Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Δεν καλύπτονται όλες οι παραλίες μας με ναυαγοσώστες» - Η εισήγηση για νόμο και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν

«Δεν καλύπτονται όλες οι παραλίες μας με ναυαγοσώστες» - Η εισήγηση για νόμο και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Ήδη κάποιοι πολίτες ξεκίνησαν τα μπάνια στη θάλασσα, παρότι ο καιρός ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί σε συγκεκριμένο κλίμα και θερμοκρασία.

Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, είναι σημαντική η ύπαρξη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις περισσότερες αν όχι όλες τις προσβάσιμες παραλίες του νησιού, ώστε να υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση οποιωνδήποτε περιστατικών κινδύνου.

Η πρόληψη και ασφάλεια των λουόμενων πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε μια χώρα η οποία χαρακτηρίζεται και ως τουριστικός προορισμός.

«Δεν καλύπτονται όλες οι παραλίες μας με ναυαγοσώστες...υπάρχει βελτίωση χρόνο με το χρόνο»

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, Πόλυς Παλλήκαρος αναφέρει στο ThemaOnline ότι, «δεν καλύπτονται όλες οι παραλίες μας με ναυαγοσώστες, ωστόσο γίνονται προσπάθειες από το αρμόδιο Υπουργείο για να καλυφθούν».

Ο κ.Παλλήκαρος όπως εξήγησε, ο κλάδος της ναυαγοσωστικής αποτελεί ένα επάγγελμα εποχιακό. «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον να ακολουθήσει κάποιος αυτό το επάγγελμα, διότι δεν είναι μόνιμη εργασία».

Το γεγονός ότι είναι εποχιακή εργασία, οδήγησε τους αρμόδιους να προσπαθήσουν να βρουν κάποιες λύσεις, δημιουργώντας κλιμακωτές θέσεις. «Κάποιοι είναι ολόχρονοι, κάποιοι οκτάμηνοι, κάποιοι εξάμηνοι και κάποιοι τρίμηνοι».

Τόνισε ότι, υπάρχουν κριτήρια για να εργοδοτηθεί κάποιος ως ναυαγοσώστης. «Πρέπει να έχει από το τρίτο δίπλωμα της Ομοσπονδίας και πάνω για να δικαιούται να εργοδοτηθεί».

Ποιες παραλίες καλύπτονται με ναυαγοσώστες;

«Όλες οι παραλίες που έχουν την γαλάζια σημαία είναι αναγκασμένες να έχουν ναυαγοσώστες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής στην Κύπρο.

Παρότι το ιδανικό θα ήταν να καλύπτονται όλες οι παραλίες του νησιού, εντούτοις λόγω έλλειψης ναυαγοσωστών, καλύπτονται τουλάχιστον εκείνες οι οποίες έχουν πρόσβαση και προσφέρουν κρεβατάκια ή έχουν καφετέριες κοντά, διευκρίνισε ο κ. Παλλήκαρος.

«Είναι αδιανόητο για εμάς να υπάρχει παραλία με κρεβατάκια και να μην υπάρχει ναυαγοσώστης», σχολίασε στη συνέχεια ενώ έδωσε έμφαση στην επέκταση του ωραρίου των ναυαγοσωστών. «Υπάρχει βελτίωση χρόνο με το χρόνο. Σε κάποιες παραλίες επεκτάθηκαν τα ωράρια από τις 8:00 το πρωί έως τις 19:00 το βράδυ. Ωστόσο έχουμε πρόβλημα με την εξασφάλιση μηχανικών μέσων διάσωσής, δηλαδή jet ski, τα οποία δεν είναι αρκετά και δεν καλύπτουν τις παραλίες που πρέπει».

Όπως αποκάλυψε ο κ. Παλλήκαρος, η Ομοσπονδία είχε ενημερωθεί ότι έχει γίνει μια παραγγελία jet ski από το κράτος, ωστόσο ακόμα δεν έχουν λάβει νέα ενημέρωση για την εξέλιξη της παραγγελίας και σε ποιο στάδιο βρίσκεται.

«Θα έπρεπε να υπάρχει νόμος να αναγκάζει τον λουόμενο να υπακούει τις οδηγίες του ναυαγοσώστη»

Σύμφωνα με τον κ. Παλλήκαρο, σημαντικό είναι οι πολίτες να ακολουθούν και να τηρούν τους κανόνες ασφάλειας όταν βρίσκονται στις παραλίες.

