ΔΙΕΘΝΗ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι διοργανωτές παρακολουθούν στενά την κλιματική αλλαγή

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι διοργανωτές παρακολουθούν στενά την κλιματική αλλαγή

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην κλιματική αλλαγή, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Παρίσι 2024, Τόνι Εστανγκέ, καθώς τμήματα της Ευρώπης βιώνουν και πάλι ακραίους καύσωνες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), ο καύσωνας που πλήττει το βόρειο ημισφαίριο θα ενταθεί αυτή την εβδομάδα και οι θερμοκρασίες στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Παραμένουμε πολύ, πολύ προσεκτικοί στις προβλέψεις θερμοκρασίας», δήλωσε ο Εστανγκέ, τρεις φορές Ολυμπιονίκης και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Παρίσι 2024.

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τον αθλητισμό;

Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες στη νότια και ανατολική Ευρώπη συνέπεσαν με πυρκαγιές από την Ελλάδα έως τις ελβετικές Άλπεις και τις θανατηφόρες πλημμύρες στην Ινδία και τη Νότια Κορέα, αναδεικνύοντας και πάλι τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ δήλωσε ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν την οργάνωση του αθλητισμού παγκοσμίως.

«Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα χειμερινά αθλήματα … επειδή εκεί είναι ήδη πιο προφανές, αλλά ισχύει επίσης και για τα θερινά αθλήματα», δήλωσε ο Μπαχ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης.

Πάντως, η ΔΟΕ μοιράζεται τα διδάγματα του παρελθόντος με την οργανωτική επιτροπή Παρίσι 2024, πρόσθεσε ο Μπαχ.

«Στο Τόκιο είχε πολύ υγρασία. Τα μέτρα μετριασμού της ζέστης λειτούργησαν καλά», είπε.

Το Παρίσι είναι ευάλωτο κατά τη διάρκεια καύσωνα

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας θα μπορούσαν να σπάσουν τις επόμενες ημέρες, προειδοποίησε ο WMO. Το προηγούμενο ευρωπαϊκό ρεκόρ, 48,8 βαθμοί Κελσίου, καταγράφηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021. Το 2019 η Γαλλία κατέγραψε 46 βαθμούς Κελσίου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα διεξαχθούν ως επί το πλείστον στο Παρίσι και γύρω από αυτό. Ωστόσο ορισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν πιο μακριά από την πρωτεύουσα, όπως η ιστιοπλοΐα που θα διεξαχθεί στα ανοικτά της Μασσαλίας.

Η γαλλική πρωτεύουσα είναι η πιο ευάλωτη στην Ευρώπη όσον αφορά τους καύσωνες, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικού «The Lancet». Ο πληθυσμός της αντιμετωπίζει τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καύσωνα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2050, οι θερμοκρασίες στο Παρίσι θα μπορούσαν να αγγίξουν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Θα χρειαστεί να αναβληθούν αθλητικές εκδηλώσεις λόγω της ζέστης;

Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την προσαρμογή των προγραμμάτων σε περίπτωση ακραίας ζέστης, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή τοποθεσίας, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του Παρίσι 2024.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ένα σενάριο όπου η ιστιοπλοΐα δεν θα γινόταν στη Μασσαλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια του καύσωνα την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια δοκιμή ιστιοπλοΐας χωρίς να προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Ωστόσο οι γιατροί προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top