ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με διαθέσεις 'Πενταμερούς' έρχεται η Λουτ στην Κύπρο - Τα δύο μέρη, ο ΟΗΕ και οι Ευρωπαίοι εταίροι

Με διαθέσεις 'Πενταμερούς' έρχεται η Λουτ στην Κύπρο - Τα δύο μέρη, ο ΟΗΕ και οι Ευρωπαίοι εταίροι

Σε έντονη κινητικότητα βρίσκει την Λευκωσία η κάθοδος Λουτ, καθώς η επίσκεψή της δεν φαίνεται να είναι σε καμία περίπτωση «διαδικαστικού» και «διερευνητικού» χαρακτήρα.

Γιώργος Τάττης

Όπως πληροφορούμαστε, η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ φθάνει απόψε στην Κύπρο και αφού προηγηθούν συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ στο νησί, θα προχωρήσει με χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες την Τρίτη (01/12).

Ερωτηματικό φυσικά παραμένει το εάν η κ. Λουτ θα επιδιώξει να βρεθεί εκ νέου με τους δύο ηγέτες, είτε ξεχωριστά είτε σε μια κοινή συνάντηση, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένο ενδεχόμενο.

Μάλιστα, όπως φαίνεται, ο ερχομός της δεν είναι μόνο διερευνητικός καθώς το ζητούμενο είναι να ανοιχτεί ο δρόμος για την σχεδόν προαποφασισμένη σύγκληση της Άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης, όπως εξάλλου διεμηνύθηκε μετά την πρώτη συνάντηση Τατάρ – Αναστασιάδη, στην παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Τα δύο μέρη, ο ΟΗΕ και οι Ευρωπαίοι Εταίροι

Σημειώνουμε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση διατρανώνει πως η όποια επαναφορά των συνομιλιών πρέπει να βασίζεται πάνω στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το πλαίσιο Γκιουτέρες από το Κρανς Μοντανά και την συμφωνημένη βάση λύσης.

Από την άλλη, τόσο η κατοχική κυβέρνηση του ψευδοκράτους, όσο και η Τουρκία, έχουν προαναγγείλει πως η όποια συζήτηση για τις συνομιλίες δεν μπορεί να περιοριστεί σε μία λύση ΔΔΟ καθώς θεωρούν πως έχει αποτύχει.

Ως εκ τούτου, παραμένει να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις του Γ.Γ του ΟΗΕ, μέσω και της καθόδου Λουτ, αν και πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για προειλημμένες αποφάσεις, με την επιλογή της Πενταμερούς και των συνομιλιών να προκρίνεται, εις βάρος των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.

Κάτι το οποίο φαίνεται εντόνως και από την ρητορική που αναπτύσσουν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε τις τελευταίες ημέρες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top