ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτίμηση Επιτροπής Εξωτερικών για στάση αρχών Ουγγαρίας στο Κυπριακό, διαφορετικές προσεγγίσεις στο μεταναστευτικό

Εκτίμηση Επιτροπής Εξωτερικών για στάση αρχών Ουγγαρίας στο Κυπριακό, διαφορετικές προσεγγίσεις στο μεταναστευτικό

Την εκτίμηση της Κύπρου για τη στάση αρχών της Ουγγαρίας στο Κυπριακό μετέφερε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη, στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο και μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας. Κατά τη συνάντηση τέθηκε επίσης το μεταναστευτικό, με μέλη των δύο αντιπροσωπειών να συμφωνούν ότι δεν συμμερίζονται απαραίτητα την ίδια άποψη για λύση του προβλήματος, ωστόσο αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Τουρκίας στη διόγκωση του προβλήματος μέσω των μεταναστευτικών ροών από τα κατεχόμενα.
 

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης László Kövér και τα μέλη της ουγγρικής αντιπροσωπείας, στο Συνεδριακό Κέντρο, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μάριος Μαυρίδης, ευχαρίστησε για τη στάση αρχών της Ουγγαρίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και για τη συνεισφορά της χώρας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Εξέφρασε παράλληλα εκτίμηση για τη στάση αρχών της Ουγγαρίας όσον αφορά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματά της στη ΑΟΖ της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
 
Είπε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά είναι προσηλωμένη στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα διασφαλίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαλλάσσει τη χώρα από τα στρατεύματα κατοχής και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις.
 
Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε και στο άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αλλά και στην αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι τέτοιες απαράδεκτες θέσεις εκφεύγουν του διαπραγματευτικού πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ούτε από την ε/κ πλευρά, ούτε από την ΕΕ.
 
Είπε ακόμη ότι η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ πρέπει να περάσουν από τα λόγια στην πράξη και να επιδείξουν τη δέουσα αποφασιστικότητα έναντι ενός κράτους-παραβάτη, όπως η Τουρκία, προασπίζοντας το διεθνές δίκαιο.
 
Στηριζόμαστε σε φίλες χώρες να ασκήσουν, στον βαθμό που είναι δυνατόν, την επιρροή τους στην Τουρκία, για να μεταβάλει την αδιάλλακτη στάση της, κατέληξε ο κ. Μαυρίδης.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας, László Kövér, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι η Ουγγαρία πάντα έβλεπε την Κύπρο ως μια φίλη χώρα. Για το Κυπριακό είπε ότι η Βουδαπέστη ακολουθεί μια σταθερή πολιτική, στη βάση του διεθνούς δικαίου, υποστηρίζοντας μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων στη βάση διαπραγματεύσεων. Είπε επίσης ότι δεν θα στηρίξει άλλες μορφές λύσεων.
 
Αναφερόμενος στην ΕΕ, είπε ότι με την ένταξή της η Ουγγαρία είχε μεγάλες ελπίδες ότι θα επιλύονταν προβλήματα, σήμερα όμως, συνέχισε, καταλάβαμε ότι δεν αποτελεί «θαυματουργό εργαλείο». Όσον αφορά το μέλλον της ΕΕ, είπε ότι πρέπει να αποφασίσουμε αν θα είναι μια ένωση ανεξάρτητων και ισότιμων μελών ή αν θα είναι υπό την κυριαρχία των Βρυξελλών.
 
Για το μεταναστευτικό ο κ. Kövér είπε ότι Κύπρος και Ουγγαρία ενδεχομένως να μην έχουν την ίδια άποψη όσον αφορά τη λύση του προβλήματος, εξέφρασε όμως κατανόηση ότι η Κύπρος ως νησί που βρίσκεται κοντά στην Τουρκία πλήττεται από την κατοχή και καλείται να αντιμετωπίσει και την παράνομη μετανάστευση μέσω των κατεχομένων.
 
