ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η θέση ΓΓ για καθορισμό των όρων αναφοράς αποτελεί ευκαιρία για κατοχύρωση του Πλαισίου Γκουτέρες, λέει αρμόδια πηγή

Η θέση ΓΓ για καθορισμό των όρων αναφοράς αποτελεί ευκαιρία για κατοχύρωση του Πλαισίου Γκουτέρες, λέει αρμόδια πηγή

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ όπως τα μέρη καθορίσουν και συμφωνήσουν, το συντομότερο δυνατόν, τους όρους αναφοράς για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων δίνει την ευκαιρία για κατοχύρωση του Πλαισίου Γκουτέρες, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Είπε ακόμη πως δίνεται επίσης η ευκαιρία να τεθούν ζητήματα στα οποία υπήρξαν από την τ/κ πλευρά υπαναχωρήσεις σε συγκλίσεις, καθώς και θέματα που δεν συζητήθηκαν ποτέ, όπως αυτά που αφορούν τον τραπεζικό τομέα.

Η ίδια πηγή σημείωσε εξάλλου πως η διαδικασία για τον καθορισμό των όρων αναφοράς από τις δυο πλευρές ενδεχομένως να γίνει μέσω της διπλωματίας του πήγαινε – έλα (shuttle diplomacy) μεταξύ των δυο πλευρών, την οποία να διεξάγει η κ. Λουτ, η οποία αναμένεται να επανέλθει σε κάποιο στάδιο στην Κύπρο, ενώ θα έχει επαφές και με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Επεσήμανε περαιτέρω πως η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, την οποία μετέφερε σήμερα η κ. Λουτ, δείχνει την ορθότητα της θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας πως χρειάζεται καλή προετοιμασία πριν υπάρξει μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, ώστε να αποφευχθεί κάτι ανάλογο με αυτό που είχε γίνει στο Κραν Μοντανά.

Υπογράμμισε ακόμη πως ο Πρόεδρος εξήγησε λεπτομερώς στην κ. Λουτ τις θέσεις του περί αποκέντρωσης προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα, υπογραμμίζοντας πως με αυτήν δεν επιθυμεί άλλη λύση εκτός από αυτήν της ομοσπονδίας, και πως στόχος παραμένει μια διευθέτηση με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top