ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόσα κοστίζουν στο κράτος οι 30 Σύμβουλοι της Κυβέρνησης και της Προέδρου της Βουλής – Ποιοι Υπουργοί δεν προσέλαβαν ούτε ένα

Πόσα κοστίζουν στο κράτος οι 30 Σύμβουλοι της Κυβέρνησης και της Προέδρου της Βουλής – Ποιοι Υπουργοί δεν προσέλαβαν ούτε ένα

Τριάντα συνολικά Σύμβουλους φαίνεται πως εργοδοτούν τα μέλη της Κυβέρνησης και η Πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία και διενήργησε σχετικό έλεγχο.

Με βάση τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δύο Σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και δύο Σύμβουλοι της Υφυπουργού Ναυτιλίας, Μαρίνας Χατζημανώλη, δεν πληρούν το κριτήριο της κατοχής πανεπιστημιακού τίτλου, κι ως εκ τούτου η εργοδότησή τους είναι παράνομη.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργοδοτεί οκτώ συνολικά Συμβούλους, οι Υπουργοί Άμυνας, Γεωργίας και Εσωτερικών, καθώς και οι Υφυπουργοί Έρευνας, Ναυτιλίας και Κοινωνικής Πρόνοιας από δύο, και οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Ενέργειας, Παιδείας, Μεταφορών και Υγείας, και οι Υφυπουργοί Τουρισμού και Πολιτισμού από ένα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών, μαζί με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, φαίνεται ότι δεν εργοδοτούν κάποιο Σύμβουλο, τουλάχιστον, για την ώρα.

Σε ό,τι αφορά την Πρόεδρο της Βουλής, η Αννίτα Δημητρίου εργοδοτεί τρεις Συμβούλους.

Οι ετήσιοι μισθοί

Όσον αφορά, δε, το συνολικό κόστος, βάσει των ίδιων στοιχείων, για τους Συμβούλους των μελών της Κυβέρνησης και της Προέδρου της Βουλής, ανέρχεται στις 952.432 ευρώ ετησίως, με τους μισθούς τους να κυμαίνονται από 14.200 ευρώ και να φθάνουν τις 56.500 ευρώ, με την μεγάλη πλειοψηφία των Συμβούλων να αμείβεται με 31.000 ευρώ ετησίως.

Αναλυτικότερα:

  • Οι οκτώ Σύμβουλοι του Προέδρου Χριστοδουλίδη λαμβάνουν ετήσιο μισθό ύψους: 35.700 ευρώ, 28.560 ευρώ, 28.560 ευρώ, 42.840 ευρώ, 27.500 ευρώ, 17.136 ευρώ, 21.420 ευρώ και 14.280 ευρώ.
  • Οι Σύμβουλοι της Προέδρου της Βουλής λαμβάνουν ετήσιο μισθό ύψους 31.000 ευρώ, 56.500 ευρώ και 56.500 ευρώ.
  • Οι δύο Σύμβουλοι του Υπουργού Άμυνας λαμβάνουν ετήσιο μισθό 31.000 ευρώ έκαστος.
  • Οι δύο Σύμβουλοι του Υπουργού Γεωργίας λαμβάνουν μισθό 21.000 ευρώ και 27.000 ευρώ τον χρόνο.
  • Οι δύο Σύμβουλοι του Υπουργού Εσωτερικών λαμβάνουν ετήσιο μισθό 30.000 ευρώ έκαστος.
  • Οι δύο Σύμβουλοι του Υφυπουργού Έρευνας λαμβάνουν ετήσιο μισθό ύψους 26.000 ευρώ και 36.000 ευρώ.
  • Οι δύο Σύμβουλοι της Υφυπουργού Ναυτιλίας λαμβάνουν ετήσιο μισθό 31.000 ευρώ έκαστος.
  • Οι δύο Σύμβουλοι της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας λαμβάνουν ετήσιο μισθό 31.000 ευρώ έκαστος.
  • Ο Σύμβουλος της Υπουργού Δικαιοσύνης λαμβάνει ετήσιο μισθό 31.000 ευρώ.
  • Ο Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας λαμβάνει ετήσιο μισθό 30.000 ευρώ.
  • Ο Σύμβουλος της Υπουργού Παιδείας λαμβάνει ετήσιο μισθό 32.000 ευρώ.
  • Ο Σύμβουλος του Υπουργού Μεταφορών λαμβάνει ετήσιο μισθό 35.700 ευρώ.
  • Ο Σύμβουλος της Υπουργού Υγείας λαμβάνει ετήσιο μισθό 33.000 ευρώ.
  • Ο Σύμβουλος του Υφυπουργού Τουρισμού λαμβάνει ετήσιο μισθό 36.000 ευρώ.
  • Ο Σύμβουλος του τέως Υφυπουργού Πολιτισμού με βάση τη σύμβαση εργοδότησής του θα λάμβανε ετησίως το ποσό των 38.556 ευρώ.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η Κυβέρνηση, οι απολαβές που θα καταβάλλονται σε Σύμβουλο-Συνεργάτη με τη ψήφιση της νομοθεσίας, δεν θα μπορεί να είναι λιγότερες των 25.000 ευρώ.

Δεν εξάντλησαν όλο το κονδύλι

Υπενθυμίζεται, επίσης, πως, σύμφωνα με προηγούμενα ρεπορτάζ του ThemaOnline, για το 2023 έχει συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό ποσό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζεται να καλύψει τις απαιτούμενες δαπάνες για πρόσληψη των Συνεργατών/Συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των Υφυπουργών.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει στη διάθεσή του μέχρι και 250.000 ευρώ για κάλυψη της αμοιβής των ειδικών συμβούλων – συνεργατών τόσο του ιδίου όσο και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, καθώς και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Την ίδια ώρα, ποσό μέχρι 65.000 ευρώ θα έχουν στη διάθεσή τους οι Υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών, ενώ μέχρι 62.000 ευρώ θα έχουν στη διάθεσή τους οι 5 Υφυπουργοί Έρευνας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Ναυτιλίας, όπως επίσης και οι Υπουργοί Άμυνας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Ενέργειας, Εργασίας, Εξωτερικών και Παιδείας.

Σε αντίθεση, δε, με τους υπόλοιπους Υπουργούς, ο Υπουργός Οικονομικών έχει στη διάθεσή του ποσό μέχρι και 142.000 ευρώ για πρόσληψη ειδικών Συμβούλων/Συνεργατών, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως το αντίστοιχο κονδύλι για την Υπουργό Υγείας δεν ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top