LIKE ONLINE

Φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία; Τι δείχνει μελέτη του Χάρβαρντ

Φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία; Τι δείχνει μελέτη του Χάρβαρντ

Είναι δύσκολο να βρεις αποδείξεις για το τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, αλλά υπάρχει μια διαχρονική έρευνα που εξετάζει την ευτυχία από τη δεκαετία του 1930 -και μετά από δεκαετίες έρευνας, τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν σε ένα νέο βιβλίο, το «The Good Life».

Η μελέτη του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη ενηλίκων, με επικεφαλής τους καθηγητές Robert Waldinger και Marc Schulz, μελέτησε τους ίδιους 700 ανθρώπους και τις οικογένειές τους με την πάροδο του χρόνου για να καθορίσει τι κάνει τους ανθρώπους να είναι ευτυχισμένοι. Έκαναν χιλιάδες ποιοτικές ερωτήσεις καθώς και εκατοντάδες ποσοτικές μετρήσεις υγείας, από σαρώσεις εγκεφάλου έως αιμοληψίες, όπως αναφέρει το Forbes.

Στη δεκαετία του 1930, οι συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν ήταν είτε άνδρες φοιτητές του Χάρβαρντ είτε μια ομάδα αγοριών από ένα προάστιο χαμηλού εισοδήματος της Βοστώνης. Κάθε πέντε χρόνια έδιναν ιατρικές πληροφορίες και κάθε δύο χρόνια απαντούσαν σε λεπτομερείς ερωτήσεις. Οι σύζυγοι και τα παιδιά τους εντάχθηκαν αργότερα στη μελέτη, η οποία παρακολούθησε αυτή την ομάδα μέσω της εργασίας, του γάμου, του διαζυγίου, ακόμη και του θανάτου -25 συμμετέχοντες άφησαν το μυαλό τους στη μελέτη μετά τον θάνατό τους.

Ο Waldinger είναι ο τέταρτος επικεφαλής του έργου κατά τη διάρκεια της ζωής του. Λέει: «Μάθαμε ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι κάτι που μπορούν να επιτύχουν -αν αγοράσουν αυτό το σπίτι ή λάβουν προαγωγή ή χάσουν αρκετά κιλά, τότε η ευτυχία θα ακολουθήσει. Ενεργούμε σαν να είναι ένας προορισμός στον οποίο θα φτάσουμε αν σημειώσουμε τα σωστά πλαίσια, αλλά τα δεδομένα δείχνουν πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Και αυτό είναι καλό, καθώς η ικανοποίηση δεν είναι πλέον κάτι απρόσιτο, αλλά κατ' εξοχήν εφικτό για όλους μας».

Αποδεικνύεται ότι τα χρήματα δεν κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους, ούτε η κοινωνική θέση ή η κατάταξή σου. Είναι κυρίως οι σχέσεις και οι συνδέσεις που οδηγούν στους πιο ικανοποιημένους ανθρώπους. Είτε αυτά είναι με τη μορφή φιλιών, κλαμπ βιβλίων, ρομαντικών δεσμών, εκκλησιαστικών ομάδων, αθλητικών συνεργατών ή συναδέλφων, τα άτομα με τους ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς και διασυνδέσεις στα 50 τους ήταν στην καλύτερη κατάσταση στα 80 τους.

Πηγή: iefimerida.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top