Λυπηρό το ότι τηρούνται ίσες αποστάσεις στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ , διαμηνύει η Λευκωσία

Λυπηρό το ότι τηρούνται ίσες αποστάσεις στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ , διαμηνύει η Λευκωσία

Είναι λυπηρό το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τηρεί ίσες αποστάσεις στις εκθέσεις του για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών και την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο των εκθέσεων του ΓΓ, ο κ. Πελεκάνος είπε πως "βλέπουμε ότι στις εκθέσεις τηρούνται ίσες αποστάσεις, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια του ΓΓ να κρατήσει ανοικτό το παράθυρο έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου".

Πρόσθεσε πως "είναι λυπηρό το ότι τηρούνται ίσες αποστάσεις, αφού θα ήταν ορθότερο τα γεγονότα να καταγράφονται ως ακριβώς έχουν".

"Η προσπάθεια εξίσωσης δεν θεωρώ ότι αποθαρρύνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, αντιθέτως ενδεχομένως να δίνει το δικαίωμα αντίληψης ότι οι θέσεις της άλλης πλευράς γίνονται ανεκτές από τον ΓΓ", είπε ο κ. Πελεκάνος.

Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να σημειωθεί "ότι ο ΓΓ αναφέρεται ρητά στα ψηφίσματα που καθορίζουν και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, αλλά γίνεται και ειδική αναφορά στις έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου".

"Τονίζεται στις εκθέσεις πως η θέση των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου παραμένει αμετάβλητη, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στα ψηφίσματα 550 και 789 που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, και υπογραμμίζεται από τον ΓΓ η σημασία της πλήρους συμμόρφωσης στα όσα προβλέπουν τα δυο αυτά ψηφίσματα", είπε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως ο ΓΓ εκφράζει "την έντονη ανησυχία του για τις ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και ζητά να αποφευχθούν οι εντάσεις τόσο επί του εδάφους όσο και στη θάλασσα".

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε, τέλος, πως στις 17 Ιανουαρίου θα γίνει συζήτηση για τις δυο εκθέσεις σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Το μήνυμα Κωνσταντίνου Κόμπου - Το παιχνίδι εντυπώσεων και οι κόκκινες γραμμές

Κυπριακό: Το μήνυμα Κωνσταντίνου Κόμπου - Το παιχνίδι εντυπώσεων και οι κόκκινες γραμμές

Σε μια περίοδο όπου οι ισορροπίες στο Κυπριακό παραμένουν εύθραυστες, η Λευκωσία επιχειρεί να κρατήσει τη διαδικασία εντός θεσμικού πλαισίου και να αποτρέψει ερμηνείες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα. Η δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου απέναντι στις πρόσφατες δηλώσεις της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, αποτελεί σαφή μήνυμα προς όλα τα μέρη: το Κυπριακό δεν κινείται με ερμηνείες ούτε με αποσπασματικές ερμηνείες δηλώσεων.

BEST OF TOTHEMAONLINE