ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνή Μέρα Δασών: Ανάγκη προστασίας τους ειδικά από τις πυρκαγιές

Διεθνή Μέρα Δασών: Ανάγκη προστασίας τους ειδικά από τις πυρκαγιές

Η καθιέρωση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών της 21ης Μαρτίου, αρχικά ως «Παγκόσμια Μέρας Δασοπονίας» (1971 μέχρι το 2012) και από το 2013 ως «Διεθνή Μέρα Δασών» έχει ως βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση για την αξία και την τεράστια σημασία που έχουν τα δάση στη ζωή μας.

Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα θέμα για ανάδειξη της προσφοράς των δασών στην ανθρωπότητα. Φέτος το θέμα είναι «Ο ρόλος των δασών στη διασφάλιση της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης» με σύνθημα «Επιλέγω Ξύλο από αειφορικά διαχειριζόμενο δάσος για τον άνθρωπο και τον πλανήτη».

Το Τμήμα Δασών, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για να τιμήσει αυτή τη μέρα, διοργάνωσε σήμερα, 21/3/2022, εκδήλωση στο Δασοβοτανικό Κήπο Αθαλάσσας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), ο Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, οι Δήμαρχοι Γερίου και Λατσιών, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων, πρώην Διευθυντές του Τμήματος Δασών, εκπρόσωποι Τμημάτων του ΥΓΑΑΠ, του Κλάδου Υπαλλήλων Τμήματος Δασών – ΠΑΣΥΔΥ, της Παγκύπριας Ένωσης Δασολόγων, του Συνδέσμου Δασοπόνων Κύπρου, του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου, αντιπροσωπεία του Γυμνασίου «Βεργίνα», Λάρνακας και λειτουργοί του Τμήματος Δασών.

Ο Διευθυντής Τμήματος Δασών, κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη των δασών, στην ανάγκη για προστασία τους και για τη ανάγκη διαχείριση τους πάνω σε αειφορική βάση.

Αναφέρθηκε:

 Στην χρησιμοποίηση του ξύλου στην καθημερινότητα, η οποία όπως τόνισε δεν είναι επιζήμια για το περιβάλλον, αλλά αντίθετα με την αντικατάσταση των ενεργοβόρων υλικών βοηθά τον πλανήτη και κατά συνέπεια τον άνθρωπο. Αυτό βέβαια με τον όρο, την προϋπόθεση ότι το ξύλο προέρχεται από αειφορικά διαχειριζόμενο δάσος.
 Ότι ως αποτέλεσμα αυτού του πολύπλευρου και σημαντικού ρόλου τα δάση και τα δασικά προϊόντα βρίσκονται πάντοτε στο προσκήνιο των συζητήσεων και περιλαμβάνονται σε μια μεγάλη σειρά σημαντικών πολιτικών και ότι το αποκορύφωμα είναι η συμπερίληψη της αειφορικής διαχείρισης των δασών μέσα στους 17 Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για βιώσιμη ανάπτυξη και πιο συγκεκριμένα στο Στόχο αρ. 15.
 Μοιράστηκε την σκέψη ότι την ίδια ώρα που όλοι δείχνουν να κατανοούν την αξία των δένδρων, των δασών και της φύσης γενικότερα, τα αποτελέσματα και η πράξη δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Έχουμε την καταστροφή 13000000 εκταρίων δασών το χρόνο (10 φορές την έκταση της Ελλάδας) και τη μείωση της έκτασης τους από το 1/2 στο 1/3 της επιφάνειας της γης. Με τις κύριες αιτίες να παραμένουν οι ίδιες, αλλαγή της χρήσης της γης, αλόγιστη εκμετάλλευση, πυρκαγιές και ατμοσφαιρική ρύπανση.
 Στη σημασία των δασών της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι έχουμε καταφέρει να τα διατηρήσουμε ως φυσικά δάση και σε άριστη κατάσταση. Φιλοξενούν και προστατεύουν αποτελεσματικά το 80% της κυπριακής βιοποικιλότητας. Φιλοξενούν τα 1400 από τα 1649 ιθαγενή είδη και υποείδη χλωρίδας και περίπου τα 110 από τα 141 ενδημικά είδη και υποείδη. Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο, καλύπτεται από δασικές περιοχές και το 58% του δικτύου είναι κρατικά δάση. Παράλληλα όμως, με τη διαχείριση των πλείστων περιοχών ως Εθνικά Δασικά Πάρκα έχουμε καταφέρει να τα χαίρεται και να τα απολαμβάνει ο κόσμος και με αυτόν τον τρόπο να στηρίζεται και ο τουρισμός και η οικονομία.

