ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση του δολαρίου και προσδοκίες για σταθεροποίηση των επιτοκίων από τη Fed

Πτώση του δολαρίου και προσδοκίες για σταθεροποίηση των επιτοκίων από τη Fed

Το δολάριο έπεσε σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων τη Τετάρτη, μετά τα δεδομένα που έδειξαν ασθενέστερες από το αναμενόμενο τιμές παραγωγού και καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενισχύοντας την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν θα αυξήσει τα επιτόκια αργότερα την Τετάρτη.

Το γιουάν της Κίνας έχασε έδαφος και έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών μετά τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας και καθώς αυξάνονται οι εικασίες για περισσότερα κίνητρα προκειμένου να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη μετά τον COVID-19.

Αναμένεται ευρέως ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα σε εύρος από 5,0% έως 5,25% αργότερα την Τετάρτη.

Στο τέλος της πρωινής συνεδρίασης, ο δείκτης του δολαρίου, που μετρά την απόδοση του αμερικανικού νομίσματος έναντι άλλων έξι νομισμάτων, έπεσε κατά 0,5% στις 102,79 μονάδες, μετά που άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Μαΐου στις 102,78 μονάδες.

Υποστηρίζοντας τις προσδοκίες της αγοράς, μια έκθεση έδειξε ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, με τον ετήσιο πληθωρισμό του τομέα να είναι ο μικρότερος των τελευταίων σχεδόν 2,5 ετών.

Αυτό ακολούθησε τα αδύναμα δεδομένα τιμών καταναλωτή την Τρίτη, τα οποία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, μετά από αύξηση 0,4% τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,0% τον Μάιο, η μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Μάρτιο του 2021, μετά από αύξηση 4,9% τον Απρίλιο.

Ο δείκτης του δολαρίου κατευθυνόταν προς τη μεγαλύτερη πτώση δύο διαδοχικών εβδομάδων από το τέλος Μαρτίου, έχοντας χάσει περίπου 1,2% της αξίας του σε αυτό το διάστημα, καθώς έχει κυριαρχήσει η άποψη μεταξύ των επενδυτών ότι ενώ η Fed μπορεί να είναι κοντά στο τέλος του τρέχοντος κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων, άλλες κεντρικές τράπεζες μπορεί να συνεχίσουν τις αυξήσεις.

Ο κεντρικές τράπεζας Αυστραλίας και Καναδά την περασμένη εβδομάδα παρουσίασαν αιφνιδιαστικές αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η οι πιθανότητες η Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε άνοδο μισής μονάδας κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα έχουν φτάσει στο 20% μετά τα σοκαριστικά στοιχεία για την αύξηση των μισθών την Τρίτη.

Το ευρώ υποχωρούσε σταθερά σε χαμηλά δυόμιση μηνών στα τέλη Μαΐου ενώ πρόσφατα σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοινώνει την απόφασή της για τα επιτόκια την Πέμπτη και αναμένεται ευρέως μια αύξηση 0,25 μονάδων, φτάνοντας στο 3,50%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Νέα υπόθεση ψευτογιατρών: Ξεγέλασαν 83χρονη και της απέσπασαν 650 ευρώ - Συνελήφθη 61χρονος

Τον «έκαψε» μαρτυρία - 16χρονος συνελήφθη για έξι υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών στη Λευκωσία

Σε κρίσιμη κατάσταση 52χρονος μετά από τροχαίο στην επαρχία Αμμοχώστου - Προσέκρουσε σε δέντρο και ακινητοποιήθηκε



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top