ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένουν στη σύσταση ειδικού Δικαστηρίου για τις εκποιήσεις τα κόμματα – Κατέθεσαν νέα πρόταση νόμου

Επιμένουν στη σύσταση ειδικού Δικαστηρίου για τις εκποιήσεις τα κόμματα – Κατέθεσαν νέα πρόταση νόμου

Στην κατάθεση νέας πρότασης νόμου, η οποία στην ουσία επαναφέρει το ζήτημα σύστασης ειδικού Δικαστηρίου για τις εκποιήσεις, αλλά και τα αξιόγραφα, κατέθεσαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του «περί Δικαστηρίων Νόμου», ώστε στη δικαιοδοσία επαρχιακού δικαστηρίου να υπαχθεί νέα ειδική δικαιοδοσία εκδίκασης διαφορών που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις ή αξιόγραφα.

Με την πρόταση νόμου, επιχειρείται η εισαγωγή νέου άρθρου στον υπό αναφορά Νόμο, σύμφωνα με το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο σε περιπτώσεις που ήθελε κρίνει αναγκαίο, θα δύναται να εκδίδει οδηγίες, ώστε ο Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου να ορίσει δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 28 αριθμό δικαστών, οι οποίοι εκδικάζουν εντός εύλογου χρόνου υποθέσεις σχετικά με:
• Διαφορές οι οποίες προκύπτουν μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτή αναφορικά με το χρεωστικό υπόλοιπο της πιστωτικής διευκόλυνσης, η οποία παρουσιάζει καθυστέρηση ή υπέρβαση και η οποία έχει τερματισθεί, καθώς και οποιαδήποτε άλλη διαφορά μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτή η οποία αφορά την πιστωτική διευκόλυνση, τις συναφείς εγγυήσεις ή/και εξασφαλίσεις.
• Πώληση ενυπόθηκου ακινήτων, το οποίο αποτελεί εξασφάλιση πιστωτικής διευκόλυνσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Μέρους VIA του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου», ή/και
• Τα αξιόγραφα πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία αποκτήθηκαν από τον Ιανουάριο του έτους 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2013.

Νοείται, με βάση το νέο άρθρο, πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει την εξουσία να αντικαθιστά ή να αναπληρώνει δικαστή, εφόσον τούτο καθίσταται αναγκαίο λόγω αιτιολογημένης απουσίας ή άλλου αιτιολογημένου κωλύματος αυτού.

Περαιτέρω, το νέο άρθρο προνοεί πως, ανεξαρτήτως των διατάξεων του Νόμου ή του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμου», Δικαστής ο οποίος ορίζεται με βάση τις προαναφερθείσες διατάξεις, ακούει και αποφασίζει επί οιουδήποτε θέματος σχετιζόμενου με διαφορά, η οποία προβλέπεται και πιο πάνω, σε οποιαδήποτε αγωγή ή αίτηση, περιλαμβανομένης έφεσης κατά οποιασδήποτε διαταγής, γνωστοποίησης ή απόφασης του Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών, σε σχέση με τις πιο πάνω διαφορές, ανεξαρτήτως του ποσού της επίδικης διαφοράς και της αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα, πάντα, με το νέο άρθρο, αίτηση ή έφεση η οποία καταχωρίζεται στο Επαρχιακό Δικαστήριο, δυνάμει των διατάξεων του Μέρους VIA του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμου», εξετάζεται και αποπερατώνεται εντός 60 ημερών από την καταχώρισή της.

Μέσω του νέου άρθρου, εισάγεται, επίσης, και εδάφιο το οποίο προβλέπει ότι Δικαστής που ορίζεται για χειρισμό των ανωτέρων διαφορών, παρακολουθεί σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο διοργανώνεται από τη Σχολή Δικαστών, δυνάμει των διατάξεων του «περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Σχολής Δικαστών Νόμου» ή αντίστοιχο πρόγραμμα.

Και μεταβατικές διατάξεις

Πέραν των πιο πάνω, στην πρόταση νόμου περιλαμβάνονται και μεταβατικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες, υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των διατάξεων της εν λόγω πρότασης νόμου, εάν κι εφόσον ψηφιστεί σε Νόμο, και οι οποίες αφορούν θέματα τα οποία προβλέπονται στο νέο άρθρο, θα παραπεμφθούν για συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας και έκδοση απόφασης ενώπιον των Δικαστών, νοουμένου ότι η ακρόαση της υπόθεσης δεν έχει αρχίσει, ενώ σε αντίθετη περίπτωση συνεχίζονται και αποπερατώνονται στο Δικαστήριο ενώπιον του οποίου αυτές εκκρεμούν.

Θα έχει την ίδια τύχη με άλλες παρόμοιες προτάσεις νόμου;

Σημειώνεται, πάντως, πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που είτε η Νομοθετική είτε η Εκτελεστική Εξουσία επιχειρούν τη σύσταση ειδικού Δικαστηρίου για τις εκποιήσεις και τα αξιόγραφα, αφού παρόμοιες προτάσεις νόμου ή και νομοσχέδια κατατέθηκαν και στο παρελθόν, χωρίς, ωστόσο να εξασφαλίζουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να ψηφιστούν σε Νόμο.

Σε ό,τι αφορά την νέα πρόταση νόμου, αξίζει να σημειωθεί πως για να περάσει από τη Βουλή και να ψηφιστεί σε Νόμο, θα πρέπει να εξασφαλίσει θετικές ψήφους είτε από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ είτε από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία για έγκρισή της.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την νέα Κυβέρνηση, εκτιμάται πως αυτή, πιθανότατα, δεν θα έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες και δεν αποκλείεται να ψηφιστεί σε Νόμο. Αυτό, όμως, θα ξεκαθαριστεί πλήρως κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και στις θέσεις που θα εκφράσουν τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top