ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας λέει η ΟΕΒ

Λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας λέει η ΟΕΒ

Περίπου το 40% με 50% των κυπριακών επιχειρήσεων έχει εκ πρώτης όψεως τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις συστάσεις του Υπουργού Υγείας για τηλεργασία και άλλα μέτρα κυλιόμενης απασχόλησης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου. Παράλληλα έθεσε τους κυριότερους προβληματισμούς που αφορούν στην απασχόληση από το σπίτι και σημείωσε ότι η εφαρμογή της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να τύχει της κατάλληλης ρύθμισης. 

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εφαρμογή της τηλεργασίας και των άλλων μέτρων από τον ιδιωτικό τομέα, αφού η καλύτερη διαχείριση της διασποράς της νόσους είναι προς όφελος της οικονομίας. Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν αιτήματα από μέλη της ΟΕΒ για διοργάνωση σεμιναρίων για το πώς εφαρμόζεται η τηλεαπασχόληση και με ποιους βέλτιστους τρόπους.
 
Σημείωσε ότι στον τομέα των υπηρεσιών είναι πολύ πιο εύκολη η εφαρμογή της και ο τομέας αυτός είναι το 70% της κυπριακής οικονομίας. Αν από αυτό το ποσοστό αφαιρεθούν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, τότε περίπου ένα 40% με 50% έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις συστάσεις.
 
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που ήδη εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα, ανέφερε ότι παρόλο που δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις η τηλεργασία εφαρμόζεται ήδη και χωρίς διακοπή από τον Μάρτιο. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αξιοποίηση ακόμα και σε βιομηχανικές δραστηριότητες στο κομμάτι που αφορά μη βιομηχανικό – υποστηρικτικό προσωπικό.
 
Ανάγκη για ρυθμίσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την τηλεργασία
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Με την εφαρμογή της τηλεργασίας τον Μάρτιο και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, θεωρήθηκε ίσως αρκετό ότι το θέμα της τηλεργασίας θα λυνόταν με την χρήση ενός λάπτοπ ή ενός έξυπνου τηλεφώνου από το σπίτι.
 
Τότε, όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου δεν υπήρχε ο χρόνος να ενεργήσουν συντεταγμένα και δεν υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές.
«Ευτυχώς δεν είχαμε ζητήματα. Αλλά όταν γίνεται πλέον σε συστηματικά βάση και μπαίνει μέσα στην κανονικότητα της λειτουργίας των επιχειρήσεων δεν μπορεί η ΟΕΒ να το αφήσει στην τύχη», είπε.
 
Η ΟΕΒ, ανέφερε, εδώ και αρκετό καιρό μελετά τις πτυχές που έχουν να κάνουν με την μετατροπή μέρους της κατοικίας σε χώρο εργασίας.
 
Ο προβληματισμός, είπε, ο κ. Αντωνίου είναι ότι ο εργοδότης με την παραπομπή κάποιου για απασχόληση μακριά από τον χώρο εργασίας, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο χώρος στον οποίο θα απασχολείται τον παραγωγικό του χρόνο ο υπάλληλος είναι κατάλληλος για εργασία. Αυτό, όπως ανέφερε, περιλαμβάνει θέματα εργονομίας, όπως κατάλληλα καθίσματα, τραπέζια και άλλο υλικό. Παράλληλα πέραν από την τεχνολογία όπως το λάπτοπ και το wifi, μπαίνουν και θέματα θέρμανσης και ψύξης του χώρου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αυτά τα ζητήματα, πρόσθεσε, θα πρέπει να ρυθμιστούν.
 
 Διευκρίνισε ότι δεν είναι κατηγορηματικά υποχρεώσεις του εργοδότη που θα πρέπει να γίνουν από την αρχή, αλλά κάποια στιγμής θα πρέπει να ρυθμιστούν και να συζητηθούν. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει μια ρύθμιση ώστε να μη χρηματοδοτεί ο εργαζόμενος μέρος του κόστους επιτέλεσης της εργασίας του, το οποίο επιβαρύνει τον εργοδότη όταν η εργασία επιτελείται από τον χώρο εργασίας. Για το θέμα αυτό είπε, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τον οποίο θα μπορούσαν να γίνουν ρυθμίσεις.
 
Σημείωσε παράλληλα ότι τίθενται και θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων εκατέρωθεν. Από τη μια, όπως είπε τίθεται το ζήτημα της προστασίας της προσωπικής και οικογενειακής ζωής του εργαζόμενου και από την άλλη η προστασία των λεγόμενων «βιομηχανικών μυστικών», δηλαδή της περιουσίας του εργοδότη στην οποία δεν πρέπει να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε τρίτος.
 
Ο κ. Αντωνίου τόνισε παράλληλα ότι το πιο σημαντικό κομμάτι είναι το ζήτημα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.
 
«Η απασχόληση από το σπίτι δεν απαλλάσσει τον εργοδότη από την μέριμνα που πρέπει να έχει για τον εργαζόμενό του για ασφάλεια και υγεία. Ένα ερώτημα στο οποίο ακόμα δεν έχουμε απάντηση, είναι κατά πόσο αν επισυμβεί ατύχημα στο σπίτι εν ώρα εργασίας, φέρει ευθύνη ο εργοδότης και κατά πόσο συντρέχει η κάλυψη από τα συμβόλαια ασφάλισης ευθύνης εργοδότη», σημείωσε.
 
Ο κ. Αντωνίου είπε ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά και να μεριμνήσουν ώστε να συντρέξουν όλα αυτά σταδιακά. Σίγουρα είπε, δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα ο χώρος ενός σπιτιού, ενώ πρέπει να δοθεί η κατάλληλη άδεια. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα ζητήματα χρειάζονται μια σοβαρότητα και προσοχή.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top