ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάμε για νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης – «Το φετινό καλοκαίρι θυμίζει κάτι από το 2019»

Πάμε για νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης – «Το φετινό καλοκαίρι θυμίζει κάτι από το 2019»

Προς νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, οδεύει η Κύπρος παρά το γεγονός ότι ως προορισμός απώλεσε μία ισχυρή αγορά, αυτή της Ρωσίας. Μάλιστα, το φετινό καλοκαίρι θυμίζει κάτι από το 2019, αφήνοντας πίσω τη δύσκολη για τον τουρισμό περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το ThemaOnline από τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes Airports, η επιβατική κίνηση το φετινό καλοκαίρι είναι ήδη αισθητά αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο ταξίδεψαν από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου 1,47 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός ελαφρά υψηλότερος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, που ήταν χρονιά-ρεκόρ.

Για τον Αύγουστο, η κίνηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη την περίοδο 9-23 Αυγούστου, ιδιαίτερα τις μέρες Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή με περισσότερες από 140 πτήσεις και 50.000 επιβάτες, ανά ημέρα, σε Λάρνακα και Πάφο.

Πάντως, τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο εκτιμάται πως η συνολική επιβατική κίνηση θα πλησιάσει και πάλι τα επίπεδα του 2019, με μέσο όρο 1,4 εκατομμύρια επιβάτες ανά μήνα (αναχωρούντες-αφικνούμενοι).

Με βάση τα ίδια στοιχεία, από την αρχή του χρόνου (Ιανουάριος-Ιούλιος) ταξίδεψαν από και προς την Κύπρο 6,29 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2019.

Σε ότι αφορά τις πτήσεις, την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται από τους δύο αερολιμένες γύρω στις 1.000 εβδομαδιαίως (αφίξεις και αναχωρήσεις), προς 102 προορισμούς από το Αεροδρόμιο Λάρνακας και 58 από το Αεροδρόμιο Πάφου. Πληροφορίες για όλες τις πτήσεις μπορεί κάποιος να βρει στην ιστοσελίδα της Hermes Airports, στον σύνδεσμο Flight Search Tool.

Εξάλλου, βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, ο Αύγουστος πιθανότατα θα αποτελέσει τον μήνα με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβατικής κίνησης που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κύπρο, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019. Αυτό, μάλιστα, έχει και τη δική του ιδιαιτερότητα και είναι αρκετά ενθαρρυντικό, εάν αναλογιστεί κανείς πως από πέρυσι έχουμε χάσει 800.000 Ρώσους και Ουκρανούς επισκέπτες, συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Συνεχής η προσπάθεια προσέλκυσης νέων εταιρειών

Όσον αφορά τις εταιρείες που εξυπηρετούνται από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αξίζει να αναφερθεί πως φέτος, πτήσεις από και προς τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου πραγματοποιούν 55 αεροπορικές εταιρείες, έναντι 70 εταιρειών που πετούσαν το 2019.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να αναφερθεί πως από το πτητικό πρόγραμμα των αερολιμένων μας απουσιάζουν οι συνολικά 13 ρωσικές και ουκρανικές αεροπορικές εταιρείες που είχαν σημαντικό αριθμό πτήσεων τα προηγούμενα χρόνια.

Διαχρονικός στόχος της Hermes Airports, πάντως, ήταν και παραμένει η προσέλκυση περισσότερων αεροπορικών εταιρειών και η επέκταση των πτητικών προγραμμάτων των υφιστάμενων, με έμφαση σε προορισμούς που δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση ή που μπορούν να επεκταθούν και τη χειμερινή περίοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία είναι σε επαφή με αεροπορικές εταιρείες, διερευνώντας προοπτικές περαιτέρω συνεργασιών. Στόχος, όπως μας τονίστηκε, είναι να κλείσουν πιθανά «κενά» σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις και να αυξηθεί η εβδομαδιαία συχνότητα πτήσεων σε υφιστάμενους προορισμούς.

Ταυτόχρονα, η Hermes Airports εξετάζει και πιθανότητες συνεργασίας με εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις προς ανατολικές ή και δυτικές αγορές, οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια.

Σε εγρήγορση παρά την αισιοδοξία

Σε δηλώσεις της στο ThemaOnline η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, τόνισε πως «είμαστε ευτυχείς που το φετινό καλοκαίρι θυμίζει, επιτέλους, κάτι από το 2019, αφήνοντας πίσω τη δύσκολη για τον τουρισμό περίοδο της πανδημίας».

«Η ανάκαμψη του τομέα, για την οποία εργαστήκαμε συντονισμένα τόσο εμείς ως διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων όσο και όλοι οι φορείς του τουρισμού, βρίσκεται σε σταθερή τροχιά, όπως επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα της επιβατικής κίνησης, που για πρώτη φορά ξεπερνούν τις αντίστοιχες του 2019. Παρά την αισιοδοξία, παραμένουμε σε εγρήγορση, συνεχίζοντας τις στοχευμένες προσπάθειές μας για περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Κύπρου ολόχρονα», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top