ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: «Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο» - «H γενιά μου δεν μπορεί να φανταστεί πόλεμο στην Ευρώπη»

Πούτιν: «Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο» - «H γενιά μου δεν μπορεί να φανταστεί πόλεμο στην Ευρώπη»

«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με τη Δύση, σύμφωνα με το BBC. 

Ερωτηθείς αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πολέμου στην Ευρώπη, επισήμανε ότι «η γενιά μου δεν μπορεί να φανταστεί πόλεμο στην Ευρώπη», ωστόσο πρόσθεσε ότι η ήπειρος έχει ζήσει τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990, ο οποίος -όπως ισχυρίστηκε- ότι ξεκίνησε από το ΝΑΤΟ.

Τόνισε ότι η Ρωσία δε θέλει πόλεμο και στο πλαίσιο αυτό είχε υποβάλει προτάσεις για την έναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις της Ρωσίας.

Όπως είπε, οι βασικές απαιτήσεις δεν έχουν εκπληρωθεί από το ΝΑΤΟ και η Συμμαχία έχει υποχρέωση να μην ενισχύσει την ασφάλειά του σε βάρος άλλων χωρών.

Ωστόσο, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και των πυραύλων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επέκταση του ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι τα τελευταία 30 χρόνια μας είπαν ότι δεν θα επεκταθεί η Συμμαχία, ωστόσο σήμερα βλέπουμε να συμβαίνουν ενέργειες «ακριβώς στο κατώφλι μας».

Αναρωτήθηκε μάλιστα πότε θα γίνει αποδεκτή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα τώρα, πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

«Ελπίζουμε ότι η ανησυχία μας θα ακουστεί από τους εταίρους μας και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη», συμπλήρωσε.

Το βασικό αίτημα της Ρωσίας τώρα είναι η Δύση να εγγυηθεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Παράλληλα, ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για γενοκτονία στο Ντονμπάς, σε περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα. 

«Κατά την άποψή μας αυτό που συμβαίνει τώρα στο Ντονμπάς είναι γενοκτονία», είπε στη συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει κάνει παρόμοιες επικρίσεις και στο παρελθόν, σε σχέση με το θέμα των διακρίσεων σε βάρος των Ρωσόφωνων πέρα από τα σύνορά του, πολλοί από τους οποίους ζουν στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Σολτς: Απαιτούμε αποκλιμάκωση
Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς, τόνισε ότι η συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία θεωρείται απειλή και είναι «ακατανόητη».

Απαίτησε δε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» στην περιοχή υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό ότι «δεν θα ακολουθήσει πόλεμος».

Ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και επιθυμία του είναι να υπάρξει διάλογος. Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε «αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον Πούτιν να στείλει τους διαπραγματευτές του με «θετική διάθεση για να μπορέσουμε να επιτύχουμε πρόοδο».

«Η ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη Ρωσία, όχι εναντίον της Ρωσίας», επισήμανε. 

Συμπλήρωσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη έχουν κοινή αντίληψη ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, όσο δύσκολη κι αν είναι. «Πρέπει όλοι να είμαστε γενναίοι και υπεύθυνοι στις πράξεις μας», υπογράμμισε.

Σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν λειτουργεί ακόμη, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει τη λειτουργία της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ωστόσο τόνισε ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε «μεγάλες συνέπειες».

Πηγή: skai.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top