ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το κόβει για αλισβερίσια ο Πάφου Γεώργιος – «Τί να δώσω και να πάρω; Όλοι έχουν Μητρόπολη»

Το κόβει για αλισβερίσια ο Πάφου Γεώργιος – «Τί να δώσω και να πάρω; Όλοι έχουν Μητρόπολη»

Ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενα να γίνουν αλισβερίσια εντός της Ιεράς Συνόδου για εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, εμφανίστηκε την επομένη των εκλογών ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Σε συνέντευξή του στο «ΣΙΓΜΑ» και ερωτηθείς σχετικά, ο Πάφου Γεώργιος αφού διερωτήθηκε «τί να δώσω και να πάρω;», τόνισε: «Μα δεν υπάρχει μεταθετό στην Κύπρο. Όλοι έχουν Μητρόπολη».

Κληθείς να σχολιάσει ότι θα είναι δύσκολο το έργο των υποψηφίων για να κερδηθεί η Συνοδική ψήφος, είπε: «Δεν το νομίζω, γιατί ο καθένας έχει ολοκληρωμένη άποψη για τον άλλο. Υπάρχουν 3 υποψήφιοι που έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, με τον οποίο ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Δεν το θεωρώ δύσκολο».

Ερωτηθείς, δε, εάν θα μιλήσει στα άλλα μέλη της Συνόδου για το όραμα του ή εάν θα βγάλει λόγο, απάντησε αρνητικά. «Δεν χρειάζεται», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «αν περίμενα από μία ομιλία μου ή εμένα ή του άλλου να καταλάβουν ποιος είμαστε, δεν θα είχε καμία σημασία». Ξέρει ο ένας τον άλλο».

Σε σχόλιο ότι η δική του περίπτωση θα είναι πιο εύκολη για να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να εκλεγεί, ο Μητροπολίτης Πάφου υπέδειξε ότι «δεν έχει μαζέψει κανένας τίποτα τώρα. Απλώς ο καθένας μας ξέρει τον άλλο, πώς σκέφτεται, πώς αντιδρά σε κάποια προβλήματα και επομένως μπορεί να ξέρει πως θα διαθέσει τη ψήφο του ο άλλος, προκειμένου να υπάρξει μία ομαλή συνδιοίκηση της Εκκλησίας», επεσήμανε.

Σε σχέση με το πότε θα έχουμε τον νέο Αρχιεπίσκοπο, είπε πως σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Εξάλλου, σχολιάζοντας το γεγονός πως ήταν και Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και υποψήφιος, τόνισε ότι «ήταν και εξοντωτικό, για τον λόγο ότι είναι πάρα πολλές οι υποθέσεις της Αρχιεπισκοπής που πρέπει να διεκπεραιώνονται καθημερινά και ευτυχώς που ήταν τόσο μικρό το χρονικό διάστημα, παρότι στην αρχή ζητούσαμε περισσότερο χρόνο για να μπορέσουμε να διοργανώσουμε καλύτερα τις εκλογές».

Είναι δυνατόν να εκλέγεται απευθείας από τον λαό ο Αρχιεπίσκοπος;

Αναφορικά με το θέμα που έχει τεθεί εδώ και καιρό για απευθείας εκλογή του Αρχιεπισκόπου από τον λαό και εάν θα το θέσει προς συζήτηση, ο Πάφου Γεώργιος απάντησε αρνητικά. «Είναι αντικανονικό αυτό. Οι Ιεροί Κανόνες, οι Οικουμενικές Σύνοδοι, λένε ότι οι Επίσκοποι εκλέγονται από Επισκόπους. Εμείς στην Εκκλησία της Κύπρου, κρατήσαμε αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα και για τον λαό, κάνοντας ένα συνδυασμό των πρώτων χριστιανικών χρόνων, πως γινόταν η εκλογή των κληρικών και τον μετέπειτα κανονισμό που περιγράφηκαν από τις Οικουμενικές Συνόδους», εξήγησε.

«Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ο λαός έχει κάποια κριτήρια, οι Επίσκοποι έχουν άλλα κριτήρια και πρέπει να γίνει αυτός ο συνδυασμός. Σε καμία άλλη Εκκλησία δεν συμμετέχει ο λαός», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «ίσως, να γίνει έμμεση η συμμετοχή του λαού. Κάθε 4 χρόνια έχουμε εκλογή Εκκλησιαστικών Επιτρόπων. Οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι που είναι εκλεγμένοι, αν σε αυτό το διάστημα της θητείας του παρουσιαστεί ένα κενό στον Θρόνο της Μητρόπολης που ανήκουν ή στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο να εκπροσωπούν τον λαό».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο Μητροπολίτης Πάφου ευχαρίστησε επίσης και όλο τον λαό. «Και εκείνους που με ψήφισαν βέβαια ιδιαίτερα, αλλά και τους άλλους οι οποίοι επέδειξαν ένα ήθος απέναντι σε αυτή την εκλογική διαδικασία που θα μείνει πρωτόγνωρο. Κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι, διαφυλάχθηκε το ήπιο κλίμα και για την επόμενη μέρα και να πω ότι, έχω τοποθετήσει και τις θέσεις και το στίγμα μου ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, της οποίας είμαι μέλος εδώ και 27 χρόνια. Μπορούν να κρίνουν και την πολιτεία μου και τις θέσεις μου και εάν νομίζουν να μου δώσουν την ψήφο τους», ανέφερε καταληκτικά.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μητροπολίτη Πάφου στο βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αναμένονται σύντομα, μαζί με σειρά νομοθετημάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top