ΕΛΛΑΔΑ

Εγκρίθηκε η «Συμφωνία των Πρεσπών» - Το ιστορικό και ο απόηχος – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ&VIDEO

Εγκρίθηκε η «Συμφωνία των Πρεσπών» - Το ιστορικό και ο απόηχος – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ&VIDEO

Με 153 θετικές ψήφους, η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε την Παρασκευή 25/01 την «Συνθήκη των Πρεσπών».

Επιμέλεια: Μιχάλης Μενελάου

Υπέρ της Συνθήκης ψήφισε ολάκερη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αποτελείται από 145 βουλευτές όπως επίσης και οι βουλευτές Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Σπύρος Δανέλλης.

Κατά της Συμφωνίας ψήφισαν 146 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Χρυσής Αυγής, του ΔΗΣΥ, του ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ένωση Κεντρώων και ανεξάρτητοι.

Κατά τη ψηφοφορία καταγράφηκε ένα «παρών», αυτό του ανεξάρτητου βουλευτή, Γρηγόρη Ψαριανού.

«Παραφωνία» της ψηφοφορίας ήταν ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο οποίος μετέχει στην κυβέρνηση και ψήφισε «όχι».

Η Συμφωνία των Πρεσπών εισήχθη και ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ως νομοσχέδιο με τον τίτλο: «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

 

Τα «παρατράγουδα» της ψήφισης

Για αρκετή ώρα η ψηφοφορία σταμάτησε καθώς ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κώστας Μπαρμπαρούσης αναφώνησε «όχι στην προδοσία», και αποχώρησε από την αίθουσα.

Ο πρόεδρος της βουλής τον κάλεσε να επιστρέψει λέγοντας ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να καταγραφεί ψήφος «Όχι στην προδοσία».

«Υπάρχει ναι, όχι, παρών, τίποτα άλλο» επέμεινε ο κ. Βούτσης, με τον βουλευτή να παραμένει στην απόφασή του.

Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός πως την ώρα που θα ψήφιζε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, σήκωσε πανό μέσα στην ολομέλεια εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και φώναξε «όχι».

 

Το ιστορικό της ψήφισης  

Πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές μοιράστηκαν σε δυο στρατόπεδα, του ναι και του όχι, επί τρεις ημέρες.

Τα βλέμματα όλων τράβηξε η αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Μητσοτάκης για Πρέσπες: Ο Τσίπρας ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα με μια εθνική υποχώρηση

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Σήμερα είναι μία δύσκολη, μια στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή  πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. 

H κύρωση της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από Ελληνική κυβέρνηση.

Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών.  Ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν όχι.  Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος.

Κι αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών. Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος. 

Πριν από 4 χρόνια ακριβώς, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες. Για να μας πάει τελικά πολλά χρόνια πίσω κάνοντας χειρότερη τη ζωή των Ελληνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Τώρα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα και με μία εθνική υποχώρηση.

Πιστή στη λαϊκή εντολή, η Νέα Δημοκρατία έδωσε τη μεγάλη μάχη. Ανέδειξε την αλήθεια για το εθνικό θέμα, αλλά και το πραγματικό πρόσωπο κάθε κόμματος και κάθε βουλευτή.

Προσωπικά, μίλησα με ειλικρίνεια για τις μεγάλες  δυσκολίες που έρχονται από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Δεσμεύτηκα, όμως, και ότι θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον: Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω. 

Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να αμβλύνω τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πλέον γνωρίζουν. Βίωσαν τι σημαίνει  ΣΥΡΙΖΑ και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Πρέπει, όμως, να μείνουν ενωμένοι και να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα.  Μακριά από ακρότητες.

Σύντομα θα μιλήσουν και η απάντησή τους στις κάλπες θα είναι συντριπτική. Η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας  είναι λίγο πριν απ’ το ξημέρωμα.

Και η στιγμή της ελπίδας και της προόδου πλησιάζει. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και πρέπει να πάμε μπροστά. Το μπορούμε».

 

Τσίπρας: Ιστορική η σημερινή μέρα - Γεννήθηκε σήμερα η Βόρεια Μακεδονία

Η δήλωση Τσίπρα

Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια.

Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία.

Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς.

Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή.

 

Συγχαρητήρια Ντ. Τουσκ για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Συγχαρητήριο μήνυμα στις δύο γλώσσες και στα αγγλικά απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν - μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο» έγραψε στα ελληνικά ο κ. Τουσκ στο Twitter.

 

Την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρετίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί

«Χαιρετίζω την ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που μόλις ελήφθη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της περιοχής και της Ευρώπης», αναφέρει στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο κ. Μοσκοβισί.

 

Ζάεφ: Ζήτω η Συμφωνία των Πρεσπών, φτάσαμε σε μια ιστορική νίκη

Πανηγυρικό σχόλιο αμέσως μετά την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών έκανε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη Τσίπα, μαζί με τους ανθρώπους μας φτάσαμε σε μια ιστορική νίκη. Ζήτω η συμφωνία των Πρεσπών! Για την αιώνια ειρήνη και πρόοδο των Βαλκανίων και της Ευρώπης!», έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top