Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει εκτάκτως την Παρασκευή (7/4), λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην Αίγυπτο, θα βρεθεί το νομοσχέδιο για δημιουργία εφαρμογής (application), μέσω της οποίας θα καταγράφονται οι τιμές των υπεραγορών σε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων κατανάλωσης.
Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, το νομοσχέδιο μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, έτυχε του νομοτεχνικού ελέγχου και είναι έτοιμο προς ψήφιση, με μία μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με την αρχική του μορφή.
Ειδικότερα, το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου προέβλεπε ότι θα συμμετείχαν υπεραγορές με ετήσιο κύκλο εργασιών 8 εκατομμυρίων ευρώ και άνω, ένα ποσό το οποίο μειώθηκε σημαντικά και πλέον στην πλατφόρμα θα είναι υπόχρεες να συμμετάσχουν όλες οι υπεραγορές με ετήσιο κύκλο εργασιών 2 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.
Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το ThemaOnline, υπόχρεες υποβολής δεδομένων τιμών, πέραν των υπεραγορών τροφίμων και/ή άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης («supermarkets»), θα είναι και όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις προϊόντων αρτοποιίας με κύκλο εργασιών άνω του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης οικονομικής περιόδου.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως, οι κωδικοί προϊόντων για τα οποία απαιτείται υποβολή δεδομένων τιμών, θα ορίζονται από τον Υπουργό Εμπορίου με διάταγμα το οποίο θα δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ενώ οι κωδικοί προϊόντων δύνανται να αναθεωρούνται περιοδικά με βάση τις πωλήσεις τους και τις εποχικές ανάγκες, κατόπιν σχετικής απόφασης του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.
Νοείται ότι κατά την περίπτωση αυτή, οι υπόχρεοι υποβολής δεδομένων τιμών προϊόντων, λαμβάνουν ηλεκτρονικά επικαιροποιημένη λίστα με όλους τους ισχύοντες κωδικούς προϊόντων.
Σύμφωνα, πάντως, με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, όπως αρχικά είχε ετοιμαστεί, οι υπόχρεοι υποβολής δεδομένων τιμών προϊόντων, θα υποβάλλουν δεδομένα τιμών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ η διασύνδεση των υπόχρεων υποβολής δεδομένων τιμών θα γίνεται μέσω ασφαλούς διαδικασίας, η οποία θα καθορίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.
Τονίζεται ότι, τα στοιχεία, τα οποία θα δηλώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, περιλαμβάνουν την επωνυμία, τον αριθμό φορολογικής ταυτότητας και τη διεύθυνση του υπόχρεου υποβολής δεδομένων τιμών.
Αναφορικά με τη δήλωση των προϊόντων, θα απαιτούνται τα εξής στοιχεία:
• ο κωδικός αριθμός προϊόντος
• το όνομα, με το οποίο το προϊόν παρουσιάζεται στο καρτελάκι στο ράφι
• η τιμή του προϊόντος, όπως αυτή παρουσιάζεται στο καρτελάκι στο ράφι
• η μέση τιμή πώλησης του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων και των προωθητικών ενεργειών προμηθευτών και
• η μοναδοποιημένη τιμή στη βασική μονάδα μέτρησης.
Με βάση, εξάλλου, τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, οι υπόχρεοι υποβολής δεδομένων τιμών θα οφείλουν να ενημερώνουν την πλατφόρμα, καθημερινά, το αργότερο μέχρι τις 10:00 π.μ., ή όπως αυτό καθορίζεται από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.
Σημειώνεται, τέλος, πως, η μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς και/ή ελλιπούς δήλωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, θα συνιστά παράβαση, η οποία επισύρει ποινή με τη μορφή του διοικητικού προστίμου ύψους από χίλια (1,000) έως πενήντα χιλιάδες (50,000) ευρώ, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών του υπόχρεου υποβολής δεδομένων τιμών κατά το αμέσως προηγούμενο της παράβασης έτος κατά περίπτωση και αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καύσιμα: Αναμένονται μειώσεις στα πρατήρια - Ζητούν συνάντηση με ΠτΔ οι Πρατηριούχοι
Μένει για άλλα έξι χρόνια η Λοττίδου - Στη Βουλή σήμερα για «ανάκριση»
Βόμβα στα γραφεία της ΣΕΚ στη Λεμεσό - Τοποθετήθηκε στην είσοδο του κτιρίου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Επιστρέφουν οι βροχές - Που και πότε αναμένονται - Αναλυτικά η πρόγνωση
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις