ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πονοκέφαλος» από τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΑΗΚ- Άμεση λήψη μέτρων ζητούν Βουλευτές

 «Πονοκέφαλος» από τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΑΗΚ- Άμεση λήψη μέτρων ζητούν Βουλευτές

Tην ανάγκη για λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση και την ΑΗΚ ώστε να εξευρεθούν τρόποι να ανακούφισης των καταναλωτών από τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που επήλθαν συνεπεία της αύξησης στις τιμές των συμβατικών καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΑΗΚ στην παραγωγή ρεύματος, που αυξάνουν επίσης και τις φορολογίες, ζητούν Βουλευτές σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε την έκθεση το Γενικού Ελεγκτή για την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου που ετοιμάστηκε για το 2017.

 
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Ανδρέας Μαραγκός αναφερόμενος στη δυνατότητα μείωσης των τιμολογήσεων της αρχής δήλωσε πως ο μοναδικός τρόπος για μείωση των τιμών επί του παρόντος,  είναι η  ΑΗΚ να παράγει ρεύμα από φωτοβολταϊκά σε μεικτή παραγωγή, βούληση της ΑΗΚ, στην οποία αντιτίθεται η ΡΑΕΚ, της οποίας ο εκπρόσωπος στη συνεδρία είπε πως η ΑΗΚ μπορεί να παράγει ρεύμα από φωτοβολταϊκά όχι σε μεικτή παραγωγή, αλλά  η παραγωγή να εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη παραγωγή ώστε να εμπίπτει το πεδίο του ανταγωνισμού.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης  κατά την παρουσίαση της έκθεσης του στάθηκε στις παρατηρήσεις του αναφορικά με την αύξηση των δαπανών για επιδόματα και στο γεγονός ότι η ΑΗΚ όπως και οι άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί δεν επιλέγουν νομικούς συμβούλους μέσα από διαγωνισμό και διαδικασίες προσφορών.
 
Αναφερόμενος στην αγορά νομικών υπηρεσιών από την ΑΗΚ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι  από το 1952 η Αρχή έχει τους ίδιους νομικούς συμβούλους και τη διάδοχη αυτών κατάσταση, δηλαδή τη μετεξέλιξη του αρχικού δικηγορικού Κακογιάννης.
 
Οι ημικρατικοί οργανισμοί δεν κάνουν διαγωνισμούς για τους νομικούς τους Συμβούλους, συνέχισε ο Γενικός Ελεγκτής παρατηρώντας ότι ΑΗΚ, CYTA, και άλλοι οργανισμοί δεν βρήκαν ακόμα τον τρόπο να βγουν σε ανοικτές προσφορές για νομικούς συμβούλους.
 
Σε ό,τι αφορά την αμοιβή, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως για το 2017 η ΑΗΚ δαπάνησε 282.000 ευρώ ως αμοιβή νομικών υπηρεσιών.
 
Ανέφερε ακόμα πως πρόκειται για θέμα ίσης μεταχείρισης των δικηγορικών γραφείων, διερωτώμενος «γιατί να υπάρχουν γραφεία που έχουν κοτσιανιασμένους ημικρατικούς οργανισμούς».
 
Ο Γενικός Ελεγκτής στάθηκε επίσης στις συμφωνίες του 2003 για τις οπτικές ίνες, που όπως είπε είναι ετεροβαρείς σε βάρος της ΑΗΚ και έχουν ως αποτέλεσμα πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να ανταγωνίζονταν αθέμιτα τη CYTA.
 
Πρόσθεσε πως το ζητούμενο είναι να εξευρεθεί τρόπος για ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση των εσόδων της ΑΗΚ από τις συμφωνίες για τις οπτικές ίνες.
 
Άλλο θέμα από τις διαπιστώσεις του που έθεσε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Μιχαηλίδης αφορά το Ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για το οποίο οι καταναλωτές πληρώνουν αυξημένο τέλος από 2017 μέχρι το τέλος του 2019.
 
Παρατήρησε ότι το ποσό που εισέρρευσε στο Ταμείο ΑΠΕ ανήλθε το 2017 στα 42 εκ. σε σχέση με 22 εκ. το 2016.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, για αδιαφανείς διαδικασίες και πολύ ψηλές τιμές επιδότησης  των αιολικών πάρκων.
 
Ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι εντός των ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί  ο  διαγωνισμός για προμήθεια της ΑΗΚ με φυσικό αέριο με πλωτή εξέδρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top