ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Η επέμβαση που μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο νόσου

Καρκίνος: Η επέμβαση που μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο νόσου

Η βαριατρική χειρουργική έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, κυρίως ως αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Πολλοί παχύσαρκοι ασθενείς παραπέμπονται πλέον από τους θεράποντες ιατρούς τους σε αυτή την επέμβαση, προκειμένου να μειώσουν το περιττό βάρος, που ενισχύει σημαντικά τον κίνδυνο για μια σειρά από σοβαρές παθήσεις, οι οποίες μπορούν δυνητικά να απειλήσουν σοβαρά την υγεία.

Αργότερα, ένα σύνολο επιστημονικών ερευνών ανέδειξε αυτή την επέμβαση ως ισχυρό σύμμαχο και κατά της μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, γεγονός που προσέθεσε αυτή την πάθηση στη λίστα με τις αιτίες για τις οποίες ένας ασθενής υποβάλλεται σε βαριατρική επέμβαση. Νέα ερευνητικά στοιχεία έρχονται να υποστηρίξουν ότι τα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής δεν εξαντλούνται σε όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Digestive Disease Week 2023, η βαριατρική επέμβαση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κατά περισσότερο από 50%.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 55.700 παχύσαρκων ασθενών, που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση, συγκρίνοντάς τα με ίσο αριθμό αρχείων ασθενών με παρόμοιες παθήσεις, οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν υποβληθεί σε επέμβαση. Όσοι οδηγήθηκαν στο νυστέρι είχαν υποβληθεί σε διάφορες επεμβάσεις, μεταξύ των οποίων η γαστρεκτομή, η γαστρική παράκαμψη και οι επεμβάσεις γαστρικού δακτυλίου. Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα συνυπολόγισε άλλους παράγοντες επιρροής, όπως το ιστορικό καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ, οι καρδιακές παθήσεις, οι ορμονικές θεραπείες και άλλες ασθένειες.

Οι μελετητές παρακολούθησαν τους επιλεγμένους ασθενείς για ένα διάστημα 10 ετών, διαπιστώνοντας ότι από όσους είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική, μόνο ένα 4% ανέπτυξε κάποιο τύπο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία σε έναν ορίζοντα δεκαετίας, σε αντίθεση με εκείνους που δεν είχαν μπει στο χειρουργείο, για τους οποίους το ίδιο ποσοστό «σκαρφάλωνε» στο 8,9%. Ειδικότερα, 2.206 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση ανέπτυξαν κάποιον τύπο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ενώ, μεταξύ των μη χειρουργηθέντων, ο αριθμός αυτός άγγιζε τους 4.960 ασθενείς.

«Οι ασθενείς οδηγούνται στη βαριατρική επέμβαση κυρίως αναζητώντας λύση στο περιττό βάρος και τα συνοδευτικά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη, όπως η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και ο διαβήτης», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Vibhu Chittajallu, γαστρεντερολόγος στο Case Western Reserve University and University Hospitals. «Αυτή η μελέτη αναδεικνύει ότι η σημαντική απώλεια βάρους που σχετίζεται με τη βαριατρική χειρουργική μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση και κατά του σχηματισμού καρκίνου. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η βαριατρική χειρουργική επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά τα νέα σημαντικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι είναι μια ενδιαφέρουσα προοπτική, που χρήζει περαιτέρω μελέτης».

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top