«Δεν μπορούμε να συμβάλουμε στην ισότιμη κατανομή των μεταναστών, αυτό δεν γίνεται επειδή δεν σεβόμαστε τους μετανάστες» είπε. Ανέφερε ότι η στάση της ΕΕ, μέσα από αμφίσημες δηλώσεις, γεννά την ελπίδα σε μετανάστες και οι ροές προς την Ευρώπη είναι «μια διαδικασία που δεν θα σταματήσει ποτέ», ενώ ζήτησε η χώρα του να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει πόσους μετανάστες θα υποδεχθεί.
 
Έκανε τέλος αναφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, λέγοντας ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, με αύξηση του αριθμού των Κυπρίων που επιλέγουν την Ουγγαρία για σπουδές, στον απόηχο και του Brexit.
 
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ευχαρίστησε για τις θέσεις αρχών της Ουγγαρίας στο Κυπριακό, ενώ για τη μετανάστευση είπε ότι τα κράτη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες. Αν κάθε κράτος λέει «δεν με αφορά» στο τέλος της ημέρας μπορεί να ανατρέψουμε το οικοδόμημα που λέγεται ΕΕ, είπε.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, έκανε έκκληση προς τα μέλη του ουγγρικού Κοινοβουλίου για συνεργασία και στήριξη, ώστε μέσα από την έκθεση του εισηγητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το περιφραγμένο τμήμα της Αμμοχώστου να σταλεί ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία. Για το μεταναστευτικό ζήτησε αλληλεγγύη και εφαρμογή των δεσμευτικών διεθνών συμβάσεων.
 
Τον λόγο έλαβε και η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, η οποία είπε ότι κάθε χώρα πρέπει να σέβεται τις μειονότητες, το δικαστικό σύστημα και τα ΜΜΕ. Αναφέρθηκε και σε περίπτωση Σύριου, ο οποίος ήταν παντρεμένος με Κύπρια υπήκοο και που, όπως είπε, πέρασε 4 χρόνια στις φυλακές στην Ουγγαρία «εξαντλώντας όλα τα περιθώρια του νόμου».
 
Επί του τελευταίου θέματος τον λόγο έλαβε αργότερα ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ουγγρικού κοινοβουλίου, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο άτομο οργάνωσε επίθεση στα σύνορα, κατά την οποία σημειώθηκαν τραυματισμοί και αυτός ήταν ο λόγος που καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Είπε ακόμη ότι το μεταναστευτικό μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσα από μια τελεσίδικη απόφαση της ΕΕ ότι οι μετανάστες θα μπορούν να εισέρχονται στην Ευρώπη μόνο με νόμιμο τρόπο.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι η Τουρκία κρατά άλυτο το Κυπριακό και πλέον χρησιμοποιεί τα κατεχόμενα ως περιοχή διέλευσης μεταναστών προς την ελεύθερη Κύπρο. Κάλεσε επίσης τον πολιτικό κόσμο της Ουγγαρίας να στηρίξει τις προσπάθειες της Κύπρου εντός της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τόσο λόγω της αδιάλλακτης στάσης της στο Κυπριακό, όσο και λόγω των παράνομων ενεργειών της στην ΑΟΖ και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, καθώς και των μεθοδεύσεων της στη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών.
 
Λαμβάνοντας καταληκτικά τον λόγο, ο Πρόεδρος της ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης σχολίασε τις αναφορές για σεβασμό μειονοτήτων, λέγοντας πως σε ό,τι αφορά τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πρόκειται για μια πολιτική στάση, που δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να ανάγεται σε επίπεδο διεθνούς δικαίου. Είπε ακόμη ότι οι μετανάστες, όπως αυτοί που έρχονται στην Κύπρο, «δεν είναι μετανάστες» αλλά «θύματα, αν λάβουμε υπόψη την Τουρκία ως πρωταγωνίστρια ενός υβριδικού πολέμου, που τους στέλνει εδώ».
 
Έκανε επίσης αναφορά στον Τζωρτζ Σόρος και σε ΜΚΟ που «κάνουν πόλεμο στην Ευρώπη» την οποία, όπως είπε, θέλουν να διαλύσουν, ενώ είπε ότι στην Ουγγαρία υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από τη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top