ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: ‘Ένα lockdown δε μας σώζει’ - Πάνε με μέτρα οι επιδημιολόγοι

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: ‘Ένα lockdown δε μας σώζει’ - Πάνε με μέτρα οι επιδημιολόγοι

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε εκ νέου τους φόβους της ανεξέλεγκτης διασποράς αφού τα περιστατικά ξεπέρασαν τα 1000 το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Υπό το φόβο μεγάλου πισωγυρίσματος ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας κάλεσε εκτάκτως την επιδημιολογική και συμβουλευτική ομάδα σε σύσκεψη (που θα διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη, 14/7 στις 16:00) με σκοπό να συζητηθεί το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων που θα βάλουν ‘φρένο’ στη μεταδοτικότητα.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από την ανακοίνωση του Υπουργικού που έφερε νέα αυστηροποίηση -σε συγκεκριμένους τομείς- αύξηση του αριθμού και της έντασης των ελέγχων αλλά και την παροχή νέων ανανεωμένων κινήτρων για στροφή στον εμβολιασμό, η επιδημιολογική εικόνα δε φαίνεται να παρουσιάζει βελτίωση.

Αυτό μάλιστα αντανακλάται -πέραν των ημερησίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων- και από την ραγδαία αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών σε νοσοκομειακά ιδρύματα και κατ’επέκταση νοσηλευόμενων και σοβαρά νοσούντων, χτυπώντας ακόμη πιο έντονα το καμπανάκι κινδύνου.

Το χρονοδιάγραμμα που προειδοποιούσε για την κάθοδο της ινδικής μετάλλαξης και του τέταρτου κύματος με ορίζοντα το ξεκίνημα του φθινοπώρου φαίνεται να έχει πάει… περίπατο αφού οι δείκτες έχουν πάρει ανοδική πορεία από τις αρχές Ιουλίου με την κατάσταση να μοιάζει οριακή. Η αδυναμία μάλιστα που παρατηρείται στην απόφαση για λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων ή επαναφορά δέσμης μέτρων από αυτά που μας έχουν συνοδεύσει κατά καιρούς τους τελευταίους 17 μήνες σε συνδυασμό με τη χαλάρωση που παρατηρείται από μεγάλη μερίδα του κόσμου διογκώνει το μέγεθος του προβλήματος.

Δεν αποκλείεται παρ’όλα αυτά -κάτι που το ThemaOnline είχε αναφέρει και σε χθεσινό του δημοσίευμα- να τεθούν επί τάπητος περιορισμοί και σκληρότερα μέτρα. Ο λόγος είναι πως πρέπει να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα και ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας αφού εικάζεται πως η γεωμετρική αύξηση των περιστατικών και της διασποράς αναμένεται να δημιουργήσει ασύμμετρες πιέσεις.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο επιδημιολόγος κύριος Βωνιάτης ‘Ένα lockdown δε μας σώζει, πρέπει να δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό’. Το σταυροδρόμι που βρισκόμαστε -με ορατό τον κίνδυνο να ακουστούμε γραφικοί- είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και οι αποφάσεις για προστασία της δημόσιας υγείας σε συνάρτηση με την οικονομία που βρίσκεται… ‘στον αναπνευστήρα’ καθιστούν πολύ λεπτή τη γραμμή της λήψης αποφάσεων.

Αναμένεται λοιπόν μετά τη σύσκεψη οι εισηγήσεις που θα προκριθούν να περάσουν αύριο (Παρασκευή 15/7) ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν είναι πλέον διόλου απίθανο το σενάριο να υπάρξει νέα αυστηροποίηση σε στοχευμένους τομείς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Χαρτσιώτης: «Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν ευθύνες για απόδραση κρατουμένου»

Χαρτσιώτης: «Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν ευθύνες για απόδραση κρατουμένου»

Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν κάποιες ευθύνες, που σίγουρα θα αποδοθούν, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σε σχέση με τη χθεσινή απόδραση υπόδικου από τις Κεντρικές Φυλακές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top