ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μηχανισμό εποπτείας και ελέγχου για τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα ενεργοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας

Μηχανισμό εποπτείας και ελέγχου για τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα ενεργοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας

Μηχανισμό Εποπτείας και ελέγχου ως προς την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου καθημερινά στα σχολεία, θα ενεργοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους γονείς να συμβουλεύουν και να παροτρύνουν τα παιδιά τους για να περιορίσουν ή ακόμα και να αποφύγουν εντελώς για κάποιο χρονικό διάστημα τη συμμετοχή σε δραστηριότητες σχετικά με ομαδικά αθλήματα.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για τα μέτρα ενίσχυσης της υγειονομικής προστασίας που παίρνει το Υπουργείο, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι μετά από συμβουλές που είχαμε και τη διαβούλευση που έγινε χθες με τη Συμβουλευτική Ομάδα για τη λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας και την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, «και εφόσον όλοι παρακολουθούμε με προβληματισμό και ανησυχία θα έλεγα, την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στην χώρα μας , όπως και διεθνώς , πρέπει να αντιδράσουμε, πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερες και αποτελεσματικότερες προσπάθειες για να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας».

 
«Ειδικότερα, εμείς στο Υπουργείο Παιδείας λέμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διατηρήσουμε αυτό το πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που έχουμε της κανονικής λειτουργίας των σχολείων και της φοίτησης με φυσική παρουσία», πρόσθεσε.
 
 Ο Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, που έχει συσταθεί για την λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
 
«Ονομαστικά, ευχαριστώ για την προθυμία να προσφέρουν εθελοντικά συμβουλευτικές υπηρεσίες και εμπειρογνωμοσύνη στο Υπουργείο μας, τον Δρ Λεόντιο Κωστρίκκη, την Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, τον Δρ Πέτρο Αγαθαγγέλου, τον Δρ Μιχάλη Αναστασιάδη, την Δρ Ειρήνη Κόττερ. Η ιατρική κοινότητα στηρίζει τις προσπάθειες που κάνουμε στο Υπουργείο Παιδείας για να έχουμε υγειονομική ασφάλεια για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Στην χθεσινή σύσκεψη που έγινε με την Συμβουλευτική Επιτροπή, πρώτα απ΄ όλα καταγράφηκε η εικόνα που διαμορφώνεται ευρύτερα στην κοινωνία με τη σημαντική επιβάρυνση των υγειονομικών δεδομένων», συμπλήρωσε.
 
Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανόμενων βεβαίως και των σχολείων, αλλά και στους εξωσχολικούς χώρους, ειδικά σε κάποιους οργανωμένους εξωσχολικούς χώρους, όπως είναι η εξωσχολικοί χώροι άθλησης, «πρέπει να διατηρήσουμε το μέγιστο αριθμό εγρήγορσης». «Σημειώθηκε με ικανοποίηση στη σύσκεψη ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουμε περιστατικά μετάδοσης του ιού εντός των σχολικών μονάδων. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να διασφαλίσουμε την υγεία και την κατάσταση των παιδιών αυτών των ηλικιών, διότι κινούνται δραστήρια και εκτός του σχολικού χρόνου. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε αλλά και να επιτηρήσουμε καλύτερα την εφαρμογή των μέτρων προστασίας», πρόσθεσε.
 
Ενώ πρέπει, είπε ο κ. Προδρόμου, «να δώσουμε προσοχή και στις εξωσχολικές δραστηριότητες όπου πολλά παιδιά σε διαφορετική σύνθεση των ομάδων από τις σχολικές ομάδες, τις ομάδες του σχολείου, έρχονται σε επαφή και δραστηριοποιούνται κυρίως σε χώρους άθλησης.
 
«Επισημαίνεται, λοιπόν, ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή σε τρία επίπεδα : Πρώτον, στις εξωσχολικές δραστηριότητες μαθητών και μαθητριών και ιδιαίτερα, στη συμμετοχή τους σε ομάδες, δραστηριότητες και προπονήσεις για ομαδικά αθλήματα. Απευθύνω έκκληση στους γονείς να συμβουλεύουν και να παροτρύνουν τα παιδιά τους για να περιορίσουν ή ακόμα και να αποφύγουν εντελώς για κάποιο χρονικό διάστημα τη συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες σχετικά με ομαδικά αθλήματα. Θα μεταφέρω αυτήν την έκκληση και στους φορείς των οργανωμένων γονέων με τους οποίους έχουμε στενή συνεργασία για να μας βοηθήσουν όπως μπορούν», σημείωσε.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι γίνονται αυτή την στιγμή συνεννοήσεις και με τον ΚΟΑ για την καλύτερη τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας στους χώρους άθλησης.
 
