ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Βίλια: Ανεξέλεγκτες οι φλόγες - Αλλάζουν συνεχώς φορά οι άνεμοι - Καίγονται σπίτια εκτός οικισμού

Φωτιά στα Βίλια: Ανεξέλεγκτες οι φλόγες - Αλλάζουν συνεχώς φορά οι άνεμοι - Καίγονται σπίτια εκτός οικισμού

Συνεχίζεται η μεγάλη μέχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον περιορισμό της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται για τρίτη μέρα στα Βίλια.

Σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση, τις τελευταίες ώρα έχουν αλλάξει οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, με συνέπεια το μέτωπο να κατευθυνθεί εκ νέου προς τον οικισμό των Βιλίων. Για την ώρα δεν υπάρχει εικόνα πως απειλείται άμεσα ο οικισμός, ώστε να δοθεί επίσημη εντολή εκκένωσης. Το πύρινο μέτωπο όμως, έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια εκτός οικισμού.  Παρ' όλα αυτά, κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν αυτοβούλως τα σπίτια τους και η αστυνομία είχε αποκλείσει την είσοδο στο χωριό.

Βίλια φωτιά (8)
Βίλλια νέο μέτωπο



Νεότερες πληροφοριες αναφέρουν πως η φωτιά ανακόπηκε και δεν έφθασε, τελικά, στον οικισμό. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών, ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Η διαρκής αλλαγή στη φορά των ανέμων, είναι αυτή που δυσκολεύει τις προσπάθειες κατάσβεσης. 

 
Φωτό πυροσβέστες μέσα στο δάσος



Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.  «Η φωτιά είναι 500 μέτρα μακριά από τα σπίτια μας , φοβόμαστε ότι τα Βίλια θα καούν απόψε . Και το λέω αυτό γιατί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αυτή τη στιγμή είναι δυνατοί και αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Καίγεται ο λόφος κάτω από το γήπεδο των Βιλίων και αν σταματήσουν τα εναέρια μέσα θα καούμε.
Οι περισσότεροι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρόλο που η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και είναι με τα λάστιχα στα χέρια . Καταβρέχουν τις αυλές τους γιατί βλέπουν τη φωτιά να πλησιάζει . Απειλούνται οι κατοικίες μας»λέει στο protothema.gr η Νίκη Κουρούμπεση, κάτοικος της περιοχής.

Φωτιά Βίλια



Κοντά στα Βίλια η φωτιά

Από εκεί και πέρα, νωρίτερα , οι φλόγες κινούνταν προς Παλαιοχώρι, ενώ οριοθετημένη και χωρίς φλόγα, αλλά με αναζωπυρώσεις είναι η πυρκαγιά στην Λαυρεωτική.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα».

«Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης», ανέφερε.

«Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα», υπογράμμισε.
vilia-_2_


Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πυρκαγιά στα Βίλια το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη, ωστόσο και εκεί από το πρωί δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που είναι ενδεικτικός πως το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό 'Αγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφεί αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ανεφοδιασμός ελικοπτέρου  Έρικσον



Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, για τα αίτια των πυρκαγιών.

Σε ότι αφορά την γενική εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε διάφορες πυρκαγιές στην Επικράτεια. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση της πυροσβεστικής, στα Βίλια επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης

Παλαιοχώρι φωτιά


Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top