ΥΓΕΙΑ

Αναβαθμίσεις και νέα τμήματα στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο – Θα έχει και Πρώτες Βοήθειες

Αναβαθμίσεις και νέα τμήματα στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο – Θα έχει και Πρώτες Βοήθειες

Συνεχής είναι η αναβάθμιση του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου (ΓΟΚ), στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2017, ως υλοποίηση του οράματος του καθηγητή Νικόλαου Ζαμπόγλου.

Όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου στις εγκαταστάσεις του ΓΟΚ, ο επιστημονικός διευθυντής του ΓΟΚ, καθηγητής Ζάμπογλου, από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, η εξέλιξη του Κέντρου τόσο σε επίπεδο ιατρικής και τεχνολογίας, αλλά και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, είναι συνεχής και εντυπωσιακή.

Μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια, συνέχισε, περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι έτυχαν φροντίδας από τις υπηρεσίες του νοσηλευτηρίου, ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί 25 συνολικά τμήματα, και θα λειτουργήσουν πέντε ακόμη στο άμεσο μέλλον.

Ανέφερε δε ότι σημαντική ήταν και συνεχίζει να είναι η συμβολή του ΓΟΚ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021, 2,037 ασθενείς έλαβαν την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη, που διαφορετικά δεν θα ελάμβαναν αφού θα έπρεπε να μεταβούν στο εξωτερικό.

Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, είπε, το προσωπικό, από 48 επαγγελματίες έφτασε σήμερα τους 278 «οι οποίοι χαρακτηρίζονται από προσήλωση στην εξειδίκευση, τη γνώση, τη φροντίδα και την ανθρωποκεντρική προσέγγιση, την παροχή σφαιρικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, με στόχο πάντοτε την αριστεία».

Όσον αφορά τα τμήματα του ΓΟΚ, ο καθηγητής Ζάμπογλου υπενθύμισε ότι ξεκίνησε τη λειτουργία του με τα τμήματα διαγνωστικής και επεμβατικής ακτινολογίας, πυρηνικής ιατρικής, παθολογικής ογκολογίας, ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, ειδικής παθολογίας και κλινικού εργαστηρίου.

Σήμερα, πρόσθεσε, στα ιατρικά – κλινικά τμήματα έχουν προστεθεί η ειδική παθολογία, η επεμβατική καρδιολογία, η γαστρεντερολογία, η πνευμονολογία, η γυναικολογία, η νευρολογία - αναισθησιολογία, η χειρουργική, η αιματολογία, η ρευματολογία, η συνδυαστική ιατρικής, η κλινική ψυχολογία και η εντατικολογία, ενώ διενεργούνται πρωτοποριακές ιατρικές εξετάσεις, αρκετές από τις οποίες κατ’ αποκλειστικότητα.

Στο μέλλον, σημειώνεται ότι αναμένεται να λειτουργήσουν χειρουργεία, νεφρολογικό τμήμα, η ιστοπαθολογία, η λοιμωξιολογία, η ουρολογία, Πρώτες Βοήθειες, υπηρεσίες μεταμόσχευσης μυελού και διαχείρισης εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο καθηγητής Ζάμπογλου είπε ακόμη ότι πρόσφατα έφτασε στο ΓΟΚ και θα εγκατασταθεί το συντομότερο, τελευταίας τεχνολογίας μαγνητικός τομογράφος τεχνητής νοημοσύνης καθώς και αξονικός τομογράφος «δημιουργώντας ένα συνδυασμό μηχανημάτων που παγκόσμια τον βρίσκουμε μόνο σε 12 κέντρα ιατρικής παγκοσμίως».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε, επίσης, ότι ως μέλος της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, το ΓΟΚ έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα 507 φοιτητές και ως Πανεπιστημιακό Ίδρυμα συμμετέχει σε επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα της Κύπρου και ΕΕ και σε διεθνείς κλινικές μελέτες.

Υπενθύμισε δε τη συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και τα Πανεπιστήμια Ελλάδας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ελβετίας, Αυστραλίας, Ισπανίας, Λουξεμβούργου, Βελγίου, Ηνωμένου Βασιλείου, Ισραήλ και Φινλανδίας.

Επιπρόσθετα, ο επιστημονικός διευθυντής του ΓΟΚ είπε πως το Κέντρο δημιούργησε το τμήμα εκπροσώπησης δικαιωμάτων ασθενών και την ομάδα εθελοντισμού, ενώ συμμετέχει στα κοινά, στηρίζοντας μεταξύ άλλων, τη Europa Donna Κύπρου, τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων και το κίνημα Movember και είναι μέγα χορηγός της χορωδίας του Άρη Λεμεσού, με ουσιαστική συμμετοχή στην υπό ίδρυση Συμφωνική Ορχήστρα Δωματίου του Άρη Λεμεσού.

Επιπλέον, σημείωσε ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια λειτουργίας του ΓΟΚ, φυτεύτηκαν 1.000 δέντρα και 5.000 φυτά, δημιουργήθηκε τριτοβάθμια μονάδα επεξεργασίας υδάτων, ενώ δημιουργείται και φωτοβολταϊκό πάρκο, που θα καλύπτει το 80% της συνολικής του ενέργειας.

Τέλος, ο καθηγητής Ζαμπόγλου τόνισε ότι όλες οι υπηρεσίες του ΓΟΚ έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ και είναι στη διάθεση όλων των ασφαλισμένων του.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης μίλησε και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΓΟΚ, Πέτρος Μιχαηλίδης, ο οποίος τόνισε πως συμπορεύεται μαζί με το Κέντρο και το μοναδικό του όραμα, το οποίο εξελίσσεται σταθερά και μεθοδικά, βασιζόμενο στον επαγγελματισμό και την ποιότητα, ανταποκρινόμενο πάντοτε στις προκλήσεις του ιατρικού τομέα.

«Από πρώτο χέρι, παρακολουθώ πια, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, να αναπτύσσεται και να υλοποιεί σταθερά τους στόχους του, όπως και τη δίψα του για συνεχόμενη πρόοδο στον ιατρικό τομέα, επενδύοντας στη συνεχή του προσπάθεια να είναι καλύτερο, να διαθέτει τον καλύτερο ιατρικό εξοπλισμό, την καλύτερη ιατρική εμπειρογνωμοσύνη, τη συνεχόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών του», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης διαβεβαίωσε, τέλος, πως θα βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που αποτελούν τη ψυχή του Κέντρου, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους να πραγματοποιήσουν τα επόμενα βήματα του οράματός τους.


Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top