ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον

Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον

Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου ΗΠΑ, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό, ήταν τα θέματα που συζήτησαν την Τρίτη 26/3 στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντέβιντ Χέιλ.


Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε σημαντική την αναγνώριση του ρόλου που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο και πώς επηρεάζει θετικά τις διμερείς σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

«Συζητήσαμε διμερή θέματα, όπως η αποφυγή διπλής φορολογίας και η κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για Κύπριους, που επισκέπτονται την Αμερική. Επίσης την ανάγκη διευθέτησης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Στα θέματα που συζήτησαν ήταν και η άρση του εμπάργκο, που υπάρχει στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Κύπρο και οι τριμερείς σχηματισμοί, στο πλαίσιο των οποίων ο κ. Χριστοδουλίδης ανέπτυξε την ιδέα της δημιουργίας περιφερειακού οργανισμού για την συνεργασία και ασφάλεια.

Σε σχέση με τα ενεργειακά, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη σημασία που θα έχει η δημιουργία του διαδρόμου EastMed, ενώ επισήμανε τη σημασία αποτροπής των όποιων τουρκικών ενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, καθώς και την ανάγκη απρόσκοπτης ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Τέλος, μίλησε για την ανάγκη της εφαρμογής των όσων συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της δήλωσης προθέσεων που οι δύο χώρες υπέγραψαν το Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top