ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο προϋπολογισμός στα κατεχόμενα εγκρίθηκε από τη «βουλή», με πλειοψηφία.

Ο προϋπολογισμός στα κατεχόμενα εγκρίθηκε από τη «βουλή», με πλειοψηφία.

Ο προϋπολογισμός για το 2019 ανέρχεται σε 40.844.600 τουρκικές λίρες.


Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο "υπουργός εξωτερικών" Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της συνέχισης του συστήματος εγγυήσεων και ότι το εδαφικό θα πρέπει να συζητηθεί στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν υπάρχει κοινή οπτική μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα της πολιτικής ισότητας, της συνεργασίας και της κατανομής των εξουσιών.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσίν Τατάρ, ανέφερε ότι οι Τ/κ δεν πρέπει και δεν θα πουν 'ναι' σε μια συμφωνία για επίλυση του Κυπριακού χωρίς στρατούς και εγγυήσεις.

Επέκρινε επίσης την «κυβέρνηση» για το ότι δεν έχει πολιτική για το Κυπριακό και είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί και ο Κουντρέτ Οζερσάι έχουν διαφορετικές απόψεις για το Κυπριακό.  Ζήτησε επίσης ενημέρωση της «βουλής» για τη διαδικασία.
 
Ανέφερε ακόμα ότι οι δεσμοί με την Τουρκία πρέπει να ενδυναμωθούν και ότι θα πρέπει να υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο, με τις τουρκικές εγγυήσεις να παραμένουν για το «κράτος» στο βορρά.
 
Είπε επίσης ότι το κόμμα του δεν δέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες ως βάση διαπραγμάτευσης.

Ο ηγέτης του κόμματος των εποίκων Ερχάν Αρικλί εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να έχει ναυτική και στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα. Είπε επίσης ότι το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών στα χωριά τους πρέπει να έρθει στη "βουλή" και ότι είναι υπέρ του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

Αλλοι «βουλευτές» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας άσκησαν κριτική στον Ακιντζί για τη στάση του στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και το εδαφικό. Είπαν επίσης ότι η ομοσπονδία δεν είναι το μοναδικό μοντέλο λύσης.

Ο «βουλευτής» του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Χουσεϊν Αγκολεμλί, είπε ότι οι Τ/κ είναι τυχεροί που έχουν τον Ακιντζί  και πρόσθεσε ότι οι Τ/κ θέλουν λύση το συντομότερο δυνατό αλλά οι Ε/κ θέλουν να την καθυστερήσουν.

Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ανέφεραν ακόμα ότι είναι εκτός συζήτησης το θέμα της πολιτικής ισότητας και ότι οι Τ/κ έχουν δικαίωμα στους φυσικούς πόρους του νησιού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top