ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το δίλημμα των νέων ζευγαριών: Αγορά ακινήτου ή ενοίκιο - Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση

Το δίλημμα των νέων ζευγαριών: Αγορά ακινήτου ή ενοίκιο - Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση

Μια σημαντική απόφαση καλούνται να λάβουν νεαρά ζευγάρια , τα οποία προσπαθούν να φτιάξουν το δικό τους σπιτικό, να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια , έχοντας μια στέγη.

Μια στέγη για την οποία μπαίνουν σε δίλημμα , μεταξύ ενοικίου ή αγοράς κατοικίας. Ποια είναι η καλύτερη απόφαση για ένα ζευγάρι;

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ),Γιώργος Μουσκίδης, ανέφερε ότι αρκετοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε μια τόσο σημαντική απόφαση για ένα ζευγάρι.

Η απόφαση εξαρτάται εξίσου τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και συναισθηματικής. Εξηγώντας ο κ.Γιώργος Μουσκίδης, υπενθύμισε την τάση του Κύπριου πολίτη από τα παλαιότερα χρόνια στο να κατέχει την κυριότητα στη δική του οικία. «Οι Κύπριοι μας αρέσει να έχουμε την δική μας κατοικία και να μας ανήκει το σπίτι μας».

Πέρα όμως από το συναισθηματικό κομμάτι, σημαντικό είναι το οικονομικό, το οποίο θα καθορίσει την δυνατότητα ενός ζευγαριού είτε για απόκτηση δικής του κατοικίας είτε την ενοικίαση.

Ο κ.Μουσκίδης τόνισε, πως στην εποχή μας, εάν δεν έχεις το ποσό για αγορά ενός σπιτιού, η διαδικασία είναι λίγο πιο δύσκολη, καθώς πλέον στις τραπεζικές διαδικασίες δανείου υπάρχει η προϋπόθεση προκαταβολής που κυμαίνεται συνήθως γύρω στο 20%. Ανάλογα την οικονομική κατάσταση του ατόμου και του οικονομικού ρίσκου σε δανεισμό η προκαταβολή μπορεί να αγγίξει και το 35%.

Τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα παρέχουν δανειοδότηση ίση με το 80% της αξίας της κατοικίας ή του διαμερίσματος που θα αγοραστεί. Το υπόλοιπο 20% θα πρέπει να το καταβάλει ο δανειολήπτης στον πωλητή για να αγοράσει το ακίνητο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το ζευγάρι πρέπει να έχει διαθέσιμο το υπόλοιπο ποσοστό σαν προκαταβολή. Δηλαδή: Αν το ακίνητο κοστίζει 100.000€ τότε η προκαταβολή πρέπει να είναι σχεδόν πάντα πάνω από 20.000€ για ένα δάνειο 80.000€.

Αυτό το στοιχείο της προκαταβολής, επηρεάζει εξίσου την απόφαση για αγορά σπιτιού. Εάν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα προκαταβολής , δηλαδή συνεισφοράς του ζευγαριού, τότε το σενάριο για αγορά οικίας μέσω δανείου είναι πιο δύσκολο. Ωστόσο , υπάρχει και η δυνατότητα, για υποθήκη ενός παλαιού ακινήτου της οικογένειας που μπορεί να διευκολύνει το στάδιο δανεισμού και του ποσοστού προκαταβολής.

Σύμφωνα με τον κ.Μουσκίδη, αξίζει να αναφερθεί ότι τα τραπεζικά ιδρύματα συνήθως δεν καλύπτουν μέσα από την δανειοδότηση το ΦΠΑ ή την επίπλωση του σπιτιού. Το πιο πάνω είναι ένα ακόμα στοιχείο το οποίο τα ζευγάρια θα πρέπει να λάβουν υπόψη πριν την απόφαση τους, καθώς θα χρειαστεί να έχουν προνοήσει ένα οικονομικό "μαξιλαράκι" για τα έξοδα αυτά.

Στην περίπτωση που το ζευγάρι μπορεί και έχει τη δυνατότητα προκαταβολής τότε θα πρέπει να εξετάσει ακόμα μια παράμετρο πριν αποφασίσει αν θα αγοράσει ή ενοικιάσει.

Ο νέος παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσει είναι το ύψος δόσης του δανείου σε σύγκριση με το μηναίο ενοίκιο. Είναι προσιτή η δόση σε σύγκριση με το ενοίκιο; Μπορεί το ζευγάρι να αποπληρώνει τη δόση ή το ενοίκιο με άνεση;

Εάν το ζευγάρι μπορεί με άνεση να αποπληρώνει τη δόση για αγορά, στη συνέχεια θα πρέπει να μελετήσει εάν στα 20-30 χρόνια που θα αποπληρώνει το δάνειο θα έχει περισσότερο συμφέρον οικονομικό από το να ενοικιάζει για 20-30 χρόνια ένα σπίτι.

Για παράδειγμα αν στα 20-30 χρόνια ανάλογα, το συνολικό ποσό που θα δοθεί για αγορά ( με δόσεις) είναι το ίδιο με το ποσό που θα δώσει σε ενοίκιο, τότε η πιο λογική κίνηση είναι η αγορά του σπιτιού. Το ζευγάρι καλείται να αποφασίσει τι έχει να κερδίσει και τι έχει να χάσει με την αγορά και ιδιοκτησία ενός σπιτιού με δόσεις και την ενοικίαση ενός σπιτιού στο πέρασμα των χρόνων.

Σύμφωνα με τον κ.Μουσκίδη, οι Κύπριοι προτιμούν να αγοράζουν ακίνητα σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι να ενοικιάζουν.

Σε ερώτηση εάν οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων απάντησε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων 80 χρόνων οι τιμές στα ακίνητα έχουν την τάση προς αύξηση παρά προς μείωση.

Μια,ωστόσο, εναλλακτική λύση για τα ζευγάρια που επιθυμούν να έχουν την ιδιοκτησία του ακινήτου και όχι να ζουν σε ενοίκιο, είναι η αγορά μεταχειρισμένου ακινήτου. Αυτή η επιλογή εμπεριέχει ρίσκο. Για αυτό προτείνεται πάντοτε αν υπάρχει πρόθεση για αγορά μεταχειρισμένου ακινήτου, ο αγοραστής (εάν δεν είναι καλός γνώστης εκτίμησης ακινήτων) να συμβουλεύεται πάντα αδειούχο κτηματομεσίτη, ο οποίος θα τον βοηθήσει να κατανοήσει την κατάσταση του ακινήτου, πιθανά προβλήματα οικοδομής αλλά και νομικά ζητήματα που πιθανόν προκύψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΤΑ: Ούτε κατάργηση, αλλά και ούτε πλήρης αποκατάσταση άμεσα – Ακούει κοινωνικούς εταίρους και παίρνει αποφάσεις ο Υπουργός Εργασίας

Χριστοδουλίδης: «Η πολιτική είναι μαραθώνιος» - Θα προετοιμάσει Υπουργούς για να τρέξουν μαζί σε αγώνα τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων

Έριξε ανοιξιάτικο χιόνι στο Τρόοδος – Δείτε βίντεο

Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι – Ο καιρός μέχρι την Τρίτη

Αυτά θα δούμε στο Netflix τον Μάρτιο – Όλες οι σειρές, ταινίες, ντοκιμαντέρ και παιδικά που ήρθαν και όλα όσα περιμένουμε – Δείτε trailer

Καταδίωξη βγαλμένη από… ταινία - Αστυνομικοί με άλογα κυνηγούν οδηγό επειδή μιλά στο τηλέφωνο – Δείτε βίντεο 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top