ΕΛΛΑΔΑ

Η Πισπιρίγκου ζήτησε την κλήτευση γενετιστών από Σκόπια και Λονδίνο - Επιστρέφει στη δίκη ο Κούγιας

Η Πισπιρίγκου ζήτησε την κλήτευση γενετιστών από Σκόπια και Λονδίνο - Επιστρέφει στη δίκη ο Κούγιας

Την κλήτευση δυο νέων μαρτύρων - γενετιστών, καθηγητών ιατρικής από Σκόπια και Λονδίνο, ζήτησε σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία δικάζεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.

Η κατηγορούμενη μητέρα, η οποία εκπροσωπείται από τρεις νέες γυναίκες δικηγόρους (μετά τη δήλωση αποχώρησης του Αλ. Κούγια από την υπεράσπισή της) με την έναρξη της δίκης υπέβαλλε σήμερα η ίδια το παραπάνω αίτημα γραπτώς στο δικαστήριο. Το αίτημα απορρίφθηκε λίγο αργότερα ομόφωνα από το δικαστήριο, όπως είχε ζητήσει και η εισαγγελέας της έδρας. Ακόμη, σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου ζήτησε από το δικαστήριο να παύσει τις δυο από τρεις συνηγόρους που της διόρισε, καθώς όπως είπε επικοινώνησε με τον Αλ. Κούγια και εκείνος της είπε ότι θα επανέλθει στη δίκη.

Το αίτημα

Τώρα, σε ό,τι αφορά στο αίτημά της κατηγορουμένης – το οποίο αναγνωρίστηκε νωρίτερα στο ακροατήριο από την πρόεδρο - για την κλήτευση δυο γενετιστών, εκ των οποίων η μια είναι γυναίκα και προέρχεται από πανεπιστημίου Λονδίνου και ο δεύτερος μάρτυρας είναι καθηγητής γενετικής από τη Βόρεια Μακεδονία, το δικαστήριο το απέρριψε.

Σύμφωνα με το αίτημα που είχε αναπτυχθεί νωρίτερα οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, μεταξύ άλλων, θα εξηγήσουν στο δικαστήριο για ποιο λόγο «δεν ήταν πλήρης» ο γονιδιακός έλεγχος που έγινε στη Τζωρτζίνα, θα αναφερθούν στο ιστορικό της οικογένειας αλλά και στο γεγονός ότι η κατηγορούμενη μητέρα, ήτοι η Ρούλα Πισπιρίγκου, «πάσχει από λύκο και καρδιακή ανεπάρκεια».

Ακολούθως, η νέα υπεράσπιση της κατηγορούμενος ζήτησε τη διακοπή της δίκης μέχρι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες να έρθουν στην Ελλάδα αλλά και το διορισμό διερμηνέα, προκειμένου αυτός να μεταφράσει τις καταθέσεις τους εφόσον κληθούν στο ακροατήριο. Μάλιστα η υπεράσπιση της κατηγορούμενης επικαλέστηκε άλλη υπόθεση μητέρας στην Αυστραλία, η οποία καταδικάσθηκε – όπως ειπώθηκε - σε πολυετή κάθειρξη για δολοφονία των παιδιών της, αλλά στη συνέχεια αποφυλακίστηκε γιατί ο γονιδιακός έλεγχος έδειξε ότι τα παιδιά έπασχαν από κληρονομική ασθένεια.

Συνήγορος υπεράσπισης: Μας πήρε η κ. Δημακοπούλου και μας είπε ότι αυτά που έχουν να πουν οι μάρτυρες είναι παγκοσμίου ενδιαφέροντος, ότι έχουν λάβει γνώση της υπόθεσης και ότι θα ήθελαν να είναι και οι δυο γονείς παρόντες στο ακροατήριο.

Πρόεδρος: Η κ. Δημακοπούλου δεν είναι διάδικος είναι μάρτυρας … Τους εξηγήσατε ότι κάνουμε ποινική δίκη και όχι συνέδριο….

