ΚΟΙΝΩΝΙΑ

LIVE Εικόνα: Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Γεωργίου – Τα 3 προνόμια που θα λάβει

LIVE Εικόνα: Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Γεωργίου – Τα 3 προνόμια που θα λάβει

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιείται αυτή την ώρα, η Τελετή Ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεωργίου, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Στην τελετή παρίστανται, επίσης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, Νίκη Κεραμέως, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, καθώς και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων. Στην Ενθρόνιση δε θα παραστεί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει μέσω ανακοίνωσης του.

Δείτε ζωντανά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου:



Το τελετουργικό

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα κατέλθει στις 16:00 από την Αρχιεπισκοπή προς τον Καθεδρικό Ναό εν πομπή. Της πομπής θα προπορεύονται οι ψάλτες, τα εξαπτέρυγα, ο σταυρός και κατά σειρά οι κληρικοί, Διάκονοι, Αρχιμανδρίτες, ηγούμενοι, Αρχιερείς, δηλαδή η Ιερά Σύνοδος, και πίσω ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Στον ναό θα ψαλούν τα νενομισμένα τυπικά και ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα ενδυθεί στο μέσο του ναού με τον κόκκινο μανδύα και θα του δοθεί ένα δεύτερο εγκόλπιο, αυτό που φοράει στο στήθος μαζί με το σταυρό. Ακολούθως θα υπογράψει, αφού αναγνωσθεί η Πράξης της Συνόδου Ενθρονίσεως από τον Αρχιγραμματέα, με κόκκινο μελάνι, από το ιστορικό μελανοδοχείο του Αρχιεπισκόπου Εθνομάρτυρα Κυπριανού.

Στη συνέχεια θα ανέβει στις πρώτες βαθμίδες του θρόνου και εκεί ο πρώτος τη τάξει των Μητροπολιτών, ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος θα του εγχειρίσει το αυτοκρατορικό σκήπτρο, το οποίο χρονολογείται από το 1869, και θα τον προσφωνήσει.

Θα ακολουθήσουν οι προσφωνήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, την οποία θα διαβάσει ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, ενώ θα αναγνωστεί επιστολή του Πάπα, την οποία θα την αναγνώσει ο Νούντσιος στην Κύπρο και θα προσφωνήσει εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Στο τέλος, θα ακολουθήσει ο ενθρονιστήριος λόγος του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.

Μετά το πέρας των ομιλιών, θα αναγνωστεί η φήμη από το Διάκονο, θα ψαλεί η φήμη του νέου Αρχιεπισκόπου και ο Αρχιεπίσκοπος θα ευλογήσει το λαό, θα γίνει η απόλυση.

Μετά το πέρας της Τελετής Ενθρόνισης, ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί συγχαρητήρια στο Μέγα Συνοδικό, ενώ το βράδυ θα παραθέσει στη Λευκωσία δείπνο στους επίσημους προσκεκλημένους και αντιπροσώπους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top