ΥΓΕΙΑ

Άσθμα: Η πρακτική που θωρακίζει τους πνεύμονες του παιδιού

Άσθμα: Η πρακτική που θωρακίζει τους πνεύμονες του παιδιού

Πολύ συχνά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και αμέσως αφότου γεννήσουν, οι γυναίκες δέχονται ένα καταιγισμό πληροφοριών σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό. Νέα έρευνα προσθέτει ένα ακόμη, άγνωστο μέχρι τώρα όφελος του μακροχρόνιου αποκλειστικού θηλασμού για τα παιδιά, καθώς συνέδεσε αυτή την πρακτική με μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης άσθματος.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι όσο περισσότερο χρονικό διάστημα διαρκούσε ο θηλασμός του βρέφους, τόσο αποδυναμωνόταν το ενδεχόμενο για το παιδί να εκδηλώσει άσθμα ή άλλα προβλήματα σχετιζόμενα με αυτό», εξήγησε η Keadrea Wilson, MD, βασική συντάκτρια του άρθρου και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεογνολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί.

Όπως εξήγησε η δρ. Wilson, η ευεργετική δράση του θηλασμού για το παιδί ήταν αμιγώς δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή συνδέθηκε άμεσα με το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο η μητέρα θήλαζε το μωρό της. Πιο συγκεκριμένα, τα βρέφη που θήλαζαν για 2-4 μήνες είχαν μόνο 64% πιθανότητες να αντιμετωπίσουν όσα συμπτώματα άσθματος «απειλούν» όσα βρέφη θήλασαν για λιγότερο από 2 μήνες. Η πιθανότητα αυτή μειωνόταν στο 61% στις περιπτώσεις όπου ο θηλασμός είχε διαρκέσει περισσότερο από 5-6 μήνες και κατέβαινε στο 52% όταν ο θηλασμός είχε διαρκέσει για περισσότερους από 6 μήνες.

Σημειώνεται ότι η μελέτη συνδύασε τρεις έρευνες, με σκοπό να συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό δεδομένων, συγκεκριμένα τα στοιχεία περισσότερων από 2.000 ζευγών μητέρας – παιδιού. Επιπροσθέτως, μέσω του συνδυασμού, οι ερευνητές εξασφάλισαν δημογραφική κατανομή.

Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο μη αποκλειστικός θηλασμός, εκείνος δηλαδή που συνδυάστηκε με φόρμουλα, χυμούς ή άλλες τροφές, δεν παρείχε τα ίδια οφέλη με τον αποκλειστικό θηλασμό. Αυτό διευκρίνισε η αλλεργιολόγος Angela Hogan, MD, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άσθματος ACAAI, η οποία πρόσθεσε: «Το άσθμα περνάει από γενιά σε γενιά και σύμφωνα με το CDC, αν ένας γονέας έχει άσθμα, οι πιθανότητες να αναπτύξει και το παιδί είναι 3 με 6 φορές περισσότερες συγκριτικά με ένα παιδί που δεν έχει ασθματικό γονέα».

«Η μελέτη μας, που συνδέει τον χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος με τον μακροχρόνιο αποκλειστικό θηλασμό, έρχεται να ενισχύσει τις τρέχουσες συστάσεις θηλασμού», καταλήγει η δρ. Wilson.

 ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Χαρτσιώτης: «Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν ευθύνες για απόδραση κρατουμένου»

Χαρτσιώτης: «Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν ευθύνες για απόδραση κρατουμένου»

Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν κάποιες ευθύνες, που σίγουρα θα αποδοθούν, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σε σχέση με τη χθεσινή απόδραση υπόδικου από τις Κεντρικές Φυλακές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top