ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπαράζ εντάσεων για το Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων - Σε σοβαρό κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του

Μπαράζ εντάσεων για το Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων - Σε σοβαρό κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του

Νέο μέτωπο ενστάσεων άνοιξε όσον αφορά το Αποχετευτικό Σύστημα Κοκκινοχωρίων, αυτή τη φορά από την κοινότητα Αυγόρου, γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει νέες καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου.

Οι ενστάσεις προέρχονται από ιδιώτη, ο οποίος δεν συγκατατίθεται με την απαλλοτρίωση τεμαχίου του για σκοπούς ανέγερσης αντλιοστασίου, καθώς και από το κοινοτικό συμβούλιο, το οποίο διαφωνεί στην χωροθέτηση του αντλιοστασίου στην οδό Καρύων.

Το Κ.Σ. Αυγόρου διαμήνυσε ότι έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τα αρμόδια τμήματα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποδέχεται την κατασκευή αντλιοστασίου στην οδό Καρύων, υιοθετώντας τις ενστάσεις κατοίκων και καταστηματαρχών της περιοχής.

Την ίδια ώρα, όπως πληροφορούμαστε, το κοινοτικό συμβούλιο βρίσκεται εν’ αναμονή της απάντησης του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και του αρμόδιου υπουργείου για το θέμα που προκύπτει, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση.

Το σίγουρο είναι πως η ένσταση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αυγόρου δεν πρόκειται να αποσυρθεί, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί προηγουμένως συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για να συζητηθεί το θέμα και να βρεθεί λύση.

Παράλληλα, το Κ.Σ. Αυγόρου ενδέχεται να θέσει θέμα αντισταθμιστικών μέτρων προκειμένου να αποσυρθούν οι ενστάσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιοπετρίου, το οποίο πρώτο είχε εκφράσει διαφωνίες και αντιδράσεις αναφορικά με την χωροθέτηση αντλιοστασίου λυμάτων εντός των ορίων του.

Ο κίνδυνος

Πάντως, η ουσία είναι πως οι πιο πάνω εξελίξεις θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Αποχετευτικού Συστήματος Κοκκινοχωρίων, ιδιαίτερα σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί σύντομα η χρυσή φόρμουλα στο θέμα της κοινότητας Αυγόρου.

Το ζήτημα τέθηκε κι ενώπιον του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων, καθότι τα χρονικά περιθώρια για ολοκλήρωση του έργου άρχισαν να γίνονται ασφυκτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΥ κάνει αγώνα δρόμου για ολοκλήρωση του υπό κατασκευή σταθμού επεξεργασίας λυμάτων, ώστε το σύστημα να

λειτουργήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αφού εγκυμονεί ο κίνδυνος να χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ εάν δεν τηρηθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Το έργο (Β΄ φάση) περιλαμβάνει τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων (ΣΕΛ) Άχνας μέγιστης δυναμικότητας 10.644 m3 την ημέρα, ο οποίος θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, τη δεξαμενή έκτακτης ανάγκης, δύο δεξαμενές μακροπρόθεσμης αποθήκευσης των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων (ανακυκλωμένο νερό) και το σύστημα επεξεργασίας και διάθεσης της λάσπης.

Ο ΣΕΛ θα εξυπηρετεί τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας τις κοινότητες Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Ορμήδειας (επαρχία Λάρνακας) και τις κοινότητες Άγιος Γεώργιος Αχερίτου, Αυγόρου, Δασάκι Άχνας, Λιοπέτρι και Φρέναρος (επαρχία Αμμοχώστου). Περιλαμβάνει, επίσης, 13 κεντρικά αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων και 74 αντλιοστάσια εντός των δικτύων συλλογής λυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών βαρύτητας και πίεσης και συναφείς εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top