ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρίκκος Ερωτοκρίτου: Ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τα όσα καταγγέλθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών

Ρίκκος Ερωτοκρίτου: Ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τα όσα καταγγέλθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει έρευνα από την αστυνομία - O Στέλιος Κοιλιάρης με νέες δηλώσεις του "ορκίζεται" ότι είπε την αλήθεια

Ανεξάρτητη έρευνα, όχι από την Αστυνομία ή τη Νομική Υπηρεσία, ζητά ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου, για τα όσα λέχθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, το «διαρκές και διαχρονικό μπάχαλο» που υπάρχει στην Κεντρική, τα όσα ακούστηκαν για ενδεχόμενο εκβιασμό Βουλευτών και το ασυμβίβαστο, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, που εξακολουθεί να υπάρχει για τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

«Έχω ακούσει με ιδιαίτερη προσοχή την ψεσινή δήλωση της κ. Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, με την οποία αναφέρει ότι ουδέποτε αμφισβήτησε την εντιμότητα ή την ακεραιότητά μου, ούτε και βέβαια ότι υπάρχει οποιοδήποτε σκοτεινό σημείο στη διαδρομή και τη διαχείριση της αγωγής που καταχώρισα εναντίον της Διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας και της Αρχής Εξυγίανσης», ανέφερε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας σε δηλώσεις του έξω από το κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «όπως έχω πει χθες, δεν χωρεί κανένας συμβιβασμός για μένα στα ζητήματα που αφορούν τη θεσμική λειτουργία μου ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα».

Γι' αυτό το λόγο, σημείωσε, «ζητώ πρώτος τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από άτομο ή άτομα που δεν θα είναι της Αστυνομίας ή της Γενικής Εισαγγελίας».

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΖΗΤΗΜΑΤΑ 

Ανέφερε ότι η έρευνα που ζητά θα πρέπει να γίνει στα ζητήματα «πρώτον για όσα λέχθηκαν μέσα στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της Βουλής χθες, δεύτερο για το διαρκές και διαχρονικό μπάχαλο που εξακολουθεί να υπάρχει στην Κεντρική Τράπεζα, για τα όσα ακούστηκαν για ενδεχόμενο εκβιασμό Βουλευτών σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και βεβαίως για το ασυμβίβαστο που κατά την άποψη του Γενικού Ελεγκτή με βάση τα έγγραφα που κατατέθηκαν χθες εξακολουθεί να υπάρχει στη λειτουργία της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας».

Το θέμα, επεσήμανε ο κ. Ερωτοκρίτου, «πρέπει να διερευνηθεί εντελώς από ανεξάρτητο ερευνητή, ανεξάρτητα από το αν η κ. Γιωρκάτζη δήλωσε χθες ότι δεν έχει καμία αμφισβήτηση για την εντιμότητα ή την ακεραιότητά μου».

«Νομίζω ότι τα έγγραφα των πρακτικών της χθεσινής συνεδρίασης ήδη έχουν προωθηθεί στο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για την περαιτέρω διαχείριση αυτού του ζητήματος», είπε.

Νοείται, πρόσθεσε, «και είναι αυτονόητο ότι κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας καθ` όσον με αφορά δεν θα έχω καμία εμπλοκή ή καθοδήγηση στην έρευνα, η οποία θα γίνει υπό την ιδιότητά μου ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας».

Αυτό, είπε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, «επιτάσσει η δεοντολογία για το αξιόπιστο της έρευνας αλλά και έτσι είναι συμφωνημένο διαχρονικά στη Νομική Υπηρεσία». Θα είμαι στη διάθεση αυτού ή αυτών οι οποίοι θα κάνουν την ανάκριση, να πω τη δική μου εκδοχή, ανεξάρτητα αν η φερόμενη ως κατήγορος κατά την άποψη του κ. Κοιλιάρη είπε ότι ουδέποτε αμφισβήτησε την εντιμότητα ή την ακεραιότητά μου».

Σε ερώτηση αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί η κ. Γιωρκάτζη, ανέφερε ότι «ό,τι είχα να πω το είπα και νομίζω καλύπτει πλήρως σε συνέχεια των όσων ακούστηκαν χθες».