Λαμβάνοντας το λόγο για να προτείνει επί του αιτήματος η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψή του, αναφέροντας ενδεικτικά τα εξής: «Το αίτημα βασίζεται στο άρθρο 353 παρ. 1. (…) Η κυρία κατηγορουμένη μας λέει ότι η κυρία Δημακοπούλου της γνωστοποίησε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόθυμοι να καταθέσουν και θα εξηγήσουν στο δικαστήριο για ποιο λόγο δεν ήταν πλήρης ο γονιδιακός έλεγχος, το ιστορικό της οικογένειας, κλπ. Και ζητεί να διακοπεί η δίκη για τις 26 – 27 Νοεμβρίου (…). Έχει ποτέ προκύψει στο ακροατήριο θέμα ότι ο γονιδιακός έλεγχος που έγινε στη Τζωρτζίνα ήταν ελλιπής; Μας είπε η κυρία Δημακοπούλου ποτέ εδώ ότι ο έλεγχος αυτός ήταν ελλιπής; …Και έρχεται η κ. κατηγορουμένη τώρα και μας λέει να καλέσουμε τους νέους μάρτυρες για γονιαδιακό έλεγχο; Είχαμε πολλές αμφισβητήσεις στη δίκη αυτά για πολλά άλλα ζητήματα αλλά για το γονιδιακό έλεγχο όμως δεν υπήρξε ποτέ αμφισβήτηση. Να απορριφθεί το αίτημα».

Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας): Η μητέρα που επικαλείται η υπεράσπιση συνελήφθη το 2001. Άλλη η επιστήμη του 2001 και άλλη του 2023. Σήμερα το επίπεδο γονιδιακού ελέγχου είναι κατά 21 χρόνια πιο εξελιγμένο. Καμία συσχέτιση δεν μπορεί να γίνει με την υπόθεση αυτή. Και είναι εμπαιγμός η κατηγορούμενη να υποβάλλει τέτοια αιτήματα και να παρακωλύει την απολογία της. Ζητώ να απορρίψετε το αίτημα.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης της κατηγορουμένης, ανέφεραν ότι είναι δικαίωμα της εντολέα τους να εξεταστούν οι μάρτυρες που προτείνει. «Εμείς έχουμε σπουδάσει νομική επιστήμη και όχι ιατρική. Και εσείς νομική και θα κρίνεται έναν άνθρωπο για ανθρωποκτονία με τις γνώσεις στη νομικέ;» τόνισε η μια εκ των συνηγόρων. «Το παιδί είχε πρόβλημα ιατρικό αυτός είναι ο ισχυρισμός της κατηγορουμένης και θα έπρεπε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια και να τον ερευνήσουμε» ανέφερε η τρίτη εκ των συνηγόρων της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Να έρθει ξανά ο Κούγιας»

Τελικά το δικαστήριο έπειτα από διάσκεψη αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματος με ομόφωνη απόφαση του με την πρόεδρο πάντως να αναφέρει πως αν ο μάρτυρας καθηγητής ιατρικής από τα Σκόπια μπορεί να καταθέσει σήμερα ως μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορούμενης, μπορεί να το κάνει. Στο σημείο αυτό το λόγο ζήτησε η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Πισπιρίγκου: Θέλω να παύσω τις δυο εκ των δικηγόρων μου

Προέδρος: Για ποιο λόγο;

Πισπιρίγκου: Γιατί θα επανέλθει ο κ. Κούγιας με την συνεργάτιδά του, την κ. Μπάκα

Πρόεδρος: Αρά εσείς ζητάτε από εμάς να ανακαλέσουμε το διορισμό των δυο εκ των τριών συνηγόρων; Ποιος είναι ο λόγος; Ποιες δεν θέλετε;

Πισπιριγκου: Δεν έχουν έρθει σε καμία επικοινωνία με εμένα, δεν έχουν γνώση της δικογραφίας, επικοινώνησαν με το κ. Κούγια και τον ρώτησα αν θα έρθει ξανά στη δίκη και δέχθηκε να έρθει με την κ. Μπάκα.

Η εισαγγελέας ανέφερε ότι το αίτημα αυτό της Ρ. Πισπιρίγκου είναι τυπικό και δικαιολογημένο και να γίνει δεκτό από το δικαστήριο.

Πρόεδρος: Εσείς θέλετε διακοπή;

Πισπιρίγκου: Θέλω τη διακοπή όσο κρίνετε εσείς για να επανέλθουμε με τον κ. Κούγια.

Το δικαστήριο αυτή την ώρα συνεδριάζει για να αποφασίσει για το θέμα των συνηγόρων υπεράσπισης.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top