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στη σημασία της Διεθνούς Μέρας Δασών και συνεχάρη το Τμήμα Δασών για την προσφορά του στον τόπο και στο περιβάλλον γενικότερα.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Κλέλια Βασιλείου αφού πρώτα εξήραν το έργο που επιτελεί το Τμήμα Δασών, αναφέρθηκαν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, ειδικά από τις δασικές πυρκαγιές και εξέφρασαν την συμπαράσταση τους προς το Τμήμα Δασών. Έκαναν επίσης αναφορά στην αειφορική διαχείριση των δασών τονίζοντας ότι αυτά μπορούν να προσφέρουν περισσότερα, αφού το ξύλο μπορεί να αντικαταστήσει άλλα ενεργοβόρα υλικά τα οποία είναι και μη φιλικά προς το περιβάλλον.

Ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Δασικός Λειτουργός Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου στη δική του ομιλία κάλυψε τη δημιουργία του Δασοβοτανικού κήπου Β’ Αθαλάσσας. Όπως ανάφερε, ο Δασοβοτανικός Κήπος Αθαλάσσας έχει έκταση περίπου 4,5 εκτάρια, φιλοξενεί πέραν των 450 διαφορετικών ειδών χλωρίδας και αποτελεί τον παλαιότερο και μεγαλύτερο Δασοβοτανικό Κήπο από τους τέσσερις που διατηρεί παγκύπρια το Τμήμα Δασών.

Αναφέρθηκε στους στόχους του Δασοβοτανικού Κήπου, οι οποίοι είναι: α) Η συγκέντρωση ειδών χλωρίδας για σκοπούς διατήρησης, έρευνας, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, β) η ενίσχυση της βιοποικιλότητας και στην προστασία των γενετικών πόρων, γ) η χρήση αναπαραγωγικού υλικού για επέκταση του πληθυσμού και εξάπλωσης των ειδών χλωρίδας, δ) η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες και ε) η προσφορά υπηρεσιών αναψυχής.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία εκπροσώπου του Γυμνασίου «Βεργίνα», Λάρνακας, σχετικά με το φετινό στόχο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας «Η Κλιματική Αλλαγή και οι Συνέπειές της», μέσω του οποίου, μαθητές του εν λόγω γυμνασίου επιμελήθηκαν σχετική εργασία για τα δάση της Κύπρου, την καταστροφή τους από αλόγιστες ενέργειες, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτά, καθώς επίσης και εισηγήσεις για μέτρα προστασίας τους. Η σχετική εργασία/μελέτη παραδόθηκε στο Διευθυντή Τμήματος Δασών.

Ο Διευθυντής Τμήματος Δασών, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη θερμά καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου «Βεργίνα» για την πρωτοβουλία τους αυτή, εξήρε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών, ειδικά από μαθητές, οι οποίοι θα συμβάλουν στο άμεσο μέλλον στην αειφορική χρήση των δασών, στην προστασία τους και στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.

Στο τέλος, όλοι οι παραβρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στον Δασοβοτανικό Κήπο από Λειτουργούς του Τμήματος Δασών και η εκδήλωση έκλεισε με την πραγματοποίηση συμβολικής δενδροφύτευσης ενδημικών ειδών.

Καταληκτικά, προσδοκούμε στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης ή καλύτερα συνείδησης ευθύνης. Προσβλέπουμε σε ευαισθητοποιημένους πολίτες. Και από τη δική μας πλευρά, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε στο δύσκολο έργο για διατήρηση των κυπριακών δασών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top