Κληθείς να πει αν οι ερευνώντες λειτουργοί θα πρέπει να διοριστούν από το Υπουργικό, είπε ότι «οι ερευνώντες λειτουργοί θα αποφασιστεί από ποιους θα διοριστούν. Θα διοριστούν είτε από το Γενικό Εισαγγελέα, ή από άλλη αρμόδια Αρχή».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση της λίστας των Βουλευτών είναι προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι «το θέμα αυτό, όπως έχω πει, πρέπει να ερευνηθεί, γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να διοριστεί ανεξάρτητη επιτροπή ή ανεξάρτητος ερευνητής ο οποίος να διερευνήσει το ζήτημα αυτό και να δώσει τη σαφή εικόνα τόσο στους Βουλευτές, όσο και στον κόσμο».

Έχουμε φτάσει, συνέχισε, «σε ένα σημείο παρακμής που το παρομοιάζω όπως την εποχή της αρχαίας Ρώμης πριν την πτώση και κανένας από εμάς δεν έχει δικαίωμα να κάνει οποιοδήποτε συμψηφισμό ή παραχώρηση στα ζητήματα αυτά».

«Ο πρώτος που σήμερα μπορούσε να πει `είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και δεν θέλω οποιαδήποτε έρευνα μετά τη δήλωση της κ. Γιωρκάτζη` ενδεχομένως να ήμουν εγώ, όμως πρώτος ζητώ να γίνει έρευνα, γιατί αυτό επιτάσσει η σωστή θεσμική λειτουργία», σημείωσε.

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητά του ότι «όλοι όσοι ασκούν ορθά και δίκαια και αντικειμενικά τα θεσμικά τους αξιώματα θα συμφωνήσουν μαζί μου».

ΚΟΙΛΙΑΡΗΣ: «ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΟΤΙ Η ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ ΕΙΠΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑ» 

Ο παραιτηθείς εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Στέλιος Κοιλιάρης μιλώντας το πρωί στο «Πρωινό Δρομολόγιο», επανέλαβε τα περί σύγκρουσης συμφερόντων της κυρίας Γιωρκάτζη και αναφέρθηκε στη λίστα με τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια των βουλευτών, την οποία κρατούσε η κυρία Γιωρκάτζη και χρησιμοποιούσε την κατάλληλη στιγμή.

Ο Στέλιος Κοιλιάρης τόνισε ότι «αναγκάστηκε να πει την αλήθεια γιατί η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη άφησε πολύ σοβαρά υπονοούμενα για σύγκρουση συμφερόντων βουλευτών. Κάλεσε επίσης τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, αν έχουν ίχνος ανδρισμού και θάρρος, όπως είπε, να δηλώσουν αν συζήτησαν μεταξύ τους τον τρόπο που χειρίζεται η διοικήτρια κάποια θέματα και αν δεν κατηγόρησε το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου για δωροδοκία. Ορκίζομαι, είπε ο κύριος Κοιλιάρης, ότι η κυρία Γιωρκάτζη είπε αυτά που αποκάλυψα.

Η διοικήτρια, πρόσθεσε, «δεν ήθελε να θίξει τον κύριο Ερωτοκρίτου αλλά να δείξει, ποσό βρωμισμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά, «ήταν το γραφείο Νεοκλέους, για να μας πει ότι πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό το μίασμα». Ο κύριος Κοιλιάρης κατηγόρησε τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ότι «διοικεί την Κεντρική Τράπεζα ως μαγαζάκι και δεν κάνει απολύτως τίποτα σωστό». «Δεν μπορούμε», είπε, «να αφήσουμε την Κεντρική Τράπεζα να μείνει μόνο στα χέρια της κυρίας Γιωρκάτζη» και ισχυρίστηκε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει την Κεντρική Τράπεζα, λόγω νοοτροπίας αλλά και έλλειψης ικανοτήτων και γνώσεων.

Ο Στέλιος Κοιλιάρης εξέφρασε ανησυχία ότι υπάρχει κίνδυνος τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας να βρεθούν στη φυλακή αν χαθεί η υπόθεση Βγενόπουλου από λανθασμένους χειρισμούς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top