ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης»

ΠτΔ: «Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης»

Τον χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην 42η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών ανέγνωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου.

Δείτε αυτούσια την ομιλία:

«Κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόκληση του Προέδρου και των μελών της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών για να χαιρετίσω την Ετήσια Γενική σας Συνέλευση.

Συγχαίρω την Οργάνωσή σας και εκφράζω την εκτίμησή μου για τη διαχρονική προσφορά της προς τους συμπολίτες μας με οπτική αναπηρία και για το πλούσιο έργο, το οποίο επιτελεί σε όλους τους τομείς που αφορούν τη ζωή τους.

Αναμφισβήτητα, τα άτομα με οπτική αναπηρία στην Κύπρο έχουν το δικαίωμα για ισότιμη και ενεργό συμμετοχή στην κοινωνική ζωή του τόπου μας. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει ευκαιρίες και εφόδια ώστε να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Κι αυτό αναδεικνύεται μέσα από την Πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία για το 2018-2028, καθώς και από τα τριετή Εθνικά Σχέδια Δράσης που συγκεντρώνουν και αποτυπώνουν όλες τις δράσεις, όλων των κρατικών υπηρεσιών, που εξυπηρετούν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τα άτομα με αναπηρίες. Σκοπός των δράσεων που προωθούνται είναι να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες τάσεις και πρακτικές προσέγγισης της αναπηρίας, έχοντας υπόψη τις διεκδικήσεις των άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών, στο πλαίσιο των εκάστοτε δυνατοτήτων και πόρων του κράτους.

Για την ενδυνάμωση των ατόμων με οπτική αναπηρία και τη διευκόλυνση της ζωής τους, εξαιρετικά σημαντικά εφόδια αποτελούν η μηνιαία χορηγία τυφλών που λαμβάνουν περίπου 2.000 άτομα, το μηνιαίο επίδομα διακίνησης, το αναπηρικό επίδομα για τους λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η επιχορήγηση κατ’ οίκον φροντίδας, η επιχορήγηση αγοράς αυτοκινήτου, η επιχορήγηση της αγοράς τεχνικών μέσων και εξοπλισμού υποστηρικτικής τεχνολογίας.

Η ενδυνάμωση επίσης της Οργάνωσής σας για να παρέχει η ίδια υπηρεσίες προς τα μέλη της, συμπληρώνοντας τον ρόλο του κράτους, επιτυγχάνεται μέσω της επιχορήγησης διαφόρων προγραμμάτων. Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, μέσω της παροχής χορηγίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες εργοδοτεί κοινωνικούς συνοδούς για την εξυπηρέτηση των τυφλών σε όλες τις πόλεις. Μέσω των προγραμμάτων αυτών επωφελούνται πέραν των 750 μελών της Οργάνωσής σας, οι οποίοι, με τις υπηρεσίες του συνοδού διευκολύνονται και ενθαρρύνονται όχι μόνο για εξυπηρέτηση τους σε υπηρεσίες, αλλά και γενικότερα για διακίνηση, δραστηριοποίηση, κοινωνικοποίηση, συμμετοχή και ενσωμάτωση.

Για την ένταξη στην απασχόληση, ο Νόμος περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα έχει δώσει την ευκαιρία σε δεκάδες άτομα με οπτική αναπηρία που διέθεταν τα απαιτούμενα προσόντα να διοριστούν στο Δημόσιο. Ευκαιρίες για εργοδότηση στον ιδιωτικό τομέα δόθηκαν επίσης μέσω των Σχεδίων Παροχής Κινήτρων σε Επιχειρήσεις για Εργοδότηση Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και μέσω του Σχεδίου Επιχορήγησης Μικρών Μονάδων για Αυτοεργοδότηση, σε οποιοδήποτε βιώσιμο επαγγελματικό τομέα.

Στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ήδη η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών πρωτοπορεί με τη διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων που ενημερώνουν και προετοιμάζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία να καλλιεργήσουν την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας, ώστε με τη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου που αναμένουμε φέτος, να είναι έτοιμοι να ενταχθούν ή να ιδρύσουν τις δικές τους κοινωνικές επιχειρήσεις.

Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται σε πλήρη συνέργεια με τις δράσεις του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και του Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται και βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη από εμπειρογνώμονες για τον σχεδιασμό εργαλείων επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής, που θα ενδυναμώσουν τα άτομα με αναπηρίες να ενταχθούν στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Η Κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που σε συνδυασμό με οικονομικά και άλλα κίνητρα αλλά και υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικής θα αποτελούν ένα νέο πλαίσιο ευκαιριών επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με οπτικές ή άλλες αναπηρίες.

Στον τομέα της υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση, η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών λειτουργεί κατοικία υποστηριζόμενης διαβίωσης, παρέχοντας υποστηρικτικές υπηρεσίες φροντίδας, ψυχαγωγίας, συνοδείας, ψυχολογικής στήριξης και κοινωνικοποίησης. Στόχος η διαρκής εξέλιξη και πρόοδος των ενοίκων, η ενίσχυση των κοινωνικών και άλλων τους δεξιοτήτων, η περαιτέρω εκπαίδευση και ανάπτυξή τους με βάση τα ταλέντα και τις προτιμήσεις τους, η βελτίωση και η διατήρηση ενός υψηλού επίπεδου ποιότητας της ζωής τους.

Συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση της πλήρους ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες στο κοινωνικό γίγνεσθαι και τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, με νέες υπηρεσίες όπως του Προσωπικού Βοηθού και του Συμβούλου, στη βάση των αρχών και αξιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης επιδιώκουμε ακόμα τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων νομοθεσιών και την υιοθέτηση νέων νομοθεσιών, όπως για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης λήψης αποφάσεων ή υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση.

Προσβλέπουμε στην εποικοδομητική συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών και των οργανώσεων, τις οποίες θεωρούμε πολύτιμους συμβούλους. Η άποψη των άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών είναι η πρώτη που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, για κάθε κρατική δράση.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμα μια φορά την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών για τον καθοριστικό της ρόλο στην προστασία και την προάσπιση των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με οπτική αναπηρία, καθώς και στην εμπέδωση της πραγματικής έννοιας της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη Συνέλευσή σας και στο έργο σας»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top