το Κίνημα πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη και διαπίστωσε το τραγικό της κατάστασης, κατά την οποία «τέσσερις οικογένειες διαμένουν στην εν λόγω πολυκατοικία-τρώγλη».

«Έχουμε αποστείλει νέα επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών απαιτώντας άμεση επίλυση των προβλημάτων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν, κατά το Κίνημα Οικολόγων, «προσβλητική», και περιείχε τη μισή αλήθεια.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Την περασμένη βδομάδα το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έφερε στο φως την δυστυχία τεσσάρων οικογενειών οι οποίες διαβιούν σε πολυκατοικία τρώγλη, με την ευθύνη να βαραίνει το κράτος αλλά ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αναμέναμε ότι μετά που το θέμα αυτό αναδείχθηκε, το αρμόδιο Υπουργείο θα προχωρούσε τουλάχιστον σε ανάληψη της ευθύνης. Αντ' αυτού επέλεξε την οδό της προσβλητικής απάντησης κάνοντας λόγο για «εκμετάλλευση της ευαισθησίας της κοινής γνώμης» και «για βεβιασμένα συμπεράσματα χωρίς διερεύνηση των γεγονότων».

Ενημερώνουμε τους πάντες και καταγγέλλουμε δημοσία για να το έχουν υπόψη τους και ο συντάκτης ή η συντάκτρια της απάντησης του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι είπαν μόνο τη μισή αλήθεια.

Δεχόμαστε ότι «το 2006 μετά από αξιολόγηση της κατάστασης, κρίθηκε ότι πρέπει να συντηρηθεί/επιδιορθωθεί εξ ολοκλήρου» και πως «Όσον αφορά την ολοκλήρωση του έργου της επιδιόρθωσης της υπό αναφορά πολυκατοικίας, παρά τις όποιες καθυστερήσεις του παρελθόντος, οι οποίες οφείλονταν στις γνωστές δημοσιονομικές δυσκολίες, το Υπουργείο Εσωτερικών ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες μελέτες, συμπεριέλαβε το έργο ως προτεραιότητα στους προϋπολογισμούς του 2018 – 2019 και εντός Οκτωβρίου θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού».

Ωστόσο, από το 2006 έχουν περάσει 12 χρόνια και ακόμα το μόνο που έχει ολοκληρωθεί, όπως το Υπουργείο ενημερώνει προφασιζόμενο «δημοσιονομικές δυσκολίες», είναι οι μελέτες.

Η άλλη μισή αλήθεια φαίνεται να έχει αντίλογο και αυτό προκύπτει από τις αντιδράσεις των ίδιων των ενοίκων που η κυβέρνηση άφησε, ως φαίνεται, να διαβιούν μέσα σε μια τρώγλη. Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν μεν ότι «έχει εξασφαλιστεί ασφαλής και επαρκής διαμονή για όλες τις οικογένειες που διαμένουν στην πολυκατοικία», ωστόσο τα σπίτια που τους είχαν μεταφέρει ήταν χειρότερα από αυτά που έμεναν. Ως παράδειγμα αναφέρουμε την μπανιέρα, η οποία ήταν σε τέτοια κατάσταση που για να τη χρησιμοποιήσουν οι ένοικοι έπρεπε να φορούν σαντάλια για να μην κοπούν τα πόδια τους.

Άλλη μια τραγική μαρτυρία αφορά την τετραμελή οικογένεια – μέλος της οποίας πάσχει από κινητικά προβλήματα - για την οποία το Υπουργείο εξασφάλισε «ασφαλές και επαρκή διαμονή» σε ένα μονάρι (!) διαμέρισμα.

Σε σχέση με τις αναφορές του Υπουργείου περί παράτυπης επιστροφής τους στα σπίτια τους, οι ίδιοι οι κάτοικοι εξηγούν ότι δεν μπορούσαν να ζήσουν πέραν των 8 μηνών στον οικισμό Άγιος Γεώργιος, καθώς τα σπίτια έμπαζαν νερά τον χειμώνα. Ως εκ τούτου επέλεξαν να επιστρέψουν στην αρχική τους κατοικία. Τα δε σπίτια στον εν λόγω οικισμό, αν αυτό σημαίνει κάτι στους αρμόδιους, είναι τόσο χάλια που εδώ και 9 χρόνια, δηλαδή από τότε που έφυγαν οι πρόσφυγες από την «ασφαλή και επαρκή διαμονή» που τους προσφέρθηκε, παραμένουν κλειστά και ακατοίκητα!

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε στην κατοχή μας όλες τις μαρτυρίες για όλες τις ενέργειες, ως επίσης και τις μετακινήσεις που υπέστησαν οι οικογένειες της εν λόγω πολυκατοικίας στη Λάρνακα. Οι απαντήσεις είναι πολύ περισσότερες και τα γεγονότα δεόντως γνωστά στο αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και στην Πολεοδομία.

Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών να αφήσει στην άκρη τα περί εκμετάλλευσης της ευαισθησίας της κοινής γνώμης και τα περί παραπλάνησης που έχουν εξοργίσει τους ήδη ταλαιπωρημένους ένοικους της πολυκατοικίας – τρώγλη, και αντί να επιχειρούν την όποια διάψευση και με επικοινωνιακά κόλπα να προσπαθήσουν να κρύψουν την απραξία τόσων χρόνων, να εγκύψουν στο πρόβλημα και επιδεικνύοντας ανθρωπιά και ευαισθησία να πράξουν τα δέοντα.

Εν έτη 2018 και δεδομένου ότι η οικονομία βαδίζει, κατά τους κυβερνώντες, με επάρκεια και με ανάπτυξη, θεωρούμε ότι το έργο αυτό μπορεί να τύχει επίσπευσης ή τουλάχιστον να εξασφαλιστεί μια πραγματική «ασφαλής και επαρκής διαμονή» μέχρι την υλοποίηση τον πολύχρονων υποσχέσεων.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top