Υπογράμμισε προβληματισμένος το γεγονός ότι θα έπρεπε «να υπάρχει νόμος ο οποίος να αναγκάζει τον λουόμενο να υπακούει τις οδηγίες του ναυαγοσώστη», ώστε να μειωθούν τα περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές μέσα στο νερό ή στις παραλίες.

Ο κ. Παλλήκαρος δίνοντας έμφαση στις προσπάθειες των ναυαγοσωστών να συμβουλεύουν τους λουόμενους, ανέδειξε ένα σημαντικό εμπόδιο με το οποίο βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι.  Παρότι όπως αναφέρει, μπορεί ένας ναυαγοσώστης να «συμβουλέψει ή να βγάλει κόκκινη σημαία σε μια παραλία» αυτό από μόνο του δεν καθίσταται αρκετό για να εμποδίσει τον πολίτη να μπει στη θάλασσα, καθώς «δεν είναι παράνομος»«Αποτέλεσμα είναι μέσα από τέτοιες συνθήκες (άσχημες καιρικές) να καλούμαστε να βγάζουμε κόσμο από τη θάλασσα»

Επιτήρηση παιδιών στις παραλίες

Ένα ακόμα σοβαρό θέμα έθιξε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, το οποίο αφορά την επιτήρηση των παιδιών στις παραλίες.

Όπως σχολίασε, ο ρόλος του ναυαγοσώστη στην παραλία είναι η προστασία των λουόμενων και όχι να είναι φροντιστής - νηπιαγωγός. Όπως χαρακτηριστικά είπε «ο ναυαγοσώστης δεν είναι kindergarten. Κάθε χρόνο έχουμε αρκετά περιστατικά με παιδιά. Επειδή υπάρχει ναυαγοσώστης δεν σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους χωρίς επίβλεψή ή να θεωρούν ότι είναι "δουλειά" του ναυαγοσώστη να τα προσέχει»Οι γονείς θα πρέπει να έχουν την κύρια επίβλεψη των παιδιών τους κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην παραλία.

Επίσης ο κ. Παλλήκαρος, εξήγησε ότι «ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι τα παιδιά μέχρι δυο χρονών δεν αντιδρούν όταν πνίγονται. Δε θα ακούσεις το μωρό να φωνάξει. Δεν θα το ακούσεις να πλατσουρίσει ή να αντιδρά. Θα πνιγεί αθόρυβα». Για αυτό και συστήνει την ιδιαίτερη προσοχή των γονέων ως προς την επίβλεψη των παιδιών τους στις παραλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τώρα που κάνει κρύο, πόσα κοστίζουν τα καυσόξυλα; - Οι φθηνότερες και ακριβότερες τιμές - Δείτε από που να τα προμηθευτείτε

Τροχαίο στη Λευκωσία: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο - Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο

Υπ.Μεταφορών: Οι 7 αποφάσεις μετά από τη φωτιά στο σχολικό - Τα μέτρα που θα επηρεάσουν τις διακινήσεις μαθητών

Οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και κατέληξε πάνω σε μνήμα – Προκάλεσε ζημιές – Δείτε φωτογραφίες

Νέα άφιξη παράτυπων μεταναστών στο Κάβο Γκρέκο

Ελεγκτική Υπηρεσία: Επανέρχεται στο θέμα μεταφοράς παιδιών του ΠτΔ - «Αυτό αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο»Υπ.Μεταφορών: Οι 7 αποφάσεις μετά από τη φωτιά στο σχολικό - Τα μέτρα που θα επηρεάσουν τις διακινήσεις μαθητών

Υπ.Μεταφορών: Οι 7 αποφάσεις μετά από τη φωτιά στο σχολικό - Τα μέτρα που θα επηρεάσουν τις διακινήσεις μαθητών

Την 1/12/2023 και την 2/12/2023 έγιναν συσκέψεις σχετικά με το συμβάν της 1/12/2023, κατά το οποίο ξέσπασε φωτιά στη μηχανή του λεωφορείου που μετέφερε μαθητές από μη εξακριβωμένους ακόμη λόγους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top