ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώτατο: Απέρριψε έφεση Ελένης Θεοχάρους κατά των εκδόσεων Αρκτινός

Ανώτατο:  Απέρριψε έφεση Ελένης Θεοχάρους κατά των εκδόσεων Αρκτινός

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της πρώην Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους  σε υπόθεση κατά των Εκδόσεων Αρκτινος Λτδ, Γιάννου Παπαδόπουλου και Λουκά Παπαχαραλάμπους (εφεισβλήτων).

Ο Δικαστής κ. Γιασεμής είπε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δεν ήταν ομόφωνη. Την απόφαση της πλειοψηφίας, με την οποία συμφωνώ, είπε, έδωσε ο δικαστής κ. Σάντης, ενώ την απόφαση μειοψηφίας έδωσε  η δικαστής κ. Σωκράτους.

Η έφεση αφορούσε σε απόρριψη αγωγής που είχε καταχωρίσει η Ενάγουσα («η Εφεσείουσα») εναντίον των Εναγόμενων 1-3 («οι Εφεσίβλητοι»). Σημειώνεται ότι την 17.11.20 η έφεση αποσύρθηκε και απορρίφθηκε εναντίον του συντάκτη του επίδικου δημοσιεύματος Εφεσίβλητου 3 (ΜΥ1 στη δίκη), λόγω του ότι τούτος απεβίωσε μετά από την καταχώριση της («ο πρώην Εφεσίβλητος 3»).

Την 10.1.10 η Εφημερίδα Πολίτης, η οποία εκδίδεται από τις Εκδόσεις Αρκτίνος Λτδ («οι Εφεσίβλητοι 1»), δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Στο Ζάλογγο και στο Χαρέμι» («το δημοσίευμα»), που είχε συντάξει ο πρώην Εφεσίβλητος 3.

Η Εφεσείουσα υποστήριξε πως το δημοσίευμα ήταν δυσφημιστικό και υπονοούσε ότι χρησιμοποίησε αθέμιτα, αλλότρια ή ανέντιμα μέσα για να πετύχει τη βουλευτική εκλογή της, πως μεταλλάσσει τις πολιτικές της πεποιθήσεις και πιστεύω (με βάση το προσωπικό όφελος), ότι είναι δημαγωγός και λαοπλάνος και γενικά άτομο χωρίς πολιτικές αξίες και ιδεώδη, πως είναι αλλοπρόσαλλη, θρασύτατη και υβρίστρια όσων διαφωνούν με τις απόψεις της, ότι «πουλά ανέξοδο πατριωτισμό» (με αποκλειστικό σκοπό το «βόλεμα» στη βουλευτική θέση), πως η εξωτερική της εμφάνιση προκαλεί απέχθεια ή και αηδία και ότι, για το μόνο που θα ήταν ικανή ήταν να εργάζεται ως καθαρίστρια στα προσωπικά διαμερίσματα των ευνούχων.

Οι Εφεσίβλητοι αρνήθηκαν ότι το δημοσίευμα ήταν δυσφημιστικό ισχυριζόμενοι πως ακόμη και να ήταν δυσφημιστικό, αυτό ήταν καλόπιστο και προνομιούχο υπό επιφύλαξη. Υποστήριξαν περιπλέον, ότι ο πρώην Εφεσίβλητος 3 σχολιάζοντας ανταπάντησε σε θέσεις της Εφεσείουσας τις οποίες αυτή είχε διατυπώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» την 27.12.09 με τίτλο «Προτιμώ το Ζάλογγο παρά το Χαρέμι του Αλί Πασά» («η συνέντευξη»), σε χρόνο που απασχολούσε τη δημόσια σφαίρα διάλογος περί των συνομιλιών για το κυπριακό πρόβλημα και την προτεινόμενη λύση του.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας («το Πρωτόδικο Δικαστήριο»), αφού άκουσε μαρτυρία από και εκ μέρους της Εφεσείουσας και των Εφεσίβλητων - την οποία αποδέχτηκε ως θετική κατατάσσοντας αιτιολογημένα τη μαρτυρία κάποιων εκ των μαρτύρων ως τυπική ή και περιορισμένης σημασίας- θεώρησε το δημοσίευμα ως μη δυσφημιστικό και απέρριψε την αγωγή («η Πρωτόδικη Απόφαση»).

Η εφεσείουσα κατέθεσε 14 λόγους έφεσης.  Στην απόφαση της πλειοψηφίας του Ανωτάτου, αναλύεται με λεπτομέρεια η απόρριψη όλων των λόγων έφεσης που αμφισβητούν το πρωτόδικο εύρημα ότι το δημοσίευμα δεν ήταν δυσφημιστικό.  

"Το Πρωτόδικο Δικαστήριο παρέσχε επίσης ανεξάρτητη, επαρκή και ορθολογική αιτιολογία, για την απόφαση του να κατατάξει (κατά πραγματικό ζήτημα), το δημοσίευμα ως μη δυσφημιστικό, σταθμίζοντας, διά εμπεδωμένων αρχών, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης με το δικαίωμα στη φήμη και προσωπικότητα, αλλά και την υποχρέωση ενός δημοσίου προσώπου να ανέχεται τη δημόσια κριτική" αναφέρει το Ανώτατο.

Δεν εντοπίζουμε, προσθέτει, ολίσθημα του Πρωτόδικου Δικαστηρίου σε οποιαδήποτε πτυχή πρότεινε η Εφεσείουσα αναφορικώς προς την αξιολογική διεργασία, ούτε όμως και για τη νομική αξιολόγηση και αυτοκαθοδήγηση του.

"Εν κατακλείδι, ουδείς των λόγων έφεσης ευσταθεί. Η έφεση απορρίπτεται, με έξοδα υπέρ των Εφεσίβλητων 1 και 2 και κατά της Εφεσείουσας - συν ΦΠΑ αν υπάρχει - ως τούτα θα υπολογιστούν από την Πρωτοκολλητή και θα εγκριθούν από το Δικαστήριο".

Η δικαστής κ. Σωκράτους είπε ότι "με απόλυτο σεβασμό προς την απόφαση της πλειοψηφίας, δεν συμφωνώ, γι΄ αυτό και ακολουθεί η διϊστάμενη απόφαση μου. Συμφωνώ με την απόρριψη των λόγων έφεσης 7 και 13, με διαφορετικό σκεπτικό" και προέβη σε λεπτομερή ανάλυση της απόφασή της.

Οι δικηγόροι ήταν οι Α. Σ. Αγγελίδης, για Ανδρέας Σ. Αγγελίδης Δ.Ε.Π.Ε., για την Εφεσείουσα και Κ. Γεωργίου (κα), για Κάλια Γεωργίου Δ.Ε.Π.Ε., για τους Εφεσίβλητους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεοLIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top