ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ-ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Δικαίωμα ψήφου σε πάνω από 80.000 τουρκοκυπρίους

ΚΥΠΡΟΣ-ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Δικαίωμα ψήφου σε πάνω από 80.000 τουρκοκυπρίους

Πέραν των 80.000 Τουρκοκυπρίων αναμένεται να εγγραφούν αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, όσοι όμως έχουν δηλώσει άλλη διεύθυνση από εκείνη στις μη ελεγχόμενες περιοχές, θα πρέπει να την αλλάξουν μέχρι τις 2 Απριλίου για να μπορούν να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Αυτό ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου καθώς στο θέμα γίνεται αναφορά στον τ/κ Τύπο αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Τουρκοκύπριους.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι οι Τ/κ μπορούν να διευθετήσουν το θέμα της αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας στις επαρχιακές διοικήσεις. Για να διευκρινίσουν εάν χρειάζεται να προβούν σε αλλαγή διεύθυνση κατοικίας, οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να ρωτούν δίδοντας τον αριθμό ταυτότητας που έχουν, είτε στα ΚΕΠ είτε στα οδοφράγματα στον αρμόδιο υπάλληλο του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού ή τον αστυνομικό στο σημείο ελέγχου, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δημητρίου είπε ότι πρόκειται για περίπου 20.000 Τουρκοκύπριους που πρέπει να δηλώσουν διεύθυνση κατοικίας στις μη ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

Εξήγησε ότι με την νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2014 αυτόματα οι Τουρκοκύπριοι αποκτούσαν εκλογικά δικαιώματα κάτω από δύο προϋποθέσεις: α) να είχαν αποκτήσει ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το σύστημα αρχείου πληθυσμού, δηλαδή οι ταυτότητες που εκδίδονταν από τα μέσα του 2000 και εντεύθεν και β) η επίσημη διεύθυνση που είναι καταχωρημένη στο σύστημα αρχείου πληθυσμού να είναι στη μη ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

Με βάση αυτές τις πρόνοιες, συνέχισε, το 2014 περίπου 59.000 Τουρκοκύπριοι απέκτησαν αυτόματα εκλογικά δικαιώματα. «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε υπόψην μας αυτή τη στιγμή, η εικόνα για τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, θα καταγράψει ένα νούμερο πέραν των 80.000 Τουρκοκυπρίων που θα περαστούν αυτόματα στον ειδικό εκλογικό κατάλογο».

Μέχρι τις 2 Απριλίου που θα κλείσει ο εκλογικός κατάλογος, ανέφερε ο κ. Δημητρίου, οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να ψάξουν το θέμα της διεύθυνσης κατοικίας που έχουν δηλώσει και να την αλλάξουν αν χρειαστεί. Εάν περάσει η 2α Απριλίου και δεν γίνει η αλλαγή διεύθυνσης που είναι καταχωρημένη στο σύστημα αρχείου πληθυσμού εκεί και όπου χρειάζεται, τότε εκείνοι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι κάλπες θα στηθούν, όπως και το 2014, σε διάφορα σημεία κοντά στα οδοφράγματα, ξεκινώντας από τον Πύργο Τυλληρίας και καταλήγοντας αυτή τη φορά στην Δερύνεια, όπου λειτουργεί το τελευταίο οδόφραγμα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top