«Δεύτερον, πρέπει να δώσουμε προσοχή στην επιτήρηση για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας μέσα στα σχολεία. Με ιδιαίτερη προσοχή στους εξωτερικούς χώρους, στα διαλείμματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την τήρηση της φυσικής απόστασης μεταξύ των μαθητών και των μαθητριών. Συνειδητοποιούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί, δεν είναι εύκολη υπόθεση στα διαλείμματα να τηρούνται οι αποστάσεις, αλλά θα πρέπει και θα τους καλέσουμε να καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για αυτό το σκοπό. Από τις επόμενες μέρες θα ενεργοποιήσουμε στο Υπουργείο ένα Μηχανισμό Εποπτείας και ελέγχου ως προς την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου καθημερινά στα σχολεία, για να έχουμε συνεχώς ανατροφοδότηση και πληροφόρηση για το πως ανταποκρίνονται όλα τα σχολεία», συμπλήρωσε.
 
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε, επίσης, ότι ένα τρίτο επίπεδο που τους απασχολεί είναι αυτό της μεταφοράς των μαθητών και των μαθητριών στο σχολείο με λεωφορεία.
 
«Γίνονται, λοιπόν, συνεννοήσεις και διευθετήσεις με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προκειμένου να εξασφαλίσουμε όπου είναι πρακτικά εφικτό πρόσθετο αριθμό λεωφορείων. Λέω όπου είναι πρακτικά εφικτό διότι φαίνεται να υπάρχουν κάποια πρακτικά προβλήματα διαθεσιμότητας. Στόχος είναι, όμως, να αυξηθούν οι γραμμές διακίνησης, να μειωθεί αναλόγως η πυκνότητα των μαθητών, μαθητριών στα λεωφορεία και να έχουμε καλύτερες συνθήκες υγειονομικής προστασίας», πρόσθεσε.
 
Η Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, είναι έτοιμη να καταβάλει το κόστος.
 
Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε και κάποια πρόσθετα μέτρα και πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα, είπε ότι δημιουργείται και θα λειτουργήσει στα σχολεία επικουρικός μηχανισμός για να συνδράμει τις διαδικασίες ιχνηλάτησης που ακολουθούνται από τις υγειονομικές υπηρεσίες σε περίπτωση που εντοπίζεται κάποιο θετικό αποτέλεσμα σε διαγνωστικούς ελέγχους που να σχετίζεται με το σχολείο.
 
«Αυτό θα γίνει στο επίπεδο της Διεύθυνσης της κάθε σχολικής μονάδας με σχέδιο που αναπτύσσεται από σήμερα σε όλα τα σχολεία. Η ιχνηλάτηση είναι βέβαια έργο των Υγειονομικών Υπηρεσιών, δεν είναι κάτι που μπορεί να αναλάβει ή να διεκπεραιώσει το σχολείο. Επειδή όμως υπάρχει πολύ αυξημένος φόρτος εργασιών, το σχολείο μπορεί να βοηθήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες σε αυτό το έργο», σημείωσε.
 
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι το επιμορφωτικό σεμινάριο για την εφαρμογή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου που έχει κάνει η Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το οποίο έχουν παρακολουθήσει όλοι οι διευθυντές και διευθύντριες σχολείων, καθώς και εκατοντάδες εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, είναι ήδη αναρτημένο στον Ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας και μπορεί να είναι χρήσιμο βοήθημα για τις διευθύνσεις των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο.

Όπως είπε, το Υπουργείο Παιδείας διοργανώνει τώρα επιπλέον και μια νέα σειρά επιμορφωτικών υγειονομικών σεμιναρίων, που η δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά έχει την ευγενή καλοσύνη να προσφέρει και πάλι εθελοντικά.
 
«Είναι μια σειρά σεμιναρίων για τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα που θα παρακολουθήσουν οι διευθύνσεις των σχολείων μας, τόσο στη δημόσια όσο και την ιδιωτική εκπαίδευση», πρόσθεσε.
 
Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα γίνει τη Δευτέρα σύσκεψη με την ηγεσία του ΚΟΑ «προκειμένου να ενεργοποιήσουμε και σε εκείνο το επίπεδο ένα μηχανισμό εποπτείας και επιτήρησης των αθλητικών χώρων ως προς την εφαρμογή των Πρωτοκόλλων και ιδιαίτερα εκεί όπου έχουμε ομαδικά αθλήματα».
 
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο ωράριο των σχολείων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν πήραν αποφάσεις.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top