ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Πλέγμα νομοθεσιών που ενισχύουν την ασφάλεια των ασθενών

ΚΥΠΡΟΣ: Πλέγμα νομοθεσιών που ενισχύουν την ασφάλεια των ασθενών

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κατοχυρώσει ένα πλέγμα νομοθεσιών που ενισχύουν την ασφάλεια των ασθενών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε χαιρετισμό σε Συνέδριο με θέμα «Ασφάλεια Ασθενών». Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της Βουλής προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο χαιρετισμό, όπως μεταδίδεται από το ΓΤΠ. ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως το 2005 ψηφίστηκε νομοθεσία σχετικά με την κατοχύρωση και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών, διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων το δικαίωμα σε καλής ποιότητας φροντίδα και θεραπεία, σε αξιοπρεπή μεταχείριση και απαγόρευση δυσμενούς διάκρισης, το δικαίωμα πληροφόρησης, καθώς και την ύπαρξη σε κάθε κρατικό νοσοκομείο Λειτουργού Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος να είναι σε θέση να παρέχει συμβουλές και βοήθεια σε ασθενείς και να χειρίζεται παράπονα.

Τόνισε πως η ασφάλεια των ασθενών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την Ευρωπαϊκή Ένωση κα για το λόγο αυτό τον Ιούνιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε δεύτερη έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την υλοποίηση της σύστασης του 2009, σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της καταπολέμησης που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη.

Εξάλλου το 2013 ψηφίστηκε νομοθεσία σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης, θεσπίζοντας νομικό πλαίσιο και μηχανισμούς. Αναφερόμενος στην Κύπρο είπε πως με νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2016, κατοχυρώθηκε η υποχρέωση των κρατικών και άλλων υπηρεσιών για διαβούλευση με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, πριν από τη λήψη απόφασης που αφορά ομάδες ασθενών.

"Κοντά σε αυτά, η νομοθεσία περί του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ), όπως τροποποιήθηκε από το 2001 μέχρι και σήμερα, περιλαμβάνει άρθρα σχετικά με διορισμό Επιτρόπου εποπτείας και εξέτασης παραπόνων, σύσταση ιατροσυμβουλίων, καθώς και σύσταση Επιτροπής Ελέγχου για τη διασφάλιση της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φροντίδας υγείας και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων σχετικά με περιστατικά, όπου δεν επεδείχθη εύλογη επιδεξιότητα και προσοχή από παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας", ανέφερε.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως η υγεία αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες της πολιτείας μας, ο οποίος χρήζει συνεχούς αναβάθμισης και βελτίωσης, με τη συμβολή όλων των αρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων και πρόσθεσε πως δια του θεσμικού της ρόλου, η Βουλή των Αντιπροσώπων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Ειδικότερα, κατέληξε, η καθ’ ύλην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας μελετά και επεξεργάζεται σχέδια νόμων και εξετάζει αυτεπάγγελτα θέματα, αναφορικά με την προστασία των ασθενών και την προάσπιση της ασφάλειάς τους.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top