ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαθύτατη θλίψη Υπουργείου Παιδείας για τον θάνατο του σημαντικού λογοτέχνη Πανίκου Παιονίδη

Βαθύτατη θλίψη Υπουργείου Παιδείας για τον θάνατο του σημαντικού λογοτέχνη Πανίκου Παιονίδη

Βαθύτατη θλίψη  για τον θάνατο του σημαντικού λογοτέχνη, δημοσιογράφου και κριτικού Πανίκου Παιονίδη εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σημειώνοντας ότι ο εκλιπών «υπήρξε ένας από τους κατεξοχήν εκπροσώπους της ρεαλιστικής σχολής στην κριτική λογοτεχνίας». 

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΑΝ αναφέρει ότι ο Πανίκος Παιονίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1925 και φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Πολέμησε ως εθελοντής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τρία χρόνια. Σπούδασε Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στο Λονδίνο και ακολούθως Φιλοσοφία στη Σόφια, όπου εργάστηκε στη συνέχεια, επί σειρά ετών, ως Διευθυντής της Ελληνικής Υπηρεσίας του εκεί ραδιοφωνικού σταθμού.

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1958 και ασχολήθηκε συστηματικά με την κριτική λογοτεχνίας, θεάτρου και κινηματογράφου. Υπήρξε ένας από τους κατεξοχήν εκπροσώπους της ρεαλιστικής σχολής στην κριτική λογοτεχνίας.
 
Επίσης, «αξιοποιώντας την πολλαπλή του ιδιότητα ως δημοσιογράφου, κριτικού και λογοτέχνη, έδωσε βήμα στη λογοτεχνία μέσω του έντυπου και περιοδικού Τύπου, υπήρξε ο πρώτος επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Νέα Εποχή και διετέλεσε Διευθυντής κατά τα αρχικά στάδια της έκδοσης του περιοδικού».
 
Παράλληλα πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Οργάνωσης Νεολαίας ΕΔΟΝ, ενώ εργάστηκε και ως συντάκτης στην εφημερίδα Χαραυγή. Ήταν ο υπεύθυνος για την έκδοση της εφημερίδας Δημοκρατία.
 
Ο Πανίκος Παιονίδης υπήρξε στέλεχος του πολιτικού χώρου της Αριστεράς σε διάφορα αξιώματα επί σειρά ετών. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης «Καλλιτέχνες για την Ειρήνη». Υπήρξε επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ. Κατά την περίοδο 1990-93 διετέλεσε Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας στη Νέα Υόρκη.
 
Εξέδωσε 18 βιβλία (δοκίμια, διηγήματα, νουβέλες). Διηγήματα του μεταφράστηκαν και δημοσιεύτηκαν σε διάφορες γλώσσες. Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες περιέλαβαν το διήγημά του «Ραντεβού στο μιλένιουμ» στην Ανθολογία κυπριακού διηγήματος: Από το 1960 ως το τέλος του 2ού αιώνα (2007) και το διήγημά του «Η μοναξιά είναι η πιο σκληρή παρέα» στην ανθολογία Διηγήματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων (2013).
 
Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τα έργα του Εν πτήσει (2000) και Βήματα στο θολό τοπίο (2007), καθώς και με Έπαινο Λογοτεχνικού Δοκιμίου για το έργο του Τομές σε θέματα λόγου (1981).
 
Η κηδεία του Πανίκου Παιονίδη θα γίνει το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου από τον ιερό ναό  Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό στις 10 π.μ. και η ταφή στη Βάσα Κοιλανίου.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top