ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΚΥπΥ: Πάνω από 60.000 ασθενείς με σπάνια νοσήματα ζουν σήμερα στην Κύπρο

ΟΚΥπΥ: Πάνω από 60.000 ασθενείς με σπάνια νοσήματα ζουν σήμερα στην Κύπρο

Πάνω από 60.000 ασθενείς με σπάνια νοσήματα ζουν σήμερα στην Κύπρο, αναφέρει ο ΟΚΥπΥ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων στις 28 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι «οι ασθενείς είναι σπάνιοι και μοναδικοί, αλλά όχι μόνοι».

Σε ανακοίνωση σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα, ο ΟΚΥπΥ σημειώνει ότι η κλινική Γενετικής και η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ (ΝΑΜ ΙΙΙ) κατέχουν εξέχοντα ρόλο στην διάγνωση και αντιμετώπιση σπάνιων παθήσεων. Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι το 50% των σπάνιων εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, καθώς είναι συνήθως κληρονομικές και συχνά επιφέρουν χρόνια αναπηρία.

Σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ένα νόσημα θεωρείται σπάνιο όταν προσβάλει 5 στα 10.000 άτομα στην Κοινότητα, αναφέρει ο ΟΚΥπΥ, προσθέτοντας ότι συνολικά έχουν καταγραφεί παγκοσμίως γύρω στα 8.000 σπάνια νοσήματα και υπολογίζεται ότι περίπου 37.000.000 Ευρωπαίοι έχουν προσβληθεί από μία σπάνια ασθένεια. Στην Κύπρο οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις, ενδογενείς διαταραχές του μεταβολισμού, ενδοκρινολογικές παθήσεις κ.α.

Η Κλινική Γενετικής του ΝΑΜ ΙΙΙ, αναφέρει ο ΟΚΥπΥ, αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα σε ό,τι αφορά τη διάγνωση και θεραπεία των σπάνιων νοσημάτων, καθώς σε καθημερινή βάση συνεργάζεται με αξιόπιστα και αναγνωρισμένα διαγνωστικά κέντρα. Δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους οι γενετικές παθήσεις είναι πολυσυστηματικές, η Κλινική Γενετικής του ΝΑΜ ΙΙΙ αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή μεταξύ όλων των επαγγελματιών υγείας που δραστηριοποιούνται στην περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών, προσθέτει.

Η Παιδιατρική Κλινική του ΝΑΜ ΙΙΙ, χάριν στην πληθώρα υποειδικοτήτων που διαθέτει, σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, καθώς και τον υψηλό δείκτη υποψίας για σπάνια νοσήματα, τη συνεργασία των ειδικών και τη διασύνδεση με κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού, προσφέρει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση στους ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Κλινικής Γενετικής και της Παιδιατρικής Κλινικής του ΝΑΜ ΙΙΙ και ραντεβού παρέχονται στο ΕΔΩ ή στα τηλέφωνα 22405117 και 22405003.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top